Veel deelnemers aan 'lekker moeilijk' Delfts Dictee

Algemeen

Aan het door Pieter van Diepen geschreven en door Eppo van Nispen tot Sevenaer voorgedragen Delfts Dictee deed een recordaantal van 65 deelnemers mee.

DELFT - Els Koets-Stoutjesdijk maakte tijdens het Delfts Dictee, dat vorige week vrijdag in DOK werd gehouden, slechts achttien fouten. Daarmee won ze de eerste prijs in de categorie Delftenaren. “Het was lekker moeilijk”, reageert Els Koets-Stoutjesdijk.

Vorig jaar vond de 66-jarige Delftse winnares, die vrijdag aan de 55 plus-tafel zat, het Delftse Dictee te makkelijk. “En gisteren had ik met het Groot Dictee der Nederlandse Taal maar dertien fout, daar ben ik best wel groots op”. Spellen kun je dus wel aan haar overlaten. “Dat komt door de Delftsche Schoolvereniging”, verklaart ze. “Dat is een basisschool op het Koningsplein in Delft, ik heb daar verschrikkelijk goed leren leren spellen en daar heb ik nu nog profijt van. Het is een hele goede school, ze gaan ervan uit dat al hun leerlingen naar het VWO gaan. Bovendien vind ik het leuk om te spellen èn om het goed te doen.” 

- Bereidt u zich nog voor op zo’n dictee?
“Vorig jaar niet, maar dit jaar heb ik nog eventjes het Groene Boekje erbij gepakt en de spellingsregels doorgenomen. Erg handig, want je vergeet gewoon een hoop dingen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld gelezen over hoe Engelse werkwoorden in het Nederlands worden vervoegd. In het dictee zat één zin met vijf van zulke woorden, die zin had ik dus helemaal goed. Dan heb je geluk, echt geluk.” 

- Had u nog fouten gemaakt waarvan u achteraf zegt: Stom!
“In de zin ‘Fraai vormgegeven delfts, geëxposeerd tezamen met frêle wedgwoodporselein, dat moet je niet voorbijijlen’, had ik ‘delfts’ wel met een kleine letter, maar het woord ‘wedgwoodporselein’ niet, terwijl dat wel moet. Ik dacht: Misschien is het een instinker. Ik had er wel ergens over gelezen en op zo’n dictee ga je dan zitten piekeren, maar je moet de woorden vlug paraat hebben. Dan ga je fouten maken.” 

- Gaat u volgend jaar nog uw titel verdedigen?
“Ik hoorde het gerucht dat het Nationaal Dictee dit jaar voor het laatst was, omdat Philip Freriks met pensioen gaat. Als de organisatie er in Delft gewoon mee doorgaat, doe ik volgend jaar zeker weer mee. Maar ik weet niet of ik het dan weer zo goed doe.” 

Naast Els Koets-Stoutjesdijk waren er meer deelnemers die in de prijzen vielen. De categorie ‘Dicteetijgers’ werd glorieus gewonnen door overallwinnaar Bill van Beusichem, met slechts 4 fouten. Andere prijswinnaars waren Anneke van den Berg (team vrouwen, 35 fouten), Jan van Dijk (team mannen, 19 fouten), Anna van Blois (team scholieren, 29 fouten), Suzanne Borsboom (team leerkrachten, 40 fouten), Rolf Clason (team Raadsleden, 35 fouten), Annemarie Hellemons (team Gemeente Jeugd & Onderwijs, 35 fouten) en Leni Lagerberg (team niet-Delftenaren, 19 fouten). (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12