De rijken worden armer, behalve in Delft en omgeving

Algemeen

DELFT – De rijker worden rijker. Dat was dertien jaar lang de conclusie die de makers van de Quote 500 trokken. Dit jaar was het tegenovergestelde waar: De rijken werden armer.

Het gezamenlijke vermogen van de 500 leden daalde met 17.798.000.000 euro. Dat lag overigens niet aan de ondernemers uit Delft en de regio. Die zagen hun vermogen, als we de lijst mogen geloven, het afgelopen jaar alleen maar stijgen. Joop Roodenburg blijft de rijkste Delftenaar. Met een geschat vermogen van 110 miljoen euro bekleedt hij plek 231 op de lijst. Vorig jaar stond hij nog op 330, maar Roodenburg zag zijn vermogen volgens Quote met 32,5 procent stijgen. Hij richtte na zijn studie aan de TU het bedrijf Itrec op, dat twee jaar later fuseerde met hijskranenfabrikant Huisman. In 2001 werd een achtbanenfabrikant aan het conglomeraat toegevoegd, zo schrijft Quote, dat sinds kort Huisman Special Lifting Equipment heet. Het bedrijf maakte in 2007 een recordwinst van 27 miljoen euro, tegen 7 miljoen euro in de jaren daarvoor. 

Ook de uit Pijnacker afkomstige broers Cees en Peter van der Burg boerden het afgelopen jaar goed. Hun vermogen wordt door Quote geschat op 100 miljoen euro, goed voor plek 249 op de lijst. Die 100 miljoen is volgens Quote een schatting die nog aan de voorzichtige kant is, omdat hun huidige bedrijven ‘zo veel waard zijn als wat de gek ervoor geeft’. Ook de Van der Burgs zagen hun inkomen stijgen, en wel met 17,6 procent. Ze stegen daarom op de lijst van plek 325 naar plek 249. 

De in Rijswijk wonende, maar ook in Delft bekende Wim Zegwaard zag zijn vermogen eveneens stijgen. Met 11,8 procent, om precies te zijn, waardoor hij van positie 329 naar plek 270 plek opklom. Zegwaard komt echter liever niet op de lijst voor, zo liet hij de redactie van Quote weten. “Ik begrijp dat ik erop hoor, maar ach, hoe rijk ik precies ben, hangt af van hoe je het uitrekent”. 

Nieuw in de Quote 500 is Delftenaar Chris Oomen. Hij heeft volgens de Quote zo’n 50 miljoen euro aan vermogen en verdient hiermee plek 470 in de lijst der rijken. Volgens Quote bezit Oomen zo’n 7 procent van de aandelen in het succesvolle bedrijf Optiver, voor ongeveer 17,5 miljoen euro aandelen van het ingenieursbedrijf Grontmij en heeft hij enkele pandjes in Delft en in Doesburg. 

Daarnaast is hij directeur van zorgverzekeraar DSW. Met de schatting van zijn vermogen is hij het overigens bepaald niet eens, zo laat hij aan Quote weten. “De panden in Doesburg zijn van mijn kinderen en aandelen kun je ook kopen met geleend geld”. Ook de schatting van het percentage aandelen in Optiver klopt volgens hem niet. “Dat komt duidelijk van iemand die niet weet hoe het zit. Het is bij benadering geen 7 procent die ik bezit. En als ik geld uit mijn bv haal, moet ik daar 25 procent belasting over betalen”, aldus Chris Oomen in Quote. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12