Afbeelding

Het Warmtebedrijf gaat er waarschijnlijk komen, maar hoe is nog de grote vraag

Algemeen

DELFT – De eerste plannen voor de komst van een Warmtebedrijf, dat 22.000 woningen in de stad moet gaan verwarmen met restwarmte, zijn inmiddels flink aangepast. Afgelopen woensdag gaf de Commissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie haar goedkeuring voor een doorstart van het Warmtebedrijf.

Ook stemde de Commissie in met plan om 330.000 euro vrij te maken voor nieuw onderzoek naar andere mogelijkheden om woningen met restwarmte te verwarmen. Van de oorspronkelijke plannen voor het Warmtebedrijf is namelijk nog weinig over. Alle eerdere opties om woningen met restwarmte van bedrijven te verwarmen zijn op niets uitgelopen. 

De kosten voor de Gemeente Delft zijn volgens de laatste prognoses inmiddels opgelopen van 36 miljoen euro in 2005 tot 60 miljoen euro. De eerste leidingen liggen in de Harnaschpolder al in de grond, maar hoe het water dat er doorheen gaat stromen moet worden verwarmd, dat is nog niet duidelijk. Daarom vroeg verantwoordelijk wethouder Lian Merkx afgelopen woensdag aan de Commissie toestemming om extra geld voor onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. Een meerderheid van de Commissie stemde hiermee in. Donderdag a.s. wordt dezelfde vraag aan de Gemeenteraad voorgelegd. Naar verwachting zal ook een meerderheid van de Raad zijn zegen aan een doorstart geven en zullen de bestuurders de 330.000 euro voor extra onderzoek op de koop toe noemen. 

Zulks tot groot ongenoegen van Jan Peter de Wit, van Leefbaar Delft. Hij noemt alle toestanden rond het warmtebedrijf ‘één grote aanfluiting’. Hij pleitte woensdag daarom voor het aftreden van Lian Merkx. “Zij is volkomen incapabel gebleken”, foetert De Wit. “Als DSM en Rotterdam niet met ons meedoen en als het verwarmen van woningen via afvalwater van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder niet rendabel is, dan moet je stoppen met zoeken. Maar we blijven hier maar zoeken naar andere opties. De Gemeente heeft er tot nu toe al 1,4 miljoen euro ingestopt. Als we nu stoppen zijn we dat geld kwijt, dus pompen we er maar nog meer geld in. We gaan maar door. En waarmee? Met niks. Bij mij is de maat nu wel vol.” 

Ook door D66 werden er enkele kritische kanttekeningen gemaakt. Volgens Commissielid Pauljan Kuijper moet de Gemeente zich niet blindstaren op het Warmtebedrijf. “Het gaat uiteindelijk om de vermindering van de CO2-uitstoot”, weet Kuijper. “Mijn voorstel was om te kijken of er geen alternatieven mogelijk zijn, zoals het isoleren van bestaande woningen. Wellicht kun je dan met hetzelfde geld, of misschien wel met nog minder geld, net zoveel bereiken.” Dit voorstel kon op weinig bijval rekenen. Kuijper: “Het CDA was het er wel mee eens, maar de coalitiepartijen zeiden bijna in koor dat ze er niet in meegingen.” D66 heeft nog geen stem uitgebracht over de doorstart en over het wel of niet beschikbaar stellen van extra geld. “We willen eerst weten wat de alternatieven zijn en wat die kosten”, zegt Kuijper.

Niet te gek
De andere partijen waren minder negatief over het voorstel van wethouder Merkx. Zo is er de VVD, die vindt dat het Warmtebedrijf er absoluut moet komen. “Het is ontzettend belangrijk voor de reductie van CO2-uitstoot en het is bovendien goed voor de gas- en oliereserves die langzaamaan opraken”, somt Alex van Leeuwen (VVD) nog eens de zegeningen van het Warmtebedrijf op. De Gemeente slaat nu de handen ineen met de woningcorporaties en met Eneco. Zo’n samenwerkingsverband biedt meer mogelijkheden.” Van Leeuwen heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het wel goed gaat komen met het Warmtebedrijf. Alleen over de oplossing dat de middelen voor die extra kosten aan de algemene reserves worden onttrokken, zijn de liberalen niet bepaald enthousiast. “We moeten in de gaten houden dat dit niet te gek wordt”, zegt Van Leeuwen. “En dat het bedrag uiteindelijk weer terug wordt gestort.” 

Ook de PvdA wil dat de plannen voor een Warmtebedrijf worden doorgezet. “Omdat het de beste manier is om onze klimaatdoelstellingen te halen”, vindt fractievoorzitter Femke Stolker. “We vinden het wèl een tegenvaller dat het duurder uitvalt, maar het is nog altijd een betere optie dan windmolens of het verstrekken van spaarlampen. Daarmee haal je die beoogde CO2-reductie niet.” Ook Stolker wijst op de voordelen die samenwerken met de woningcorporaties en met Eneco. Dat, laat ze weten, sterkt haar in het vertrouwen op een goede afloop. 

Mocht de Gemeenteraad donderdag a.s. niet met het voorstel van wethouder Merkx kunnen en willen instemmen, dan zullen Eneco en de woningcorporaties zonder hulp van de Gemeente met het project verder moeten, aldus een woordvoerster van de Gemeente. “Dan worden de klimaatambities van de Gemeente Delft bescheidener gerealiseerd”. Geeft de Gemeenteraad wèl z’n fiat aan het voorstel, dan moet er voor de zomer een duidelijk plan op tafel liggen. En dan ook is het de bedoeling dat al na de zomer de eerste huizen worden verwarmd met restwarmte. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12