SP en wijkbewoners veranderen het Stadhuis in een Buurthuis

De actie van Platform Vrijwilligers Buurthuizen met hulp van de SP bracht afgelopen donderdag veel mensen op de been in het Stadhuis.

DELFT – De hal van het Stadhuis was afgelopen donderdag, voorafgaand aan de Gemeenteraadsvergadering, het decor voor een ludiek spelletje ‘Rad van Fortuin’. Het Stadhuis werd als een soort Buurthuis.

Het was onderdeel van een actie van het Platform Vrijwilligers Buurthuizen in samenwerking met de SP. Prijzen waren onder andere een sleutel van het Buurthuis, een tapvergunning en een frituurschep. Die moesten symbool staan voor de vrijheden die de vrijwilligers zijn kwijt geraakt nadat Breed Welzijn Delft in de Buurthuizen zijn intrede heeft gedaan. Ook werd er een zwartboek aangeboden aan Wethouder Rensen. Vooraf had de SP aangekondigd tijdens de Raadsvergadering een voorstel in te dienen om vrijwilligers meer te zeggen te geven in hun eigen Buurthuis. SP-Raadslid Wim Hamelink vindt dat de ludieke actie een goed verloop heeft gehad. “Er was een grote opkomst van sympathisanten en vrijwilligers van een aantal buurthuizen”, zegt hij. “Daarmee is meteen het beeld dat het College altijd schept, als zou het om een beperkt groepje gaan, teniet gedaan. Een aantal Buurthuizen heeft een heel grote achterban.” 

De belangrijkste punten waarvoor het Platform Vrijwilligers Buurthuizen met hulp van de SP strijden zijn ruimere openingstijden en meer inspraak. Hamelink: “Het is niet goed dat alles van hogerhand opgelegd wordt. Het Platform wil graag een gesprekspartner zijn van de Gemeente en Breed Welzijn Delft. Tijdens de Raadsvergadering bleek echter dat de standpunten van het College, Breed Welzijn Delft en ons nog steeds veruit uiteen liggen.” 

Het SP-raadslid constateert dat er in de Buurthuizen steeds meer ‘buitenbuurtse’ activiteiten plaatsvinden. Die krijgen veel te veel de overhand en voor de èchte buurtactiviteiten van de bewoners is veel minder plaats. “Natuurlijk moeten er ook buitenbuurtse activiteiten zijn, maar laat het naast elkaar lopen”, aldus Hamelink. “Je moet de wortels van zo’n Buurthuis niet uit het oog verliezen.” De SP vindt het belangrijk dat dit voorstel zo snel mogelijk op de agenda wordt gezet.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1