John Karelse stopt als trainer, hij wordt verenigingsmanager bij SV Nootdorp

Algemeen

John Karelse, hier nog als trainer van SV Nootdorp. foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP – En zo komt John Karelse via een omweg toch weer bij SV Nootdorp terecht. Niet als trainer, maar als verenigingsmanager.

Per 1 januari 2010 zit de geroutineerde en dan ex-trainer voor de duur van drie jaar vast aan de SV Nootdorp. Aan de club die toch wel 'zijn' club is geworden. Ondanks dat hij er niet op een al te vrolijke manier van zijn verbintenis voor onbepaalde tijd werd afgeholpen. Maar elke vorm van rancune is hem vreemd. Integendeel. Hij is een regelmatige bezoeker van SV Nootdorp. Hij is tenslotte ook niet voor niets Nootdorper. 

En, als we hem spreken, druk en luidruchtig aan het klussen in z'n nieuwe (Nootdorpse) woning. Hij kon dus 'zo maar' opstappen bij svLY, ofwel bij de Sportvereniging Leidschenveen Ypenburg. Die het zoet van een overwinning nog niet mocht smaken en die dus triomfantelijk onderaan bungelt in de vierde klas. Dat moet voor een gelouterde trainer, met niet geringe dienstverbanden bij clubs als De Valkeniers, Quick, SV Voorburg, RVC, Tonegido, Wilhelmus en DWO achter de kiezen, toch als een 'volkomen mislukking' voelen, zou je zeggen. Maar nee, dat blijkt reuze mee te vallen. "Ik had in augustus geen club. En ik dacht: Ik ga nièt thuis zitten. Ik heb positieve gesprekken gehad met het bestuur van svLY. En een aantal spelers hebben me enthousiast gemaakt. Ik moet zeggen dat we het in vier maanden best aardig op de rails hebben gekregen. Ook tegenstanders zeiden dat we leuk voetbalden. Geloof me maar: ze gaan in februari punten halen". Al is er, weet hij ook, één maar: "Ze hebben geen keeper. Dat is dodelijk. Je zat steeds maar te hopen dat de tegenstanders niet op de goal zouden schieten…" 

Twee weken geleden werd Karelse benaderd door voorzitter Peter van Haagen, de zeg maar Riemer van der Velde van SV Nootdorp. "Of ik open stond voor een gesprek". Karelse stond wagenwijd open. "Het was een goed gesprek. Een goed verhaal, een duidelijke taakomschrijving". Daarbij komt dat Karelse en SV Nootdorp niet bepaald vreemden zijn voor elkaar. Hij was er dan wel korter dan de bedoeling was, maar het waren toch altijd nog zo'n vijf seizoenen. Hij heeft er z'n vrienden, hij drinkt er regelmatig z'n biertje. Kortom: "Via een omweg ben ik er nu toch teruggekomen". Bovendien: "Je weet nooit of je nog eens zo'n kans krijgt". 

Karelse gaat dus binnenkort aan de slag als verenigingsmanager. "Dat is een breder begrip dan technisch directeur of technisch coördinator. Ik val rechtstreeks onder het bestuur". Hij schudt alvast moeiteloos uit de mouw waar hij zich zoal tegenaan zal gaan bemoeien. 

Dat varieert van het op een hoger plan brengen van de selectie en van de jeugd tot het oppeppen en ondersteunen van de businessclub. En van het schrijven van een structuurplan tot het, indien gewenst, fungeren als klankbord voor de trainers. "In hoofdlijnen zijn mijn activiteiten puur op technische zaken gebaseerd". Hij noemt alvast wat mogelijkheden. "Een elftal in de leeftijd van 14 tot 17 jaar en een elftal in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, die per seizoen een wedstrijd of zes spelen. En daarnaast een derde elftal waarin jonge spelers opgeleid kunnen worden om de stap naar de A-selectie te maken. Dat ga ik dus allemaal uitwerken. En in april moet ik met een plan komen". 

Plannen schrijven, daar hikt hij bepaald niet tegenaan. Trouwens, die plannen van vele tientallen pagina's dik, hij vindt het allemaal maar onzin. Een paar A4'tjes, met de grote lijnen. "Een goede elftalleider bij de jeugd is een goede elftalleider, dat hoef je niet allemaal op papier te zetten". 

Toch zal het, beseft hij, vooral in het begin aanpoten zijn. Maar hij kijkt van nature niet op een uurtje meer. "Dat heb ik bij al m'n clubs gehad, dat ik meer deed dan ik moest doen. Niet alleen qua uren, maar ook qua werkzaamheden. Dat zit nu eenmaal in me. De bestuursleden hebben daar gewoon geen tijd voor, je mag al blij zijn dat je bestuursleden hebt. Kleding, trainingskampen, oefenprogramma's, noem maar op, ik regel het allemaal. Ik heb een uitgebreid netwerk. Een oefenprogramma? Ik ga twee avonden zitten en het is voor mekaar. De jeugd ook. Ik heb zelf jeugd getraind. In Leo Schellevis hebben we een prima Hoofd Jeugdopleiding. En ik ga bij betaalde clubs gesprekken voeren over hoe ze daar de jeugdopleiding geregeld hebben en dan kijken wat daarvan bruikbaar is voor Nootdorp". 

Hij wil er maar mee zeggen: "Ik sta voor 20 uur per week bij Nootdorp op de loonlijst, maar dat worden er natuurlijk zo maar 35. Maar dat vind ik niet erg". 

-Heb je met deze stap ook een definitieve streep onder je trainerscarrière gezet?
"Ja. Toen Nootdorp me vroeg, heb ik gezegd: Ik ga erover nadenken. Oké, ik heb besloten het te doen. Daarmee is het mooi geweest, als trainer. Vergeet niet, ik word in april 61, ik sta sinds m'n dertigste als trainer op het veld". 

Karelse kon overigens al eerder aan de slag als technisch directeur of technisch coördinator. "Drie jaar geleden kon ik naar Tonegido. Maar toen had ik er nog geen zin in, ik wilde nog op het veld staan. Vorig jaar kwam Wilhelmus. Dat is toen uitgesteld, omdat een deel van PGS/Vogel daarheen ging. Daarna heb ik niks meer gehoord". 

-Trainer Bert de Best zal wel blij zijn dat jij hem nou op z'n vingers gaat lopen kijken. Heb je al contact met hem gehad?
"Ik heb hem telefonisch gesproken. Hij is een voorstander van mijn komst. Hij is uiteindelijk ook met het voorstel gekomen mij binnen te halen. Nee, ik ga me absoluut niet met zijn werk bemoeien. Maar als hij daar behoefte aan heeft, kan ik wèl als klankbord fungeren". 

Ja, geeft hij toe, "Nootdorp is toch wel een beetje mijn club. Dat is altijd zo gebleven". Al is hij er dan niet zo weggegaan als de bedoeling was, "99 procent van de mensen ziet John Karelse graag komen. En die ene procent, ach… Als het nou fifty-fifty was geweest, dan zou het geen zin hebben. Maar nu…" (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12