Hoe is nou met...

Algemeen

‘Ik bepaal wie het Boekenweekgeschenk schrijft. Wat een eervolle taak!”

DELFT – Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan Eppo van Nispen tot Sevenaer, tot mei 2010 directeur van de DOK: Hoe is het nou?

- Hoe is het nou?
“Ik werk nu als directeur voor de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek) in Amsterdam. Dat is een ontzettend creatieve baan. Je bepaalt van alles dat met boeken te maken heeft. Ik vind het bijvoorbeeld een eervolle taak dat ik mede bepaal wie het Boekenweekgeschenk schrijft. Dat je díe vraag mag stellen… En ik lees het manuscript ervan als één van de eersten. Zoals nu dat van de schrijver Kader Abdolah uit Delft.”

- Jij bent net directeur bij de CPNB en het boekenweekgeschenk wordt door een Delftenaar geschreven. Toeval?
“Ik zal nooit ontkennen dat ik hier invloed op heb. Ik sprong een gat in de lucht toen Abdolah gevraagd werd. Maar ik ben hier pas in mei begonnen. Daarvoor lag er natuurlijk al een plan.”

- Mis je Delft?
“Ja, ik mis de schaalgrootte van dat stadje aan De Schie. Toen ik bij de DOK werkte, liep ik graag een blokje van vijftien minuten door de binnenstad. Hier in Amsterdam zitten we in een schitterend grachtenpand, maar het duurt wel dertig minuten voordat je de Herengracht afgewandeld bent. Ook in politiek en maatschappelijk opzicht is die kleinschaligheid fijn. In Delft kennen de organisaties elkaar en is iedereen betrokken bij de lokale politiek. Bovendien is het een toekomstgerichte stad. Mede door de TU zit dat echt in de genen van Delft ingebakken.”

-Je hebt vast gehoord van de bezuinigingen bij DOK Delft. Wat doet dat je?
“Dat doet me aan alle kanten pijn. Ik wilde dat ik nog iets voor de DOK kon doen, maar ik moet gepaste afstand houden. Ik had graag gezien dat de nieuwe directeur in rustiger vaarwater aan de slag had kunnen gaan.”

- Had je als directeur deze bezuinigingen niet moeten zien aankomen?
“ Nee, alleen mensen bij de Nederlandse banken konden de crisis aan zien komen. Ik ging uit van de groeiende fase waarin DOK zat en de afspraken daarover met de Gemeente. DOK heeft zich aan het afgesproken uitgavenpatroon gehouden. Alleen heeft de buitenwereld ons ingehaald. Iedereen moet de broekriem aanhalen. Ik vind het wel jammer dat men in crisistijd zo makkelijk naar de cultuursector kijkt. Cultuur is een vitaal onderdeel van de maatschappij. Het is de smeerolie in de samenwerking tussen partijen.”

- Je maakte in het verleden tv-programma’s, nu werk je met boeken. Wat is je echte liefde?
“Dat zijn mijn kinderen, en symbolisch gezien de toekomst. Ik houd me graag bezig met de vraag hoe we de maatschappij een stukje verder kunnen brengen. Ik wil met de CNPB ervoor zorgen dat iedere Nederlander van literatuur kan genieten èn er iets voor het leven uithaalt. Ik hoop dat we met de Letteren de Nederlanders kunnen blijven inspireren tot grote daden…”

- Wat was het mooiste moment van 2010?
"Als je met mooist ook met meest emotioneel bedoelt: het afscheid bij DOK. Al die dierbare personen die je gedag zegt. Al die maatschappelijke partijen die jou komen bedanken, en visa versa."

- Hoe kijk je terug op 2010?
“Als een jaar met veel emotie. Positieve emotie. Het was een jaar van loslaten en nieuwe uitdagingen aangaan. Het was een vrolijk jaar. Met mijn familieleden ging alles goed, hierdoor had ik alleen positieve stress dit jaar. ‘Vrolijk’ is trouwens een favoriet woord van mij. Zo ben ik geboren.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12