Koepoortgarage is niet langer het zorgenkindje van de Gemeente Delft

Algemeen

DELFT – Bij de bouw van de Koepoortgarage ging tot nu toe heel wat mis. Volgens de eerste planningen had de garage rond dit voorjaar al opgeleverd moeten worden. Deze deadline werd na alle toestanden rond de verzakte woningen en de aannemer die failliet ging niet gehaald. Ontwikkelaar Ceres hoopt de garage nu aan het einde van 2009 gereed te hebben.

Het is donderdagmorgen, even over zeven in de keet van de opzichter. Ronald Vuijck is druk in gesprek met Peter Barendse van Ceres. De wethouder laat zich uitgebreid voorlichten. Over de verzakkingen, over de voortgang en over al het laatste nieuws. Ook VVD-raadslid Alex van Leeuwen is van de partij om eens op locatie te zien hoe het nu staat met de voortgang van de bouw. “Het is goed om te zien dat er nu vorderingen worden gemaakt”, constateert Ronald Vuijck. “Ik ben tevreden met hoe het nu gaat, er wordt flink doorgebouwd. Vorig jaar rond deze tijd zaten we nog met het faillissement van de ondernemer in onze maag, die problemen zijn gelukkig goed opgelost.” 

Ook het gegeven dat de huizen rondom de bouwput nauwelijks nog verzakken, stemt de wethouder van Economische Zaken tevreden. Een aantal omwonenden willen desondanks zo snel mogelijk verhuizen. “Voor hen zijn we momenteel aan het kijken wat we voor ze kunnen betekenen”, geeft Vuijck aan. 

Na een gesprek in de keet aan de Groenlandselaan vertrekt het gezelschap, waaronder enkele medewerkers van de Gemeente Delft, naar de bouwput. Zij zien daar hoe twee graafmachines het laatste deel van de garage uitgraven en hoe de grond vervolgens in vrachtwagens wordt afgevoerd. Hoewel er was aangekondigd dat de omwonenden deze donderdagochtend met de wethouder in gesprek konden gaan, blijft het angstvallig rustig. “Als zo’n project goed loopt, dan neemt de belangstelling automatisch af”, weet Vuijck. Bij zijn eerste werkbezoek, in december vorig jaar, was het dan ook een stuk drukker.

Juridisch ingewikkeld
De grond waar de garage wordt gebouwd is momenteel nog eigendom van Woningcorporatie Vestia. Vestia is daarom ook verantwoordelijk voor de bouw. De corporatie laat de werkzaamheden over aan Ceres, maar met de Gemeente Delft is de afspraak gemaakt dat de Koepoortgarage na de oplevering aan de Gemeente Delft wordt verkocht. De Gemeente Delft levert de garage vervolgens door aan Parking Delft BV, die de garage gaat exploiteren. 

“Totdat het complex klaar is hebben wij er dus eigenlijk niet veel mee te maken”, geeft Ronald Vuijck aan. “Alleen dat in het contract staat dat wij de garage kopen als die klaar is.” Deze constructie maakt het voor de omwonenden juridisch ingewikkeld als het gaat om de schaderegelingen. De Gemeente kan de geleden schade namelijk niet vergoeden. Dat zou Staatssteun aan Vestia betekenen en dat is niet toegestaan. Om alle perikelen rond schadevergoedingen zo goed mogelijk te regelen, is er volgens Vuijck daarom veel overleg tussen Vestia en de Gemeente. “De bouw van de garage is een onderdeel van het beleid dat wij voeren. We kunnen daarom niet tegen de omwonenden zeggen dat we er helemaal niets mee te maken hebben”, voegt hij eraan toe. 

Rond de klok van acht uur gaat het gezelschap er weer vandoor. Omwonenden kwamen niet langs en vanuit de Gemeenteraad bleef de aandacht beperkt tot de aanwezigheid van Alex van Leeuwen. Vuijck zegt tijdens dit derde werkbezoek aan de garage ook geen stormloop te hebben verwacht. “Als het loopt zoals het moet, dan hebben zij wel wat beters te doen dan met mij rond een bouwput te wandelen. Het is overigens niet zo dat ik nu denk dat iedereen hier helemaal gelukkig is, hoor. Ik snap best dat de mensen die rond de bouwput wonen het helemaal zat zijn. Zij willen graag weten wanneer de Koepoortgarage helemaal klaar is. Daar hopen we in de loop van de komende maanden meer duidelijkheid over te krijgen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12