Drumguards Delft heeft een nieuwe vloer en een lege kas

Algemeen

DELFT – De Drumfanfare Drumguards Delft voelt zich door de Gemeente Delft in de kou gezet.

De vloer in hun onderkomen aan het Estland was dringend aan vervanging toe, maar omdat de Delftse muziekvereniging te vroeg aan de verbouwing begon, weigert de Gemeente garant te staan voor een lening. Hierdoor staat het water de Drumguards tot aan de lippen. De ruimte onder de Provincialeweg, waar ze dagelijks bij elkaar komen, wordt gehuurd van de Gemeente. Het gebouw is van de Drumguards, maar de grond is van de Gemeente. Om bij de bank geld te lenen voor de verbouwing moet de Gemeente garant staan voor zo’n lening. Dat gaat echter niet gebeuren. Drumguards-voorzitter Hannie Pieter kan er met haar pet niet bij. “We vragen nooit wat van de Gemeente, ook nu niet. We hoeven geen zak met geld, we willen alleen dat de Gemeente garant staat voor een lening.” Ze vertelt verder over de vloer die al jaren gebreken vertoonde. “We hebben het er al zeker, vijf, zes jaar over”, zegt ze. In mei 2007 stapte het bestuur daarom al naar de Gemeente om te praten over de (financiële) mogelijkheden om de Drumguards bij de verbouwing te helpen. Pieters vertelt in één adem verder over het stroef lopende contact met de Gemeente dat ook nog 's weinig concrete hulp opleverde. “Terwijl we toch duidelijk aangaven dat de situatie nijpend was, er móest echt actie worden ondernomen.” Maanden gingen voorbij zonder dat er verbouwd kon worden. En de vloer werd slechter en slechter. “Ik heb echt wekelijks gebeld. Vorig jaar november zijn we maar met de verbouwing begonnen, we gingen er vanwege eerdere gesprekken met de Gemeente op dat moment vanuit dat die ons wel iets kon bieden. Daar hebben we volledig op vertrouwd. We hadden eigen geld, dus daar konden we de verbouwing mee beginnen.” Op 27 januari van dit jaar had Pieters opnieuw een afspraak bij de Gemeente over de mogelijkheden. De Gemeente Delft vond een garantstelling volgens Pieters in eerste instantie geen probleem, totdat bleek dat al met de verbouwing was begonnen. ‘Dat zijn nou eenmaal de regels’, reageerden ze. Pieters drukt zichzelf voorzichtig uit als ze zegt dat ze hier ‘een beetje boos’ om is. “We bestaan al 58 jaar, we hebben de Gemeente nog nooit om hulp gevraagd. We hebben onszelf altijd onderhouden, we hebben onze vorige lening voor het pand elke maand netjes betaald en ook belastingen betalen we keurig op tijd. Het enige dat we ze vragen is dat ze garant staan voor een lening. Maar dat doen ze niet. Daar kan ik heel kwaad om worden, je voelt je zó in je hemd staan. Hadden we dan moeten wachten tot er iemand door de vloer was gezakt en z’n benen had gebroken?”
Volgens Gemeentewoordvoerder Jan Langstraat is er inderdaad ‘een gesprek’ geweest tussen de Gemeente en de Drumguards over de mogelijkheden van gemeentegarantie bij het aangaan van een lening. Langstraat: “Op het moment van het gesprek waren de voorzieningen aan het pand reeds gerealiseerd uit eigen middelen en had de vereniging met name behoefte aan een lening voor uniformen en instrumenten. De gemeentegarantieregeling houdt in dat er alleen garantie verstrekt kan worden voor leningen, die dienen voor voorzieningen in onroerend goed en niet voor exploitatie-uitgaven, zoals uniformen en instrumenten.” Op grond van deze reden heeft de Gemeente in een tweede gesprek meegedeeld dat een aanvraag om gemeentegarantie weinig kans van slagen zou hebben, geeft Langstraat aan.


Echt niks meer
Omdat de Drumguards de verbouwing nu volledig en in één keer zelf hebben moeten betalen, zijn alle potjes, die niet lang geleden nog met zo'n 60.000 euro gevuld waren, nu nagenoeg leeg. “Dus als een instrument nu kapot gaat kunnen we niet zeggen: Haal maar effe een nieuwe”, vertelt Pieters. “We waren ook bezig met nieuwe uniformen voor de senioren, maar dat gaat nu niet meer door.” 

Penningmeester Nancy Reurings, die ook bij het gesprek aanwezig is, heeft toevallig vanmiddag nog met de vloerenlegger gesproken. Die wil graag het laatste deel van z’n verdiende loon overgemaakt zien worden. “Dat bedrag hebben we nog, maar daarna is er echt niks meer. We kunnen door onze baromzet van deze maand nog de huur en de energiekosten betalen.” De Drumguards gaan echter niet bij de pakken neerzitten, zeggen Reurings en Pieters. De ongeveer 130 leden tellende vereniging gaat meedoen aan de Anjercollecte en de Jantje Beton Collecte. En er worden een fancy fair en een rommelmarkt georganiseerd. Daarnaast zijn verschillende fondsen aangeschreven. Want, weten ze bij de Drumguards, zonder geld is niks mogelijk. En kunnen instrumenten die aan vervanging toe zijn niet worden vervangen. Pieters: “Terwijl muziek maken toch wel de hoofdmoot is voor een muziekvereniging.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12