Hoe is nou met ...

Algemeen

‘Toen ik stopte als wethouder moest ik echt even bijkomen.’

DELFT – Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan Lian Merkx, tot april 2010 wethouder voor STIP: Hoe is het nou?

- Hoe is het nou?
“Het gaat op het moment heel goed. Toen ik stopte als wethouder was ik erg moe. Ik moest echt even bijkomen. Ik ben het rustiger aan gaan doen en ik heb veel leuke dingen met vrienden gedaan. Ik had de afgelopen vier jaar te weinig tijd voor hen. Ik ben wel meteen parttime aan de slag gegaan voor het Klimaatfonds in Den Haag. Het Klimaatfonds compenseert de CO2-uitstoot in Den Haag door bijvoorbeeld extra groen in de eigen stad aan te leggen. Op het moment vergroten ze hun werkveld naar de hele regio Haaglanden. Daar werk ik aan mee. Daarnaast studeer ik sinds september weer: Bedrijfskunde aan de Nijenrode Universiteit. Dat vind ik enorm stimulerend en ongelooflijk leuk.”

- Je zegt dat je het rustiger doet. Zo klinkt het niet met je werk voor het Klimaatfonds en je nieuwe studie…
“Ik vind hard werken leuk. Daar kan ik echt van genieten. Als wethouder werk je zeker 60 tot 70 uur per week. Omdat ik cultuur en evenementen in mijn portefeuille had, was ik elk weekend in de stad bezig. Ik heb het graag gedaan, maar iets rustiger mag wel. Aan de andere kant: te rustig is ook niet goed voor mij. Het mag nu zelfs wel weer een tandje harder.”

- Liggen je ambities in de politiek of in het bedrijfsleven?
“Mijn ambities liggen in de publieke zaak. Ik vind het leuk om iets nieuws op te zetten en daar helemaal voor te gaan. Om mensen in beweging te krijgen. Mijn klus bij het Klimaatfonds loopt begin 2011 af, daarom ben ik aan het solliciteren. Mijn nieuwe baan mag iets met duurzaamheid zijn, maar het hoeft niet. Als het maar iets in het publieke veld is.”

- Wat was het mooiste moment van 2010?
“Dat was het afscheid als wethouder. Die laatste dagen zijn heel vreemd: iedereen komt afscheid nemen, je bent bezig met de overdracht, en dan in eens is het over. Ik heb een geweldig afscheid gehad. Van de fractie kreeg ik een letter ‘L,’ gemaakt door de kunstenares die ook de K van ‘Delft Kunststad’ heeft gemaakt. Het vakteam Milieu organiseerde een bijzondere quiz. Gewapend met een muts en wanten moest ik op de fiets milieuvragen beantwoorden. Ik merkte bij het afscheid met hoeveel ambtenaren en Raadsleden je een warme band opbouwt. Dat had ik van te voren niet verwacht.”

- Was het moeilijk om je werk los te laten na de overdracht?
“ Dat viel me erg mee. Wat daarbij helpt, is dat ik veel vertrouwen heb in de nieuwe wethouder Pieter Guldemond. Natuurlijk volg je in de kranten de onderwerpen uit je portefeuille geïnteresseerd. En mensen in de stad spreken me nog wel aan. Zeker nu met al die bezuinigingen. Die zijn nodig, maar het doet de stad pijn. Ook ik voel dat. Toch ik zou het niet anders gedaan hebben.”

- Er gaat een gerucht dat je een oogje hebt op een nieuwe wethouder…
“ Ehm, ja, dat klopt. Maar ik houd dat graag nog even voor mezelf. ”

- Hoe kijk je terug op 2010?
“Als een bijzonder en leerzaam jaar. Ik heb geleerd dat de werk-privé-balans erg belangrijk is. Daarnaast moest ik na vier jaar ineens weer de arbeidsmarkt op. Het was een jaar waarin ik veel nagedacht heb over wat ik precies wil. Wat is mijn volgende stap? Welke betekenis heeft die werkervaring van wethouder op mijn curriculum vitae voor mij?” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12