Vitesse Delft staat onderaan, maar voorzitter Jan de Bruyn staat erboven

Algemeen

DELFT – "Met de club in het algemeen gaat het goed". Jan de Bruyn antwoordt op de vraag hoe hij vindt dat het zijn club Vitesse Delft dit seizoen tot nu toe vergaat zoals het een goede en door de wol geverfde voorzitter betaamt. Het vrouwenvoetbal, het G-voetbal, het tweede elftal, het zijn volgens hem allemaal overduidelijke symptomen dat er bij Vitesse Delft weinig te klagen valt. En ook met de jeugd gaat het de goede kant op. Maar ja, dan is er dat vermaledijde eerste elftal. Dat toch echt de laagst geklasseerde hoofdklasser is. Met welgeteld vier punten uit elf wedstrijden. En dan zijn ook de resultaten in oefenwedstrijden nog 's niet zodanig dat die aanleiding geven onvoorwaardelijk te geloven in een betere nabije toekomst. "Ja, het gaat niet zoals we hadden gedacht, dat geef ik toe", geeft De Bruyn toe. "Dat we zó matig zouden presteren, dat is een tegenvaller". Maar, laat hij er direct op volgen, "daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Iedereen heeft er een rol in". Natuurlijk, weet hij ook wel hoe het werkt, rijzen er gedurende zo'n rits teleurstellende resultaten vragen. Zo van: Hebben we wel de juiste trainer aangetrokken? Hebben we wel de goeie spelers binnen gehaald? "Maar dat kunnen we niet zeggen. Ook niet, bijvoorbeeld, dat de trainer niet door één deur zou kunnen met een aantal spelers. En ook niet dat het aan die en die spelers ligt. We zitten met ons allen in een proces van tegenvallende prestaties. We hebben daarin een collectieve verantwoordelijkheid".

-Verwijt je jezelf iets?
"Als ik mezelf al iets zou verwijten, dan zet ik dat natuurlijk niet in de krant. Dat hou ik intern. Maar als het niet loopt zoals het zou moeten lopen, dan ben ik wèl mede verantwoordelijk". 

Ach, doet hij redelijk laconiek, "elk jaar doen we hetzelfde. Het ene jaar loopt, het andere jaar niet. Je hebt, bijvoorbeeld, binnen de groep met intermenselijke contacten te maken. Passen trainers en spelers en spelers en spelers bij elkaar? Dat kan je niet altijd sturen. En je komt er vaak pas achteraf achter of dat problemen geeft. Van verzorger tot trainer, van keeper tot spits, het gaat erom dat je één groep creëert waarin iedereen voor elkaar door het vuur gaat. Maar wat als dat niet lukt? Zeg het maar. Je hebt met een teamsport te maken. Het gaat erom een goeie mix te krijgen. Dat is een proces waar je niet altijd invloed op hebt". 

-Bemoei jij je ermee, nu het toch tamelijk beroerd gaat?
"Niet dagelijks. Dat is mijn taak ook niet. Ik bemoei me er pas mee als ik daartoe het verzoek krijg. Of als het om iets structureels gaat. Maar op de achtergrond ben ik er natuurlijk wel mee bezig. Ik hou van mijn club. Dus als het niet loopt zoals het moet lopen, vind ik dat vervelend". En, wil hij ook wel kwijt: "Ik schaam me ook wel 's als ik langs de kant sta te kijken en we verliezen een oefenwedstrijd van een tweedeklasser. Voor de zoveelste keer. Ja, ook een bestuurslid heeft gevoel in z'n donder". 

-Is het ook minder leuk om nu voorzitter te zijn?
"Nee. Ik kan dat wel goed scheiden. Maar het is wèl vervelend, zeker als je langs de lijn staat te kijken. Je voelt je één met de club en dan doet ieder verlies pijn". 

-Doe je dingen anders, nu het eerste onderaan bungelt?
"We proberen leuke dingen met elkaar te doen. Maar als je dan weer verliest, is het effect nihil. We proberen ons er dus wel positief mee te bemoeien, maar er is toch geen beter medicijn dan een overwinning". 

-Denken jullie al na over hoe het moet als Vitesse Delft onverhoopt degradeert?
"Natuurlijk denken we na over wat we de komende jaren moeten gaan doen. Dat hoort bij het voeren van beleid. Dat is de taak en het probleem van het bestuur. Daar buigen we ons ook over. We vinden in dat verband de komende drie jaar belangrijker dan dit seizoen. Maar, begrijp me niet verkeerd, we willen natuurlijk nièt verliezen en we willen nièt degraderen. We willen op niveau blijven spelen, maar wèl op een verantwoorde manier. Want dat is wel duidelijk: hoe hoger je komt, hoe meer energie en geld dat vergt. Je moet dus goed afwegen of wat je met je club wilt ook past bij je club. Daar moet je een goeie balans in vinden. Daar komt nog bij dat we best wel redelijke jeugd hebben lopen en dat die toch echt de kans moet krijgen zich een plaats in de A-selectie te veroveren. Dat is wel onze inzet voor de komende jaren". 

-Ga je nog spannende dingen zeggen in je Nieuwjaarstoespraak?
"Als je doelt op of we wel of niet doorgaan met onze huidige trainer, dan zeg ik: Nee". Feit is wel dat Vitesse Delft en trainer Peter Wubben een contract voor een jaar hebben afgesloten. "We zullen het dus sowieso over wel of niet met elkaar doorgaan moeten hebben". 

-Wees 's reëel: zie jij je club nog het vege lijf redden?
"Natúúrlijk. Als de selectie compleet is en ze hebben een beetje zelfvertrouwen, dan zijn we zeker niet minder dan zes, zeven andere ploegen. Als we dan ook nog 's het geluk hebben dat we een overwinning pakken, en nog één, dan kan er misschien een mooie reeks ontstaan. Wat wij een beetje missen, is ervaring op dit niveau. Er zijn toch wel veel tegenstanders met een paar ex-betaald voetballers of met jongens die al jarenlange ervaring in de hoofdklas hebben. Dat missen wij wel". 

Of het helpt, dat weet De Bruyn ook niet. Maar: "Iedereen die betrokkene is, moet in de spiegel kijken. En zich afvragen: Kan ik nog wat verbeteren in het hele proces?"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12