Station Delft krijgt nieuwe fietsenstalling, fiets- en looproute en tramhalte

Algemeen

Waar straks de nieuwe fietsenstalling komt, worden nu al voorbereidingen getroffen.

DELFT – Het stationsplein wordt vanaf 23 januari opnieuw ingericht. Dit gebeurt om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe Stadskantoor. Die bouw begint in 2013 pas, maar het is volgens Spoorzone-omgevingsmanager Frances Nauman ‘onontkoombaar’ om de situatie op het station straks al te veranderen. “Zodat mensen zich nog veilig door dit gebied kunnen bewegen”, lichtte Nauman toe.

Aan de voorzijde van het station gaat bij alles veranderen. Ook de loop- en fietsroute. Die voert nu nog over de vloer van het toekomstige Stadskantoor in de richting van het tunneltje onder het spoor. Vanaf 23 januari loopt die route ter hoogte van de blauwe loopbrug over het spoor richting de nieuwe tramhalte ter hoogte van de Copy Shop. Het tunneltje onder het spoor wordt 6 februari voor fietsers afgesloten. De tunnel is dan alleen nog toegankelijk voor wie – te voet – van spoor 1 naar spoor 2 wil. 

Ook voor reizigers van de fietsenstalling gebruikmaken, verandert het één en ander. De huidige fietsenstalling aan de voorzijde van het station wordt verplaatst in zuidelijke richting. De nieuwe stalling wordt tussen de blauwe loopbrug en de witte bouwkeet aangelegd. Deze tijdelijke stalling komt op het dak van de spoortunnel te liggen. De tweeduizend stallingsplaatsen die nu op het station zijn blijven intact, maar worden tijdelijk verdeeld over twee fietsenstallingen. Tussen 23 januari en 6 februari 2012 worden de laatste rekken van de oude naar de nieuwe fietsenstalling verplaatst.
Spoorzone Delft gaat ervan uit dat deze situatie voorlopig zo blijft. “Want we willen een stabiele situatie creëren die voor iedereen overzichtelijk is”, zei Nauman. “Het nieuwe fietspad wordt bijvoorbeeld rood gecoat. We gaan ervan uit dat de situatie tot 2015 zo blijft.” De situatie aan de achterzijde van het station, waar nu de bushaltes, taxistandplaats en kiss and ride-plek is, blijft de komende jaren ongewijzigd.

Trams
Maandag 12 december wordt de tramverbinding tussen station Delft en Tanthof hersteld en rijden de trams weer door de Prinses Irenetunnel. In januari volgend jaar wordt de huidige tramhalte Delft station verplaatst in zuidelijke richting. De tram stopt dan ter hoogte van de witte bouwkeet, aan de kant van het bouwterrein. Deze verplaatsing verkleint de afstand tussen de tramhalte en de nieuwe toegang tot station Delft. Reizigers naar de binnenstad kunnen gebruik blijven maken van halte Prinsenhof en Delft station. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12