Oppositiepartijen willen dat nieuwe afvalplannen zo snel mogelijk de prullenbak ingaan

Algemeen

Delftenaren hoeven niet bang te zijn dat elke ondergrondse container er volgend jaar zó bijligt, benadrukt de gemeente. Ondergrondse containers worden ook volgend jaar op de huidige frequentie – meestal twee keer per week – geleegd, net als de inpandige c

DELFT – De Gemeente Delft wil vanaf volgend jaar bij Delftenaren met een minicontainer om de week afval ophalen. De VVD, ChristenUnie, fractie Van Oort en Stadsbelangen dienden in de moed der wanhoop een initiatiefvoorstel in om dit te voorkomen.

Dit voorstel heeft bij voorbaat eigenlijk al weinig kans van slagen, beseffen de vier partijen, maar ze willen niet lijdzaam toezien hoe de dienstverlening in de stad afneemt. Momenteel worden de minicontainers van Delftenaren nog wekelijks geleegd. De vier partijen zijn boos over het voorstel van het College. Zij wijzen erop dat hier in de stad geen draagvlak voor is. “De frequentie waarmee het afval nu wordt opgehaald, is prima”, zegt Lennart Harpe van de VVD, met zes zetels de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. Volgens Harpe heeft zijn partij vorig jaar bij de begrotingsbehandeling al aangegeven niet blij te zijn met dit plan. “Toen werd nog gezegd dat we een plan van aanpak hierover zouden bespreken. Tot onze verbazing kregen Delftenaren in de zomervakantie opeens een brief van de Gemeente Delft over het nieuwe afvalbeleid. Volgende week krijgen we een uitvoeringsplan.” Volgens Harpe is hiermee gekozen voor een verkeerde volgorde. “Het College heeft het steeds over beginspraak. Er is echter niet gevraagd wat de stad van dit plan vindt. Een gemiste kans.”

Harpe had de uitkomst namelijk wel geweten. “We hebben al heel wat mensen gehoord die hier niet op zitten te wachten. Dat kan ik me goed voorstellen.” Ook Stadsbelangen-fractievoorzitter Aad Meuleman benadrukt dat geen Delftenaar het ziet zitten om een week langer met z’n huisafval opgescheept te zitten. “Partijen roepen in hun verkiezingsslogans dat ‘de mensen belangrijk zijn’ en dat ‘mensen de stad maken’, maar nu wordt de stad iets opgelegd wat ze niet wil. Afval gaat stinken en niet iedereen heeft ruimte om het op te slaan. Praat hier maar eens met de mensen op straat over. Ik ben in elk geval nog niemand tegengekomen die enthousiast reageert op dit idee.” Op één punt moet Meuleman het College echter gelijk geven: “Er zijn inderdaad ook andere steden waar het vuilnis eens in de twee weken wordt opgehaald.” Maar, voegt hij daaraan toe, “er moet dan wèl draagvlak voor zijn.” Ook Meuleman benadrukt dat deze bezuiniging de gemeentekas niet bepaald zal spekken. “Er zijn veel andere manieren te bedenken waarop je beter kunt bezuinigen. Het gevaar bestaat nu ook dat mensen hun vuilnis op straat gaan droppen.”

Niet zomaar verzonnen
Om meer afval in containers kwijt te kunnen, hebben Avalex en de Gemeente Delft onlangs grotere afvalcontainers aan bewoners gegeven. Hier zijn er volgens raadslid Pauljan Kuijper van coalitiepartij D66 al 40.000 van verstrekt. De vier partijen zijn volgens hem ‘laat’ met hun voorstel om de plannen van het College terug te draaien. Volgens Kuijper draagt het om de week ophalen van afval bij aan de strijd tégen armoede en vóór een beter milieu. “Dat een gezin met kinderen twee weken met een grotere container uit kan, is niet zomaar verzonnen. Uit eigen ervaring merk ik dat een samenwonend stel dat afval scheidt al ongeveer een maand met een kleine kliko kan doen”, zegt Kuijper. Huub Halsema, de fractievoorzitter van D66, wijst erop dat tegenstanders nu ‘doen alsof het om de week ophalen van afval voor iedereen geldt’. “Dat is niet de bedoeling. Het geldt alleen voor de woningen waar ruimte genoeg is voor een grotere kliko. Als die er niet is, zoals in de binnenstad of bij iemand die klein woont, dan wordt het afval nog gewoon wekelijks opgehaald.” Halsema heeft vanuit de stad geen klachten over dit nieuwe beleid gehoord. “Dat kan betekenen dat die plannen nog onbekend zijn, maar mensen lezen ook kranten en berichten. En deze plannen hebben we vorig jaar al aangekondigd, dus het is niet enorm nieuw. Ik heb het idee dat fracties die hiertegen zijn het zelf niet zo zien zitten, in plaats van dat ze worden bedolven onder de klachten vanuit de Delftse bevolking.”

Donderdagavond werd er tijdens een commissievergadering op het stadhuis gedebatteerd over het nieuwe afvalbeleid. De partijen wisselden hun standpunten uit en bleven hier vervolgens bij. De vier oppositiepartijen hebben dan ook weinig hoop dat de coalitie straks terugkomt op hun plannen, geven Meuleman en Harpe aan. “Ik ben een optimistisch mens, dus ik geloof in de overtuigingskracht van de vier partijen. Maar ik ben ook reëel. Als ik kijk naar de coalitie, dan zie ik dat ze heel erg aan elkaar en de plannen vasthouden. De kans is dus groter dat dit plan doorgaat, dan dat het wordt gewijzigd. Dat wil echter niet zeggen dat we niet gaan proberen die plannen te wijzigen.” Harpe hoopt nu dat Delftenaren hun ongenoegen kenbaar maken door bijvoorbeeld in te spreken als dit onderwerp in de gemeenteraad wordt besproken. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12