Hemd van het Lijf: Gideon Rozendaal

Algemeen

De 28-jarige Gideon Rozendaal is sinds vorig jaar baas van Speakers, al spreekt hij zelf nooit van baas. In een zwaar en bewogen jaar kijkt hij vol goede moed uit naar 2010. Al blijft de crisis merkbaar bij het poppodium.

1. Waarom wilde je voor de bar van Speakers gefotografeerd worden?
Het lijkt mij toch wel duidelijk dat hier mijn hart ligt. Dan moet daar ook de foto gemaakt worden, vind ik. Bovendien is het koud buiten, dus dan maar lekker voor de bar in Speakers. Toch?

2. Het was voor Speakers een bewogen jaar. Hoe kijk jij terug op 2009?
Ik zie het vooral als een lastig jaar. Je merkt toch wel dat mensen minder geld in hun portemonnee hebben. Voor ons is het even terug naar de basis. We willen zo veel mogelijk leuke dingen programmeren voor Delft, nog meer bands, andere culturele activiteiten, maar dat zit er nu helaas niet in. Ook 2010 blijft een groot vraagteken. Ze zeggen dan wel dat de economie weer aan het bijtrekken is, maar de werkloosheid blijft hoog.

3. Zijn er dingen die je anders had willen doen?
Eigenlijk niet. Heel veel dingen waren op voorhand nog niet te zien. Als je de lotto-uitslag van te voren weet, dan kun je het juiste lot kopen, maar dat gaat nou eenmaal niet. Ik had dus niks anders gedaan. Je probeert nu gewoon zo min mogelijk kosten te maken en dat is eigenlijk de enige manier om overeind te blijven.

4. Wat waren voor jou de positieve kanten in 2009?
We hebben een erg leuk team. Daarmee kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. We hebben een aantal mooie concerten gehad, met bijvoorbeeld Sabrina Starke en de afscheidstour van Johan. Alleen: ook daar merken we al dat de bezoekersaantallen veel lager zijn. Waar we normaal een uitverkochte zaal hebben, is dat nu niet zo.

5. Sinds vorig jaar ben je de baas van Speakers. Bevalt dat?
Ik zie mijzelf niet echt als de baas. Eigenlijk ben ik nog steeds bezig met programmeren, net als toen ik hier vier jaar geleden begon. En andere mensen doen weer andere taken waar zij goed in zijn. Maar het was zwaar. Alles is halverwege 2008 al in gang gezet, maar toen had nog niemand van de economische crisis gehoord. Dat is dan wel een flinke tegenvaller.

6. Er zal dus bezuinigd moeten worden?
Dat is vooral afhankelijk van de Gemeente Delft. Wij hebben zelf ideeën over Speakers, maar we denken gewoon dat daar meer geld voor nodig is. Als je kijkt naar poppodia in andere steden, die qua grootte vergelijkbaar zijn met Delft, die krijgen gemiddeld drie ton subsidie. Als wij zo’n goede subsidie hebben, dan kunnen we ook meer risico’s nemen in de programmering. Denk aan het boeken van grotere bands, zoals Moke, die nu net niet haalbaar zijn. Of aan meer buitenlandse acts. Ook het Delftse Alquin had dit jaar gewoon op het podium moeten staan, maar daar hadden we gewoonweg geen geld meer voor. Kortom: risicovol programmeren wordt nu vermeden en bovendien moeten we nu erg bezuinigen op publiciteitskosten en personeel.

7. Wat zijn jouw goede voornemens voor 2010?
Vorig jaar was ik begonnen met afstuderen, maar dat mislukte. In 2010 hoop ik dat beter te doen. Maar eigenlijk doe ik nooit aan goede voornemens. Het allerbelangrijkste is echter dat Speakers weer gezond kan draaien. Dat is alleen wel deels afhankelijk van de gesprekken met de Gemeente Delft.

8. Wat verwacht je van het komende jaar?
We zitten nu in de fase: wat gaan we doen komend jaar? We hebben al wel weer leuke dingen staan. Maar je kunt het ook breder trekken. Vroeger hadden we een veel breder programma en waren we zeven dagen per week open. We zouden wel elke dag een topprogrammering willen hebben. Maar dat gaat nu gewoon niet.

9. Is er dit jaar nog wat te beleven in Speakers?
Ik kan vertellen dat er met Oud en Nieuw een heel leuk feest op het programma staat, Music Junx NYE. We gaan puur van onze eigen kracht uit. Met de beste DJ’s van Attractiv Beatz en Holidaze in de zaal en in het café de beste hits van toen en nu met DJ PJ en DJ Jochem. Gewoon de kracht van Speakers. Een soort van Speakers Dream Team line up. Genoeg reden dus om naar Speakers te komen.

10. Als je burgemeester van Delft zou worden, dan…
… zou ik Speakers drie ton subsidie geven, haha. Maar ja dat is misschien wel logisch. Ik zou eigenlijk graag willen dat men in Delft wat vaker trots is op de eigen stad. Delft is een prachtige stad, met een mooie geschiedenis waar veel gebeurt. Genoeg om trots op te zijn, alleen wordt er te vaak tegen andere steden opgekeken. Delft heeft veel te bieden, maar misschien moet het publiek daar wat meer naar op zoek. Alleen kan je daar als burgemeester weinig aan doen, helaas. (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12