Jeroen Kistemaker hoopt dat de restauratie van het Koffiehuis niet voor niets is geweest

Algemeen

Jeroen Kistemaker is vrijwel dagelijks in de Schiehal bezig met het restaureren van authentieke bouwonderdelen die maanden geleden bij sloopwerkzaamheden in de Spoorzone op het nippertje zijn gered.

DELFT – De Delftse restauratietimmerman Jeroen Kistemaker is al ruim vier maanden bezig met het restaureren van authentieke onderdelen van het Stationskoffiehuis.

Dit pand, waar Dansschool Wesseling zich later in vestigde, is al lang gesloopt, maar met de oude bouwonderdelen is Kistemaker weer wat moois aan het maken. Trots laat hij in de Schiehal zijn vorderingen zien. Tegen de achterzijde van een loods zien we een stuk van de gevel van het oude Stationskoffiehuis, die veel Delftenaren direct zullen herkennen. “Het is een hele klus geweest”, vertelt Kistemaker. “We hebben alles ontdaan van vier lagen verf. Dit prachtige houtsnijwerk was door die verf bijna niet meer zichtbaar. Je ziet nu weer goed hoe scherp het hout toen is gesneden en hoe prachtig ze het toen hebben gemaakt.” De restauratietimmerman denkt dat het snijwerk waarschijnlijk ooit met een figuurzaag is gedaan, alleen is dat volgens hem níet met de hand gedaan. “Ik ben heel benieuwd hoe dat in 1894 is gebeurd. Helaas is er niemand meer aan wie ik dat kan vragen.” 

Het viel Kistemaker bij de restauratie op dat de rechterkant van de gevel er veel slechter aan toe was dan de linkerkant. Dat komt, denkt hij, door een combinatie van voorbijrazende treinen en een zuidwestenwind die hun sporen op het houtwerk hebben nagelaten. Verder heeft ook het gebruik van spijkers het houtwerk geen goed gedaan, viel hem op. 

Gelukkig zijn er dan liefhebbers als Kistemaker die al hun vrije tijd besteden aan het opknappen van dit authentieke materiaal. Dat doet hij overigens met veel plezier en haast nog meer liefde voor het vak. “Het zit onzettend goed in elkaar. Het is een prachtig stukje werk uit die tijd. Ik heb vooral bewondering voor de mensen die het in die tijd hebben gemaakt.” Hij vindt het ‘frappant’ dat iets dat in 1894 al is gemaakt nog steeds in zo’n goede staat verkeert. “Dat is toch gek? Het is zó’n mooie kwaliteit dat het plezierig is om eraan te werken.” 

Het meeste werk zat ‘m in het afkrabben van de verf. Deze klus zit er inmiddels op. De komende weken gaat Kistemaker – heel voorzichtig – schuren en het hout opnieuw verven.

De grote vraag
Even verderop in de loods staan de volgende onderdelen, vier boogconstructies van het voormalige Koffiehuis, al geduldig op restauratie te wachten. Kistemaker, restauratiespecialist Henk Nijenhuis en architect Paul Ploet, de drijvende krachten achter dit project, hopen dat ze met de oude bouwonderdelen uiteindelijk een grandcafé in de Spoorzone mogen bouwen. Zoiets is echter niet binnen één of twee dagen geregeld. Kistemaker hoopt vurig dat de Gemeente akkoord gaat met de plannen van de drie Delftenaren, anders is al zijn arbeid voor niets geweest. “Iedereen die hier komt kijken vraagt ook wat er uiteindelijk mee gaat gebeuren. Dat is nu dan ook de grote vraag, maar de restauratie gaat gewoon door.” Kistemaker hoopt in augustus van dit jaar wel klaar te zijn met het schoonmaken en repareren van alle onderdelen. Wie niet kan wachten om het resultaat van de restauratie te zien, kan in het Techniek Ontmoetings Punt aan de Hippolytusbuurt alvast een klein voorproefje bekijken. Daarr is bij de tentoonstelling Architectuur & Hergebruik namelijk al een gerestaureerde dakkapel van het Koffiehuis en een exacte kopie daarvan te zien. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12