Medewerkers van Combiwerk Post bezorgen nu ook geadresseerde post

Algemeen

Astrid van der Bergh, Nancy Wesseling en Harry Meijerhof van DOK en Beer van der Zijde, op de postafdeling van Combiwerk.

DELFT – Medewerkers van Combiwerk gaan vanaf woensdag 1 april post bezorgen in Delft. Voor de in deze tijd wellicht wat wantrouwende lezers: dit is géén 1 aprilgrap. De Postafdeling van Combiwerk is al anderhalf jaar actief.

De eerste periode werd de post alleen huis-aan-huis bezorgd. Ook brachten de Combiwerkers al geadresseerde post voor de Gemeente Delft en poststukken van meer dan 50 gram voor andere bedrijven rond. 

Per 1 april wijzigt de postwet. Dit betekent voor Combiwerk Post dat zij voortaan ook poststukken van onder de 50 gram mogen bezorgen, waarmee een nieuwe markt zich opent. 

Het nieuwe postbedrijf werkt vanaf dan voor klanten in de Regio Delft. Bedrijven, instellingen, scholen en verenigingen kunnen voor de bezorging van hun post bij Combiwerk aankloppen. De post wordt vervolgens opgehaald en verspreid door de medewerkers van Combipost. 

“We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het bezorgen van post voor de Gemeente Delft”, vertelt Beer van der Zijde, afdelingshoofd van Combiwerk Post. “In het begin deden we dat in twee postcodegebieden, vanaf december 2008 bezorgen we in heel Delft.” 

De afgelopen maanden werden de Combiwerkers getraind en opgeleid voor hun nieuwe functie. “We moeten zorgen voor kwaliteit”, vindt Van der Zijde. “We laten iemand pas post bezorgen als we zeker weten dat ie het onder de knie heeft. En ze krijgen instructies: Als je iets niet zeker weet, kom dan terug.” 

De reacties van de klanten van Combiwerk Post zijn tot nu toe positief, weet het afdelingshoofd. “Ze zijn tevreden over de afhandeling. En ze waarderen de meer persoonlijke benadering bij ons.” Eén van die klanten is DOK. Sinds 1 maart laat de Bibliotheek de post door Combiwerk Post bezorgen. “Dat gaat perfect”, zegt Nancy Wesseling van DOK. “We zijn overgestapt nadat we heel veel klachten kregen over onze vorige postbezorger. DOK-leden kregen opeens betalingsherinneringen voor acceptgiro’s die ze nooit hebben ontvangen. Toen we overstapten naar Combiwerk Post was dat voor ons direct een verbetering.” 

Volgens Van der Zijde zijn de tarieven die Combiwerk Post hanteert ook nog 's ‘gunstig’. En over de kwaliteit van de bezorging hoeven we ons geen zorgen te maken, benadrukt Van der Zijde, die in een grijs verleden zelf postbode was. “We gaan de medewerkers certificeren”, zegt hij. “Bij een bedrijf in Assen volgen ze een opleiding voor postbezorger, daar leren ze alles over het vak. Maar het ultieme doel is om ze kwaliteiten te laten ontwikkelen, zodat ze later in het bedrijfsleven aan de slag kunnen.” 

Dat zal niet in alle gevallen lukken, beseft hij. Het feit dat ze zelfstandig op pad gaan is echter al een grote stap. “Ze komen van een beschutte werkplek. Nu gaan ze zelfstandig naar buiten, ze bepalen hun route, ze hebben contact met klanten.” Onder de ongeveer duizend Combiwerk-werknemers in Delft is het voor hen relatief nieuwe beroep van postbezorger daarom nu al een populaire job geworden. Nancy Wesseling kan het alle bedrijven en organisaties aanraden om hun post door Combiwerk Post te laten bezorgen. “Het gaat perfect”, zegt ze nogmaals. “Als we de post maandag brengen, dan is die dinsdag bezorgd.” En zo hoort het natuurlijk ook… (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12