Hemd van het lijf: Wil van Mil

Algemeen

Wil van Mil beleefde de ontwikkeling van het vliegveld Ypenburg van nabij. Om te zorgen dat dit van de geschiedenis van Ypenburg niet verloren gaat, zet hij zich samen met Henk Kronenberg en Bert Huijgen in voor de Stichting Historisch Ypenburg.

1. Waarom wilde u voor het luchthavengebouw gefotografeerd worden?
Dit is bij uitstek de plek van Historisch Ypenburg. Het is ook één van de weinige gebouwen die is overgebleven van het vliegveld dat hier vroeger heeft gelegen.

2. Hoe is de Stichting Historisch Ypenburg ontstaan?
Samen met Henk Kronenberg bedacht ik dat er iets moest gebeuren met de geschiedenis van Ypenburg. In 2003 heeft dat geleid tot de Stichting Historisch Ypenburg, met als hoofddoel om het verhaal van Ypenburg levend te houden.

3. Wat houdt de Stichting Historisch Ypenburg in?
De naam Ypenburg wordt vaak geassocieerd met het vliegveld en de slag die hier plaatsvond op 10 mei 1940. De vliegbasis en de vliegfeesten zorgden voor landelijke bekendheid, maar ook het prehistorische grafveld heeft een extra dimensie gegeven. Wij willen ervoor zorgen dat de inwoners van deze wijk weten wat hier allemaal is gebeurd. Het luchthavengebouw, een Rijksmonument, en de verkeerstoren kunnen daaraan bijdragen. Wij geven voornamelijk informatie en proberen wat meer aandacht te krijgen voor de historie van Ypenburg.

4. Die extra aandacht krijg je nu doordat de twee panden deelnemen aan het SBS6-programma ‘Het Mooiste Pand van Nederland’. Wat houdt dat precies in?
Samen met nog zestien panden gaan we de strijd aan om de hoofdprijs binnen te slepen. De extra aandacht die we voor de panden krijgen is al mooi, maar uiteindelijk kunnen we ook een miljoen euro voor restauratiekosten winnen. Dat bedrag kunnen we wel gebruiken, maar een miljoen is nog lang niet genoeg.

5. Het is dus wel te merken dat de oorlog hier niet zomaar voorbij trok?
Op 10 mei 1940 hebben de Duitsers geprobeerd om met een snelle aanval via Ypenburg, Nederland te laten capituleren. Dat liep anders dan gedacht, er werd flink gevochten en het gehele luchthavengebouw is uitgebrand.

6. Is daar nog iets van te zien?
Het luchthavengebouw is al een aantal keer gerestaureerd, maar dat is nog niet helemaal goed gelukt. Er is heel veel geld nodig om de boel weer op te knappen.

7. Jaarlijks wordt hier ook een herdenking van de Slag om Ypenburg gehouden. In 2010 willen jullie naast een minuut stilte ook nog de geschiedenis doen herleven. Hoe gaat dat precies gebeuren?
Al tien jaar wordt hier op 10 mei de Slag om Ypenburg herdacht. Nu gaan we op 9 mei ook nog eens de geschiedenis visualiseren. Dat doen we door scènes na te spelen, zoals het hier op 10 mei 1940 ook allemaal is gebeurd.

8. Is de geschiedenis van Ypenburg al ergens te bezichtigen?
We hebben nog geen vaste plek om ons verhaal te vertellen en dat is toch waar we heen willen. We weten dat er twee historische panden zijn en daarom zijn we een tijdje geleden ook begonnen met een actie om een plek te veroveren in één van die panden. Een vaste plek hebben we echter nog niet en dat is jammer als we de mensen uit Ypenburg willen laten zien wat er op hun woonplek allemaal is gebeurd.

9. Als u burgemeester van Delft was, dan…
…ik woon niet in Delft, dus ik kan daar lastig een uitspraak over doen. Maar als ik wat zou moeten doen, dan zou ik vragen of mensen ons informatie kunnen verstrekken over het vliegveld en hoe het hier allemaal is gegaan. Er zijn genoeg Delftenaren, denken wij, die meer weten over Ypenburg. Zij zouden eigenlijk contact met ons op moeten nemen via de website www.historischypenburg.nl.

10. Heeft u hier verder nog iets aan toe te voegen?
Bij het TV-programma, dat op 17 februari voor het eerst wordt uitgezonden, worden er door middel van een afvalrace uiteindelijk twee panden gekozen voor de finale. Eerst zal de jury bepalen wie er uiteindelijk in die finale zullen komen. En als de twee overgebleven panden dan strijden om de hoofdprijs, zal de kijker mogen beslissen wie er uiteindelijk met één miljoen euro vandoor gaat. Als het zover komt met Historisch Ypenburg, dan kunnen we natuurlijk alle steun gebruiken. (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12