Delftse Daltonschool viert dat school nu ook officieel Daltonschool is

Algemeen

Kinderen van de (officiële) Daltonschool wachten gespannen op de komst van de wethouder.

DELFT – De Delftse Daltonschool kreeg begin november bezoek van de Nederlandse Dalton Vereniging. Ruim een maand later kwam wethouder Dick Rensen vertellen dat de school zich vanaf nu officieel Daltonschool mag noemen.

In 2006 besloot De Vrijenban, zoals de school toen nog heette, om een hele andere weg in te slaan. Men ging samenwerken met de 5 Mei Dalton School, aan de Van Rijslaan. De locatie in de Borneostraat kreeg van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) een paar jaar de tijd om de organisatie op poten te zetten, weet directrice Christianne Ahuis. “Sinds 2006 zijn we een Daltonschool in opleiding. Vanaf toen zijn we aan de slag gegaan en zijn een aantal Daltondeskundigen ons gaan visiteren. Ze zijn langsgegaan in de klassen, ze voerden gesprekken met mij, met de leerkrachten en met de ouders. Zelfs de kinderen mochten hun woordje doen.” 

Vijf mei van dit jaar trad de school toe tot het internationale Daltononderwijs, nadat dit op een conferentie in Brno was besloten. Op vijf november van dit jaar werden beide locaties gecontroleerd door de NDV. De Van Rijslaan stond nog steeds als een huis, bleek na controle. Dat kwam ook door de DaltonPLUSklas die daar is gevestigd. Ahuis over dit project voor meerbegaafde kinderen: “Het is voor kinderen die wat sneller leren dan de rest van hun klasgenootjes. Zij kunnen dan, vanaf groep twee, op de Van Rijslaan extra vakken Wereldoriëntatie of Engels volgen. Voorwaarde is dan wel dat ze ruim voldoende staan voor alle vakken. Daarnaast moeten ook de ouders en de leerkrachten het goedkeuren. En, niet geheel onbelangrijk: het kind zelf moet het ook allemaal wel willen.” 

Voor de school aan de Van Rijslaan was het een controle zoals die elke vijf jaar wordt gedaan, voor de locatie in de Borneostraat was het de eerste keer. Afgelopen woensdag hoorde Ahuis dat ook deze vestiging zich officieel Daltonschool mag noemen. 

Wethouder van Jeugdzaken Dick Rensen zei erg trots mag zijn op dit resultaat. “Als je als school besluit om een hele andere weg in te slaan, dan is dat een dappere keuze. Het kost veel werk om alles te veranderen. En ik denk dat De Delftse Daltonschool daar heel erg goed in is geslaagd.” 

Tijdens de feestelijke avond liepen de kinderen uit de laagste klassen door de wijk met lampionen. Vervolgens kwamen alle leerlingen weer samen om met hun eigen klas een Kerstdiner te houden. De vaders verzorgden alle kinderen, omdat de moeders de rest van het jaar al heel veel werk opknappen. Als afsluiting van deze avond werden alle leraren officieel gekroond tot Daltonleerkrachten. Wethouder Rensen deelde de daarbij behorende diploma’s uit en de leerlingen toonden zingenbd, dansend en voorlezend hun andere talenten. (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12