Zuurstofloos water zorgt voor vissterfte in de regio

Algemeen

REGIO – Dat mooie warme weer is natuurlijk leuk, maar niet iedereen is er blij mee. Zo heeft de onderwaterwereld het op sommige plekken zwaar te verduren. Door een tekort aan zuurstof in het water is op sommige locaties al vissterfte opgetreden. Dat gebeurde onder andere in de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, in de omgeving van de Oudeweg, en in de vijver aan de Burgemeester Musquetiersingel in Schipluiden.

Het warme zomerweer zorgt ook in het water voor hogere temperaturen. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte in het water af, met vissterfte tot gevolg. Er is volgens het Hoogheemraadschap van Delfland geen massale vissterfte, maar Delfland houdt de situatie goed in de gaten. “Op een paar incidenten na is het niet anders dan andere jaren”, vertelt Miranda van der Voort van het Hoogheemraadschap van Delfland. 

Volgens Van der Voort hebben de storm- en regenbuien die woensdag over Nederland trokken er nauwelijks toe bijgedragen dat er weer veel extra zuurstof in het water kwam. “Als de zon even wat minder schijnt en de temperatuur zakt, dan draagt dat wel iets bij, maar het heeft ook een andere kant. Door de hevige regenval neemt de kans op riooloverstorting toe, wat leidt tot meer vervuiling.” Het is, zegt Van der Voort, moeilijk in te schatten of er deze zomer nog meer vissen zullen sterven voor zuurstofgebrek in het water. “Dat is afhankelijk van het weer.” 

De ‘mensen in het veld’ van het Hoogheemraadschap houden de situatie in elk geval nauwlettend in de gaten. Op verschillende plekken in de regio is al geconstateerd dat het zuurstofgehalte aan de lage kant is. Door te zorgen voor een betere doorstroming van het water probeert Delfland vissterfte te voorkomen. Daarnaast maakt Delfland afspraken met gemeenten over het verwijderen van kroos. Behalve voor hoge watertemperaturen zorgt kroos namelijk ook voor zuurstofloosheid van het water. Wie zelf stuit op vissterfte in de regio kan dat melden bij het Meldpunt Toezicht Delfland via telefoonnummer 015 - 270 18 88 of via mailto:meldpunt@hhdelfland.nl?subject=via%20delftopzondag.nl%3A.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12