Meedoen aan Delfts en andere dictees een spelletje, zegt de winnaar

DELFT – Dat Peter van Diepen het Delfts Dictee 2010 won, mag niet echt een verrassing heten. Dat deed hij ook al in 2007 en 2008.

En in 2009 schreef hij het Delfts Dictee van dat jaar. Van Diepen is niet alleen hierom een winnaar die er zijn mag. Hij won afgelopen week ook het Nationaal Dictee, "Een mooie tekst", zegt hij over het verhaal dat Bernadette Stom voor de deelnemers aan het Delfts Dictee had gebrouwen. "Er zaten niet te veel specifieke Delftse dingen in, hoewel ik bij de naam van die Kunstsuper een lelijke fout maakte. Ik heb in m'n studietijd nog aan de Hippolytusbuurt gewoond, dus schreef ik HYPO als Hippo. 
Maar ik vond het verder een ontzettend leuke tekst". Waarin hij drie fouten scoorde. Hoewel: "Ik had 'brokaat' met een c geschreven. En ik had 'wit gesausd' als twee losse woorden geschreven. Dat moest aan elkaar worden geschreven. Nee, daar ben ik het niet mee eens. Ook in Het Groene Boekje en in de Van Dale wordt het niet aan elkaar geschreven. Als het bij het Nationaal Dictee ook in de tekst had gestaan, had ik het gewoon weer als twee losse woorden geschreven. Dat arbitraire is ook wel het grappige aan een dictee. Het is een spelletje, dat maakt het leuk". 

Als hij weer welkom is, is Van Diepen volgend jaar graag weer van de partij. "Dat is het aardige in Delft. Je hebt hier een categorie voor specialisten als ik, die van stad tot stad trekken. Dat vinden sommige andere deelnemers niet leuk. In Delft is dat opgelost door een aparte categorie voor ons te maken. De echte winnaar is hier gewoon een Delftenaar. Aan het Nationaal Dictee mag je trouwens maar één keer in je leven meedoen". 

Het Delfts Dictee, met als titel HYPO Hoera!, ging over de Kunstsuper aan de Hippolytusbuurt. Een volzin uit dat dictee: Zover het oog reikt, vragen attractieve hebbedingen van uiteenlopende textuur de aandacht: sculpturen, foto's, schilderijen, mozaïek, keramiek, bijous, tassen, klein meubilair en haute couture. 

Jos van Koppen (Leefbaar Delft) maakte in de categorie (oud-)Raadsleden de minste fouten, al waren dat er toch altijd nog negentien. De nummer twee zat 26 keer mis. Van Koppen: "Ik had HYPO niet met hoofdletters geschreven. verder was ik een paar keer een komma vergeten. Maar het was gezellig". En ook nooit weg: "Ik ging met een DOK-tas, een boekje en een gedichtenbundel naar huis". Hij was bovendien niet ontevreden over z'n prestatie. "Je had ook de categorie Specialisten. Daarbij zat Henk Tetteroo. Hij had negen fouten. Dan vallen mijn negentien fouten nog mee…" 

Laura Eekhout deed al drie keer mee aan het Delfts Dictee. Nu werd ze eerste in de categorie Scholieren. De HAVO 5-leerlinge van het Grotius College vond het dit jaar wel meevallen qua moeilijkheidsgraad. "Ik had achttien fouten. Niet slecht, vind ik". Ze houdt er wel van om dictees te maken. "Ik heb ook wel een talenknobbel. Volgend jaar ga ik zeker weer meedoen. Ik heb nu een naam hoog te houden…" 

En dan hier, voor de liefhebbers, de slotzin van het Delfts Dictee 2010: De leestafel waarvan de tijdschriftenkap met kleurrijke konterfeitsels is gedecoreerd, biedt de ruimte aan de consciëntieuze, getormenteerde thuiswerker die achter zijn eigen chic vormgegeven bureau van palissanderhout van chagrijn dreigt te verfletsen. 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1