Afbeelding

Wat ik zeggen wil... zondag 15 november

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van zondag 15 november.

Kermis
DELFT - Met de nodige verbazing las ik afgelopen week in Delft op Zondag de brief van J.M.T. van der Linden over de kermis in Delft. De Gemeente heeft onlangs besloten de jaarlijkse kermis op de Markt te verplaatsen naar het evenemententerrein bij Lijm & Cultuur. Op het eerste gezicht lijkt dit een verstandige keuze, gezien de teruglopende bezoekersaantallen en de, door henzelf onderschreven, hinder voor de Delftse ondernemers. J.M.T. van der Linden ziet dit echter anders, wanneer zij de lezer verzekert dat alle 100.000 inwoners van Delft nog elk jaar uitkijken naar de jaarlijkse kermis. Iets wat mij enigszins verbazingwekkend in de oren klinkt, gezien diezelfde 100.000 inwoners altijd wegblijven. Ik heb tot een week geleden altijd met veel plezier op een steenworp afstand van de Markt gewoond, en de opbouw van de jaarlijkse kermis was voor mij en mijn huisgenoten altijd een reden om diezelfde Markt weer een goeie vijf dagen te mijden. De kermis is in mijn ogen een gedateerd evenement, wat op achterhaalde wijze voorziet in wat jaarlijks vertier voor jong en oud. Helaas slaagt onze kermis er voornamelijk in om mensen van twijfelachtig allooi aan te trekken, wat elke keer ontaardt in een wat troosteloze sfeer, wat begrijpelijkerwijs de gemiddelde Delftenaar niet aanspreekt. Dit verklaart misschien het door J.M.T. van der Linden onopgemerkte feit dat de binnenstad van Delft altijd leger aandoet tijdens kermisdagen dan tijdens een gemiddelde zaterdagse markt. Het feit dat de kermis in andere steden meer succesvol lijkt, heeft kennelijk te maken met de attractie-samenstelling welke indien juist gekozen een zodanige mix van mensen kan aanspreken zodat het ‘leuk’blijft, iets wat onmogelijk lijkt op onze krappe Markt. Daarom moet ik concluderen dat het heel verstandig is de kermis in deze samenstelling te verplaatsen naar een terrein buiten de stad. Dit moet voor J.M.T. van der Linden fantastisch zijn; de kermis en zijzelf kunnen daar elk jaar vijf dagen volop genieten en hebben alle ruimte om niemand tot last te zijn. 

W. van Rossem, Delft 


Welstand
DELFT - In Delft kan alles en niemand die het kennelijk iets interesseert! Wat is er aan de hand? De Gemeente kondigt in de Gemeenteberichten van 25 oktober doodleuk aan dat zij de bestaande Welstandsnota voor het spoorzonegebied buiten werking stelt. Kennelijk passen de UFO die de Gemeente wil laten bouwen als stadskantoor en de woon/werktorens die ook in het gebied moeten komen niet bij het bestaande Welstandsbeleid. En dan worden de plannen niet aangepast, zoals zou horen, nee, de Gemeente heft gewoon haar eigen regels op! Waarom worden de burgers van deze stad lastiggevallen met absurde eisen van de Welstandcommissie, ‘het voorgestelde kozijn moet 5 centimeter breder worden’, ‘nee, de kleur bevalt ons niet!’, en daardoor op kosten gejaagd voor het opnieuw moeten maken van hun plannen, terwijl de Gemeente, die gewoon als PRIVATE PARTIJ een UFO wil laten landen op een plek waar de stad dat niet kan hebben, gewoon de regels van het spel verandert? Dat is toch je reinste machtsmisbruik? Hoe kan het dat voor een kwetsbaar gebied aan de rand van de Binnenstad, dat ook nog eens de verbinding vormt met het Westerkwartier, gewoon alle regels die in de loop van de tijd ook vanuit historisch besef zijn opgesteld, worden afgeschaft en dat niemand daar tegen te hoop loopt? Of is het goede nieuws dat voor ‘alle ontwikkelingen die niet passen binnen de huidige Welstandsnota Delft 2004’ (quote Gemeenteberichten) de Welstandsnota gewoon voor iedereen niet meer van toepassing is? Het antwoord zal wel zijn, dat in deze zich democratisch noemende gemeente naast gewone burgers er ook nog ‘meer gewone’ burgers bestaan.

Ernst Neder, Delft



Circus Babylon

DELFT - Ik wil even reageren op de brief van Sytse Heidstra in de Delft op Zondag van 8 november. Er wordt hierin gerefereerd aan onzinnige gesubsidieerde projecten, zoals Circus Babylon. Nou, ik denk niet dat een stelletje oude achttiendehands caravans, een beetje verf en een groepje enthousiaste vrijwilligers (waaronder mijn zoon), ontzettend veel subsidie hebben gekost. Maar ze hebben wèl de hele zomer voor veel plezier gezorgd voor de kinderen. Mag er dan helemaal niks leuks meer gedaan worden voor de kinderen? Dan zal het beetje geld kosten zeg!

Rosemarie Pols, Delft



Één grote bouwput
DELFT – Ik ben zojuist klaar met mijn parttime werk als bezorger. Wat een ramp! Welke achterlijke idioot heeft besloten om de laatste weekenden het ene of andere Tanthof af te sluiten? Kan dat bijvoorbeeld niet ’s nachts? Als je wordt omgeleid kom je vreselijk in de file. Mocht er eens wat gebeuren, je moet er niet aan denken.... En waarom de kruising met de wijken niet openlaten? Wat moet het een nog grotere ramp zijn voor mensen die niet bekend zijn in Delft. Het is zo langzamerhand één grote bouwput.

Adriana Mallegrom, Delft


Is het ónze burgemeester?
DELFT - In de kranten las ik dat voor Burgemeester Bas Verkerk een verlenging van zijn functie wordt aangevraagd. Dat lijkt me niet zo’n goed idee. Wat ik me van de illustere persoonlijkheid, van Burgemeester Bas Verkerk, afvraag is of deze man nu Burgemeester is van Delft of een globetrotter. In de ruim zestig jaren dat ik op deze aardkloot rondzwerf heb ik nooit anders gezien dan een stad of dorp met een daarbij behorende burgervader. In Delft is dat anders. Hier is een burgemeester niet de ‘vader’ van de stad die 24 uur per dag en zeven dagen in de week voor de burgers klaar staat. Hij houdt er naast die functie nog 80 bijbanen op na. De voltallige Gemeenteraad zegt dat dat goed is voor Delft. Dat is bullshit. Leg het me maar uit. Stel dat er een trein ontspoort in Delft, met dodelijke slachtoffers. Dan zit Verkerk juist op dat moment in Brussel of in China, met alle rampenplannen in zijn binnenzak. Dat kan niet. Bovendien is het niet eerlijk tegenover Delft en de inwoners. Stel dat hij gemiddeld 2,5 uur per jaar aan elke bijbaan besteedt - in die tijd kun je amper met de auto van Delft in het centrum van Den Haag komen en weer terug - dan komt dat neer op 200 uren die hij elders besteedt. Dat zijn vijf volle werkweken per jaar die de Delftse burger betaalt. En dat is heel zuinig gerekend. Het dubbele is beter te verklaren. Hij moet daarom 10 procent van zijn verdiende salaris uit het verleden terugstorten in de gemeentekas en met onmiddellijke ingang alle bijbanen opzeggen. Hij is er voor de burgers van Delft en verder niemand. Diezelfde Burgemeester Verkerk staat dus op de nominatie om herbenoemd te worden en als ik in zijn schoenen stond, dan zou ik dat ook willen. Maar willen de Delftenaren dat ook? Mijn zegen heeft het niet. De boodschap is: stoppen met beunen of ontslag indienen. 

Christ van Oers, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12