Delftse Ska-band 'Bang The Skillet' maakt andere, vrolijke en dansbare muziek

Algemeen

DELFT – 'Bang The Skillet' bestaat als band nu ruim een jaar, maar veel van de acht bandleden maken al een stuk langer muziek. En dat is te horen, vindt ook het publiek.

De eerste optredens waren veelbelovend en niet in de laatste plaats één groot feest.
Delft op Zondag sprak met drummer Ben Schellingerhout (51) en saxofonist en oprichter Günther Weber (47). “Wat ons inspireert zijn vrolijke mensen”, vertelt Weber. “Dansen vinden we helemaal niet erg.” De band maakt dan ook erg dansbare muziek, al is dansen niet het juiste woord. “Bij Ska hoort een dans, dat noem je skanken”, legt Ben Schellingerhout uit. “Het is dan net of je met je armen wijd een koe staat te melken.” Een ander belangrijk kenmerk van Ska-muziek is het grote aantal blaasinstrumenten. Die zijn ook bij de Delftse skaband goed vertegenwoordigd.”

- Jullie hebben mede daardoor zo’n acht bandleden. Is dat niet lastig als je bijvoorbeeld met z’n allen wilt repeteren?
Weber: “Nee, dat maakt het juist erg leuk. Het leeftijdsverschil is heel groot; de jongste is 17 en de oudste is 54 jaar. We hebben dus tieners, twintigers, veertigers en vijftigers. We zoeken nog een trombonist, het zou leuk zijn als die in de dertig is.”
Schellingerhout: “We hebben een vaste repetitieavond. Vrijwel iedereen is er dan altijd. Gewoon omdat het leuk is om met skamuziek bezig te zijn.”

- Jullie hebben al een aantal eigen nummers. Waar gaan de teksten over?
Weber: “Het nummer Life Is Good gaat erover dat je diep in de misère zit, maar dat het leven goed is en dat het best meevalt. De teksten gaan over alledaagse dingen. Over liefde en verdriet, maar vaak met een knipoog.”
Schellingerhout: “Het schijnt dat ska altijd opleeft ten tijde van crisis, de muziek geeft antwoorden in tijden waarin het minder gaat.”

- Merken jullie daar nu ook iets van, nu ook het ook in Nederland economisch minder gaat?
Weber: “Ja, maar misschien komt dat omdat we er nu meer mee bezig zijn. Er zijn in Nederland en in Europa enorm veel skabands die overal optreden. Het is een enorme scene die weer is opgeleefd. Voor ons blijft het echter vooral een hobby, we hoeven er niet van te leven.”
Schellingerhout: “Gelukkig niet. Het doel is wel dat we meer gaan optreden. We zijn in Delft wereldberoemd, maar we willen onszelf ook buiten Delft neerzetten.”

- Wat voor reacties horen jullie vaak na optredens?
Schellingerhout: “Ehh, dat het te gek was!”
Weber: “Ska-muziek spreekt een heel breed publiek aan.”

- Hoe komt dat?
Weber: “Het is vrolijke en dansbare muziek die niet gaat vervelen, dat stralen we ook uit. Als wíj het leuk vinden, komt dat ook over bij het publiek. We kunnen ze een leuke avond bezorgen en daardoor onthouden ze ons. Ska valt bovendien op, omdat het andere muziek is dan wat mensen gewend zijn.”

- Waar zijn jullie het meest trots op?
Weber: “Dat het allemaal is gelukt. Ik dacht: deze muziek wil ik gaan spelen met deze mensen en dat is gelukt. We hebben er hard voor moeten werken. Je moet optredens regelen, je hebt een oefenruimte nodig. Maar het gaat wonderwel goed.”
Schellingerhout: “We zijn in ons eerste jaar behoorlijk ver gekomen en we zijn nog niet klaar. Eén van de volgende dingen die we willen doen is een clip opnemen, dat willen we dit jaar doen. Je moet jezelf als band zo veel mogelijk visueel presenteren. Cd’s zijn uit de tijd. We willen een clip maken bij het nummer Life Is Good.”
Weber: “Dat is zo’n nummer dat door iedereen in één keer gelijk goed werd gespeeld. Er zit een ritme en een melodie in die iedereen meteen oppikte. Dit nummer is het wel het visitekaartje van onze eigen nummers.”

- Waar worden jullie vrolijk van?
Schellingerhout: “Van een potje goede muziek maken met z’n allen.”
Weber: “Ik word er vrolijk van als ik het podium oploop en het publiek zie. Dan denk ik: hier doe ik het voor. Als ik zie dat iedereen het leuk vindt wat we spelen, dan word ik daar ook vrolijk van.”
Schellingerhout: “Ik word ook vrolijk van zweetlucht en dansende mensen, en dat hebben we tot nu bij elk optreden gehad. Als ik zie hoe sommige bandjes zwoegen om het publiek aan het dansen te krijgen, en daar heb ik zelf ook ervaring mee, dan vind ik wat wij nu doen veel leuker.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12