Woonberichten

Algemeen

Gemeentelijke woonlasten gemiddeld 2 procent omhoog
DELFT - De Gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 2 procent omhoog voor éénpersoonshuishoudens en met 1,8 procent voor gezinnen. De stijging is beperkt, maar meer dan de verwachte inflatie van 1 procent (bron: CPB). De Onroerende Zaakbelasting stijgt gemiddeld met 2 procent, de rioolheffing met een kleine 6 procent voor éénpersoonshuishoudens en bijna 4 procent voor gezinnen. De afvalstoffenheffing wordt met een gemiddelde stijging van minder dan 1 procent nauwelijks duurder. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 102 Gemeenten naar de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten in 2010. Vereniging Eigen Huis vindt dat de scherpe tariefstijgingen, die voor 2011 verwacht worden, moeten worden voorkomen. Daarom roept de vereniging het Kabinet op de macronorm, die in 2008 in het leven is geroepen, voor 2011 buiten werking te stellen en de tariefsgroei te maximeren op het verwachte inflatiepercentage.


Gezonde financiële positie corporatiesector
DELFT - De financiële positie van de corporatiesector is in 2008 niet verslechterd. De balansen van de corporaties zijn gezond en de macrocijfers van de sector zijn goed. Dat heeft minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie de Tweede Kamer laten weten. De brief is gestuurd naar aanleiding van berichten in de media dat corporaties een verlies van ongeveer 2 miljard euro zouden hebben geleden. Uit zeer recente cijfers van het Centraal Fonds Volkshuisvesting blijkt echter dat het volkshuisvestelijk vermogen is toegenomen van 32,1 miljard euro in 2007 naar 32,4 miljard euro in 2008. Wel is de solvabiliteit gedaald van 31,6 procent in 2007 naar 30,5 procent in 2008. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de hoge nieuwbouwinvesteringen in 2008 (met 36.500 gerealiseerde huur- en koopwoningen was 2008 een topjaar voor de sector), waardoor het balanstotaal is toegenomen van 101,5 miljard euro in 2007 naar 106,4 miljard euro in 2008. Ook is de jaarwinst van 2008 op sectorniveau van 0,31 miljard euro zelfs nog iets hoger dan in 2007, toen de jaarwinst 0,14 miljard euro was.


Meer duidelijkheid rond kapitaalverzekeringen
DELFT – Rond de behandeling van kapitaalverzekeringen (bijvoorbeeld een spaar- of beleggingshypotheek) is meer duidelijkheid gekomen. Het gaat om gevallen waarin kapitaalverzekeringen tot uitkering komen nadat de renteaftrek van de hypotheek is vervallen, omdat de maximale termijn van dertig jaar is bereikt. Staatssecretaris De Jager heeft besloten dat de vrijstelling voor kapitaalverzekeringen van toepassing blijft als de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Uiteraard dient de verzekering wel aan de overige voorwaarden te voldoen. Zo dient minimaal twintig jaar premie binnen een bepaalde verhouding (bandbreedte) betaald te worden. Een dergelijke situatie speelt indien u uw hypotheek heeft omgezet na 1 januari 2001 en een nieuwe kapitaalverzekering heeft afgesloten met een looptijd van dertig jaar. Of als u aanzienlijk later dan het afsluiten van uw hypotheek een kapitaalverzekering afsluit. Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar fiscaal aftrekbaar en de betaalde rente is dus na 1 januari 2031 niet meer aftrekbaar. De nieuw of later gesloten verzekering keert dan pas na 1 januari 2031 uit. Deze uitkering is dus belastingvrij op het moment dat de polis gaat uitkeren.


Funda is ‘Beste website van het jaar’
DELFT – Funda heeft voor de tweede keer op rij de award ‘Beste website van het jaar’ in de wacht gesleept. De website werd ook tot ‘Meest populaire website’ uitgeroepen. Funda dong mee naar de prijzen in de categorie ‘Wonen’. Voor deze publieksprijs ontvingen de genomineerde websites in de afgelopen maanden voorkeursstemmen van alle internetters in Nederland. Met ruim 1,3 miljoen stemmen in diverse categorieën wist Funda voldoende stemmen naar zich toe te trekken. In de categorie ‘Wonen’ waren onder andere ook Jaap.nl en Ikea.nl genomineerd. “We zijn natuurlijk trots om deze prijs te ontvangen. Dat betekent dat Funda na negen jaar nog steeds de voorkeur van de consument heeft. Dat biedt vele mogelijkheden om onze brugfunctie tussen consument en makelaar blijvend succesvol in te kunnen vullen”, aldus een woordvoerder van Funda.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12