SEP wordt nu toch echt wel derdeklasser, daar twijfelt ook Ronald Toet niet aan

Algemeen

DELFT – Zal het er dan nu toch echt van komen? Mag SEP zich volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis derdeklasser noemen?

Het lijkt er wel heel sterk op. En SEP-middenvelder Ronald Toet durft nog wel een stapje verder te gaan. "Dit mogen we niet meer uit handen geven. Dat zou wel heel stom zijn. Ook al gezien de tegenstanders die we nog krijgen, met alle respect". Tóch is hij ook wel een tikkeltje verbaasd. Of misschien is verrast beter. "Zó sta je één punt achter, zó sta je vijf punten voor". Dat werd mede mogelijk gemaakt door de twee achtereenvolgende uitglijders van concurrent Hermes DVS. Dat nota bene nog niet zo lang geleden aan een bezoek aan SEP een éclatante overwinning overhield. 
Hoe het ook zij: vijf verliespunten minder en nog drie duels te gaan, dat moet inderdaad te doen zijn. "Heerlijk", reageert Ronald Toet op het voorzetje dat het dit seizoen met en bij SEP wel lekker loopt. "We hebben een sterke ploeg. We vormen een echt team, er zijn geen groepjes. We zijn vrienden van elkaar, ook buiten het veld. Ook belangrijk is dat trainer Joop Hoornweg de juiste mensen op de juiste plekken weet te zetten. Hij ligt vanaf moment één goed in de groep. We zijn in zowel aanvallend als verdedigend opzicht gegroeid". Natuurlijk, weet Toet ook wel, als de resultaten goed zijn en als er aanzienlijk vaker wordt gewonnen dan verloren, dan zit het met de sfeer al gauw snor. "Maar SEP is echt een familie- en vriendenvereniging. Dat merk je ook binnen het team. Iedereen wil voor elkaar vechten en werken. Dan ben je al een heel eind". 

-Vind je zelf ook dat jullie beter zijn gaan voetballen?
"Ja. Zeker als je het vergelijkt met waar we begin vorig seizoen stonden. We hebben nu ook heel andere trainingen. Meer op positiespel gericht en op het verbeteren van het voetbal. Er zit nu ook meer voetbal in". 

Ook niet geheel onbelangrijk is dat SEP dit seizoen een paar welkome versterkingen mocht begroeten. "Vanaf moment één, dat vind ik het mooie van SEP, word je als nieuweling in de groep en in de club opgenomen. Iedereen wil je helpen om de club en de clubcultuur te leren kennen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Als je maar normaal doet en gezellig, dan word je al gauw opgenomen en geaccepteerd bij SEP. Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik van DHC kwam". 

Toet (22) is sinds z'n negentiende een vaste kracht in SEP 1. "Onder trainer Bram Beezemer was ik linkerspits. Joop Hoornweg heeft me teruggehaald naar het middenveld. Ik moet zeggen dat ik daar wel beter tot m'n recht kom. Ik mis net dat stukje dynamiek op de eerste meters dat je als aanvaller toch wel moet hebben. Ik ben nu meer van het spelverdelen, van het geven van assists. Ja, dit seizoen zijn er toch wel wat beslissende passes en assists van mij afgekomen. Alleen het scoren wil nog niet zo lukken. Vorige week heb ik pas de eerste van dit seizoen gemaakt". 

-Hebben jullie al last van spanning of druk nu de ontknoping dichter- en dichterbij komt?
"Ik denk dat het toch wel minder is. We hebben al een keer bovenaan gestaan en toen merkte je wel dat de groep last had van zenuwen en onrust. Nu is het wel rustiger. We beseffen nu ook meer dat het nu moet gebeuren en dat we zo'n kans niet nóg een keer krijgen. Ikzelf voel geen druk, nee. Ik ben daar wel redelijk nuchter in. Ik voetbal m'n wedstrijdjes. Het resultaat staat voorop. We leven van wedstrijd tot wedstrijd. Wat daarna komt is mooi meegenomen". 

SEP nam afgelopen zondag een belangrijke en lastige horde. Bij Delfia, dat als de lastigste tegenstander van het restant opponenten werd gezien, werd met 1-3 gewonnen. Dat was inderdaad allerminst een eitje. "Het was een rare wedstrijd. Een echte Delftse derby met volop strijd. Vanaf de eerste minuut lieten we ons de kaas van het brood eten. Dat Delfia de enige was die ons van het kampioenschap af kon houden, dat zag je aan hoe wij speelden. We kwamen ook terecht met 1-0 achter. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd: We moeten er nu echt vol voor gaan. Dat resulteerde in een strijdvaardig SEP. En het was toch wel terecht dat we met 1-3 wonnen". Waarbij zeker ook een rol speelde dat SEP baat had bij het geblesseerd uitvallen van de Delfia-verdedigers Chris Schoop en Frank Gelauf. "Gelauf was de man die het achterin regelde met die jonge jongens. Toen hij uitviel was het achterin bij Delfia wel een gatenkaas. En dat pakte gelukkig goed uit voor ons". 

Delfia – SEP was ook een tamelijk grimmig duel. "Je zag wel dat ze bij Delfia wat gefrustreerd raakten. Kleine opstootjes en zo. Al moet ik zeggen dat er tijdens de wedstrijd geen gekke dingen gebeurden. Maar de gemoederen liepen wel hoger op naarmate de wedstrijd vorderde". 

Dat resulteerde, na afloop, in verwerpelijk gedoe in de buurt van de kleedkamers. Met gegooi en gesmijt. En gevloek en gescheld. Zelfs zouden racistische opmerkingen de wortels van dit kwaad zijn geweest. "Daar heb ik niks van gehoord", zegt Toet. En van de schermutselingen na afloop heeft hij ook al geen weet. "Wij waren aan het feesten in de kleedkamer, terwijl buiten kennelijk de frustraties hoog opliepen. Maar jammer is het natuurlijk wèl". 

-Ben jij al wel 's kampioen geworden?
"In de jeugd, ja. Bij DHC heb ik wel een aantal kampioenschappen meegemaakt. Ik ben wel benieuwd hoe dat nu is, bij de senioren., Zeker bij een club als SEP. Daar moet het feesten wel kunnen lukken…".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12