Afbeelding

Actieplan gemeente slaat geen deuk in jeugdwerkloosheid

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Jongeren weer aan het werk bij leerwerkbedrijf Op-Nieuw in de Poptahof.

DELFT – Ondanks een uitgebreid actieplan van de Gemeente Delft loopt het aantal jongeren in de bijstand nauwelijks terug. De groep werkzoekende jongeren is afgelopen jaar verder toegenomen.

Het aantal Delftse jongeren dat een bijstandsuitkering ontvangt is afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven. In mei 2013 hadden 256 jongeren niet ouder dan 27 een bijstandsuitkering. Een jaar later zijn het er 251, ondanks een breed actieplan dat de gemeente sinds vorig jaar inzet om meer jongeren aan het werk te krijgen. Kosten van het programma tot dusver: vier ton. Dit meldt de gemeente in een tussenrapport over de aanpak om jeugdwerkloosheid te verminden.
Vergeleken met landelijke cijfers doet Delft het niet slecht, laat de gemeente bij navraag weten per persvoorlichter. Het totaal aantal jongeren in de bijstand in Nederland is afgelopen jaar licht gestegen. "We wilden in Delft minstens gelijke tred houden met de landelijke ontwikkelingen. Dit is dus gelukt: in Delft is er sprake van een geringe daling." De gemeente ziet dan ook geen reden om het actieprogramma op dit moment te wijzigen.


Het programma bestaat uit vijftien verschillende activiteiten, naast de al bestaande ondersteuning voor werkloze jongeren. Zo regelt de gemeente stageplekken voor jongeren op scholen en zijn er afspraken gemaakt met uitzendbureaus. Verder kregen zo'n zeventig jongeren begeleiding van een coach om beter te kunnen solliciteren. Van deze groep stroomden bijna vijftig jongeren uiteindelijk door naar werk of een opleiding.
Niet alle activiteiten die de gemeente inzet ogen tot nu toe succesvol. Samen met uitzendbureau Tempo Team hoopt de gemeente ieder jaar ruim honderd jongeren aan een baan te helpen. Eind mei waren slechts elf jongeren hiermee geholpen.
Ook meldt het rapport een opvallend grote stijging van het aantal jongeren die zich bij uitzendbureaus hebben ingeschreven. In Delft is het aantal inschrijvingen het afgelopen jaar anderhalf keer groter geworden, terwijl in Midden-Delfland en Rijswijk juist sprake was van een daling.


De persvoorlichter benadrukt dat dit niet betekent dat jongeren geen toegang meer hebben tot de bijstand. Sinds eind vorig jaar verplicht de gemeente jongeren met een bijstandsuitkering namelijk om zich in te schrijven bij een uitzendbureau - terwijl dit in andere gemeenten niet het geval hoeft te zijn. Hierdoor zouden 171 extra inschrijvingen bij Delftse uitzendbureaus te verklaren zijn. Verder blijven deze inschrijvingen geldig staan tot volgend jaar, zelfs als jongeren in de tussentijd een baan vinden.


Toch is daarmee de stijging niet geheel verklaard: Wanneer de cijfers uit het rapport gecorrigeerd worden met deze inschrijvingen, blijft er alsnog sprake van een lichte stijging van het aantal werkzoekende jongeren in Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12