De Gemeenteraad is klaar met de Gondelaffaire, maar Stoelinga nog lang niet

Algemeen

Burgemeester Bas Verkerk, hier nog aan het woord, zei later op de avond - toen de Gondelaffaire aan bod kwam - niet veel meer. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het was donderdag weer gezellig, in de Gemeenteraad. Tijdens 'een afrondend debat’ over de Gondelaffaire gingen de fracties van Onafhankelijk Delft en Leefbaar Delft op de publieke tribune zitten. Ook Burgemeester Bas Verkerk bleef stil.

En zo werd het een debat waarin de hoofdrolspelers eigenlijk niet aan het woord kwamen. “In- en intriest”, reageert Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft een dag later op de rol van Bas Verkerk. En Leefbaar Delft-fractievoorzitter Jan Peter de Wit doet het debat af als ‘een farce’ en ‘een poppenkast’. 

Toen, het was al laat op de avond, het onderwerp ‘Gondelaffaire’ aan bod kwam, schoof Burgemeester - en voorzitter van de vergadering - Verkerk volgens Stoelinga twee plekken op en liet hij wethouder Vokurka het woord doen. “Verkerk gaf geen antwoorden en wilde helemaal niks zeggen”, foetert ‘De Snor’ een dag later. Ook Stoelinga zei er overigens niet veel over, want hij ging met z’n collega-fractieleden Jos van Koppen en Jolanda Gaal en Jan Peter de Wit uit protest op de publieke tribune zitten. Ze stemden dus ook niet mee over het voorstel van het presidium over een gedragscode voor Raadsleden, waarmee door de andere partijen vervolgens unaniem werd ingestemd. “Op deze manier gaat de Gondelaffaire wéér de doofpot in. Er wordt hier zó’n oneerlijk spel gespeeld en er wordt zó ondemocratisch gehandeld, dat kán gewoon niet”, vindt Stoelinga. “Ik heb eind vorig jaar een enquêteverzoek gedaan om de rol van de verantwoordelijken te onderzoeken, maar die verantwoordelijken lopen weer weg. Ik ben 68 en ik heb best wat meegemaakt, maar dit slaat alles. Óf Bas Verkerk wist zich geen raad, óf hij dacht: Ik ben toch binnenkort weg uit Delft. Ik had meer respect verwacht voor degenen die gedupeerd zijn.” Volgens Stoelinga heeft de Gondelaffaire hem nu al zo’n 700.000 euro gekost.

Rare discussie
CDA-fractievoorzitter Jeroen van Oort vond het donderdag, vanwege de actie van Onafhankelijk Delft en Leefbaar Delft, ‘een beetje rare discussie’. Het CDA hield zich verder redelijk afzijdig in dit debat. “Wij hebben eerder al luid en duidelijk geroepen hoe we hierin staan.” Eind vorig jaar bood het CDA excuses aan. De Christendemocraten lieten toen weten dat Stoelinga in 2005 gelijk had toen hij de Gondelaffaire agendeerde en dat het handelen van de Raad toentertijd niet de schoonheidsprijs verdiende. “Zo denken we er nog steeds over”, aldus Van Oort. Hij heeft er wel enig begrip voor dat de vier Raadsleden donderdag op de publieke tribune gingen zitten. “De manier waarop de voorzitter (Bas Verkerk, red) op hen reageerde, kan beter. Hij kán daarin iets professioneler zijn.” Van Oort hoopt dat het donderdag de laatste keer was dat er in de Raad over de Gondelaffaire is gesproken. En hij is daarin niet de enige. “Voor bijna iedereen is het afgerond nu, alleen voor Leefbaar Delft en Onafhankelijk Delft niet. Het blijft hen bezighouden zo lang de rechtzaak loopt. Vanuit hun positie kan ik daar wel inkomen, maar wat het CDA betreft is het nu klaar.” 

En inderdaad, voor Leefbaar Delft is de Gondelaffaire nog lang niet afgelopen, bevestigt De Wit. “Leefbaar Delft en Onafhankelijk Delft zijn nog steeds in cassatie met Baljé, de uitspraak hiervan is volgend jaar pas. Juridisch is het dus nog lang niet afgelopen. De Raad wil het nu al afronden en vervolgens politieke lessen trekken. De volgorde hierin is verkeerd.” 

De Gemeenteraad stemde donderdag dus in met nieuwe gedragsregels voor Raadsleden die twijfel hebben over de integriteit van een wethouder. “Eén van de belangrijkste punten daarin is dat een Raadslid, als hij of zij hieraan twijfelt, dat moet melden in het fractievoorzittersoverleg en dat dus niet naar buiten moet brengen. Dat is een veroordeling voor hoe wij het toen hebben gedaan. We hadden de Gondelaffaire volgens hen niet naar buiten moeten brengen. Dat maakt het des te kwalijker. Hiermee kiezen ze dus wéér partij voor Baljé. En de klokkenluider is de klos.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12