Hemd van het lijf

Algemeen

In de Maria van Jessekerk vindt aanstaande woensdag een kerstviering voor dak- en thuislozen plaats. Jan Somers (65) is nauw betrokken bij de organisatie ervan.

1. Waarom wil je hier, voor de Maria van Jessekerk, worden gefotografeerd?
“Omdat dit ‘mijn’ kerk is. Ik ben verantwoordelijk voor het bestuur van deze kerk. Daarnaast vindt hier op woensdag de kerstviering plaats. Ook zie je hier de Heilige Adrianus staan met een kind in zijn handen. Dit staat symbool voor ‘zorgen voor’ en dat vind ik belangrijk.” 

2. Wat is je rol in de organisatie van de viering en het diner?
“Ik ben bestuurder van deze kerk en dit jaar ben ik ook op toerbeurt de voorzitter van Kiwanisclub Delfts Blauw. We werken samen met het Leger des Heils, jongerenorganisatie M25 en het Stadsdiakonaat. Wij als Kiwanisvereniging zorgen voor het eten van de bezoekers.” 

3. Wat is de Kiwanisclub Delfts Blauw voor een soort vereniging?
“Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers die zich verenigen in serviceclubs. In Nederland zijn er ongeveer 130 van dit soort clubs. We komen maandelijks twee keer bijeen. Dit soort avonden zijn te vergelijken met Rotaryclubs. Daarnaast werken we aan projecten die gericht zijn op het welzijn van kinderen. Zo hebben we al eens een bus voor gehandicapte kinderen in Tunesië kunnen verzorgen en op dit moment loopt er een groot internationaal project, waarbij we overal ter wereld inentingen tegen tetanus mogelijk willen maken.” 

4. Hoe zijn jullie op het idee voor een kerstviering voor dak- en thuislozen gekomen?
“Het idee kwam zo’n tien jaar geleden van de toenmalig stadsdiaken Hans van Bemmel. Zijn opvolger Jan Lamberts doet er ook aan mee. Van Bemmel wilde zo’n viering organiseren en wist dat de Kiwanisclub rond de Kerst al kookte voor Stichting Jeroen in de Simonsstraat. Hij heeft daarom gevraagd of wij het eten bij de viering willen verzorgen. Dit is al jaren een succes.” 

5. Hoe zal de viering er op woensdag uitzien?
“Er is niet alleen sprake van een viering. Om half vier zal het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers komen optreden en delen dakloze stadgenoten soep uit aan voorbijgangers. Vervolgens is er om vier uur koffie met gebak voor de dak- en thuislozen. Om half zes begint de viering, waarbij de Straatklinkers zullen zorgen voor de muzikale omlijsting en van kwart over zes tot acht uur is er een warm kerstbuffet.” 

6. Waar zal dit buffet uit bestaan?
“We hebben een waar driegangendiner. Voor het voorgerecht kan men kiezen tussen champignon- of kippensoep. Daarna is er groente met een vegaburger of kip- of runderrollade. Daarna is er nog een toetje en krijgen de bezoekers een cadeautje mee. Het eten wordt door leden van Kiwanis thuis bereid en wordt meegenomen naar de kerk.” 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik blij zijn dat er instellingen als kerken en Kiwanis zijn die het hele jaar door zorgen voor mensen die het minder getroffen hebben.” 

8. Zijn er veel dak- en thuislozen in Delft?
“We merken als kerkbestuurders dat het absolute aantal terugloopt. Wat wel zorgwekkend is, is dat we de groep zien veranderen. Er is een nieuwe groep dak- en thuislozen bijgekomen, namelijk de slachtoffers van de crisis. Door de bezuinigingen in de - vooral psychiatrische - zorg zijn er mensen op straat komen te staan. 
Daarnaast zijn er misschien minder daklozen, maar uit het aantal bezoekers dat de Voedselbank van het Stadsdiakonaat krijgt, blijkt wel dat de armoede is toegenomen. We verwachten overigens dat er woensdag zo’n driehonderd daklozen naar de viering komen.” 

9. Op welke manier worden deze mensen in Delft geholpen?
“Als kerk organiseren we elke vierde vrijdag van de maand een speciale viering voor dak- en thuislozen. Verder zijn er plannen om in de Maria van Jessehof een diakonaal inloophuis in te richten, waar mensen die tussen wal en schip vallen worden opgevangen. Bovendien is er natuurlijk de Voedselbank, die door het Stadsdiakonaat wordt gerund.” 

10. Heeft u nog een kerstboodschap voor de inwoners van Delft?
“Zeker, ik zou de mensen willen oproepen om voor elkaar te blijven zorgen. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, zet dan je schouders eronder en help ‘m!” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12