Criminelen worden verdrietig van DNA-douche, dus is C1000 er blij mee

Algemeen

Jeroen de Bruin test de DNA-douche, waar dinsdag nog water in zat, alvast even. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – C1000 Buitenhof heeft een primeur. Het is namelijk de eerste C1000-supermarkt met een DNA-douche.

De C1000-supermarkt van Jeroen de Bruin werd negen maanden geleden overvallen door twee mannen met pistolen. “Dat heeft zó’n impact gehad op het personeel”, vertelt de supermarkteigenaar. Dat wilde hij dus in de toekomst voorkomen. “Het gaat me vooral om het menselijk leed naar aanleiding van de overval”. Op het NOS-Journaal had hij een item gezien over DNA-douches bij juweliers, die ook ongewenst bezoek van overvallers hadden gekregen. “Ik vroeg daarom aan het hoofdkantoor of wij ook zo’n DNA-douche in onze supermarkt konden ophangen.” Dat was zeker mogelijk en C1000 Buitenhof is nu een pilotproject. Ook vestigingen in Bergschenhoek, Huizen, Amsterdam en Capelle aan den IJssel doen mee aan dit project, maar die krijgen de douche later.
Door heel Nederland zijn in supermarkten momenteel slechts drie andere DNA-douches te vinden. Dit nieuwe middel, dat boven de ingang hangt, sprayt na een overval een bijna onafwasbaar goedje over de overvallers. De spray heeft een unieke structuur met synthetisch DNA en is weken later nog te traceren met een speciale lamp. Als je hiermee bijvoorbeeld op een besprayd vuurwapen schijnt, lichten de sporen van de spray blauw op.

De DNA-douche kan op drie verschillende manieren worden geactiveerd. “Overvallers kunnen de dans dus niet ontspringen”, denkt Peter Snoek van ACV Beveiligingen, het bedrijf dat de douche bij C1000 heeft aangelegd en aan de alarminstallatie heeft gekoppeld. “Als de DNA-douche in werking gaat hoor je of zie je niks. De spray blijft dagen tot weken zitten. Het wordt zichtbaar als we er met een speciale lamp op schijnen. Als je dan bijvoorbeeld een overval pleegt en de Politie schijnt later bij een huiszoeking met die lamp op de schoenen en kleding, dan kan het zijn dat die oplichten. Criminelen worden daar verdrietig van.” Jeroen de Bruin hoopt dat z’n DNA-douche vooral preventief gaat werken en overvallers zijn supermarkt voortaan mijden. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12