Wiesje Gort-Droog: zondag 23 november

De column van Wiesje Gort-Droog van zondag 23 november.

Nee hoor, zei een oudere man van de week, toen ik weer even een bakkie deed in de recreatieruimte van het Verpleeghuis. Nee, hoor, je kan in het ziekenhuis best lachen. En hij kon het weten, zei hij, want hij was al ik weet niet hoe vaak opgenomen geweest. In het ziekenhuis worden best wel veel grappen gemaakt, zei hij. 

De laatste keer nog. Naast hem lag een patiënt, die kwam net uit een narcose en die kwam niet meer bij. En dáárnaast lag iemand, die lag helemaal dubbel. Waren twee potige verplegers een uur bezig geweest hem uit de war te halen. Maar, gaf hij ook wel toe, het is ook wel 's niet lachen geblazen, zo aan het eind van een mensenleven. Hij vertelde over een goede kennis die was overleden. Die wilde per se in stilte gecremeerd worden, maar dat was helemaal in het water gevallen. Het knetterde namelijk als een gek. En op de uitbrander aan de uitvaartbegeleider was geen enkele reactie gekomen. 

Hijzelf hield de moed er niettemin vrolijk in. Hij mankeerde dan wel van alles, zei hij, maar ze kregen hem niet klein. Hoewel: hij was wèl heel erg afgevallen, en misschien was dat wel z'n redding, tot nu toe. De dokter had hem zó'n streng dieet voorgeschreven dat hij alleen nog maar naar de EO mocht kijken. Nu we het er tóch over hebben: ik ga dit jaar voor het eerst naar het Kerstconcert dat deze prachtkrant organiseert. Schijnt hartstikke mooi te wezen. Vooral omdat die liederen en zo live worden gezongen. 

Die liederen komen die zangers ècht de strot uit, het is zonde dat ik het zo zeg. Maar goed, ik had het over die man die nog steeds op de been is. Bewegen, zei hij, is vooral heel belangrijk. Je staat er niet bij stil, legde hij uit, maar lopen is heel gezond. Maar wat hij nou weer niet begreep, is dat de mensen tot vervelens toe worden opgeroepen naar de Politie te klikken als ze iets verdachts of zo zien en dat er aan de andere kant gewoon reclame wordt gemaakt voor een demonstratie met roofvogels bij een toch zeer gerespecteerd restaurant. En dat er geen rekening was gehouden met de bezwaren van vooral eigenaren van fotozaken, omdat die tóch al zo veel last hebben van kiekendieven, dat zat hem ook hoog. Toch kan het nog veel erger, wist hij ook wel. Je zal toch in de gevangenis zitten en allemaal cipiers hebben die je niet kunnen luchten of zien, zuchtte hij. En hij kreeg het er zichtbaar benauwd van.

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1