Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder vind u de ingezonden brieven uit de krant van 27 februari 2011.

Bomenkap
DELFT – Heeft u de Gemeenteberichten van zondag 13 februari, maar ook de eerdere Gemeenteberichten gelezen? Dan heeft u gelezen dat gemeentelijk groen weer aardig bezig is. Heel veel bomen moeten weg vanwege ‘overlast’, of ze zijn ziek, of gevaarlijk. Zeg maar gewoon: Wegens bezuinigingen weg, want dan is geen onderhoud meer nodig. Op de Veulenkamp moeten zeven platenen weg, ze staan zogenaamd te dicht op de gevel. De meeste bewoners kwamen hier wonen toen die bomen er al stonden, en nu klagen ze. Moeten deze bomen nu worden gekapt? Verplant ze dan, op z’n minst. Ook op het Slechtvalkhof wordt het een kaalslag. Daar staan de bomen zogenaamd op de ‘verkeerde’ plek. Ze staan namelijk meer dan twee meter van de gevel en ze zijn te groot. Ook hier weer klagende bewoners, waarvan de meesten wisten dat deze bomen er stonden. Verder staan er meer bomen op de lijst om gekapt te worden, vooral bij de kinderenboerderij. Bewoners van Delft: Teken bezwaar aan tegen deze ongenuanceerde bomenkap van de Gemeente Delft, ook al kan dit zogenaamd niet. Vorige week was Tanthof-Oost aan de beurt, volgende week is het uw wijk die wordt gekapt.

L.B. Hartman, Delft


Winkelcentrum Van Foreestweg
DELFT – Onlangs zat ik al achter het toetsenbord om te reageren op de, in mijn ogen, snode plannen van een ondernemer en een projectontwikkelaar aangaande de Kuiperwijk. Ook twee weken geleden gingen mijn wenkbrauwen weer richting de haargrens en die ligt er toch inmiddels een aardig eindje vandaan. De reden was wederom een ontwerp, dit keer van Spatia Architecten. Deze hadden het plan geopperd om het gebied tussen de Van Foreestweg – Van Adrichemstraat – Schuylenburgstraat – Van Kinschotstraat aan te pakken. De architecten vonden het blijkbaar ook nodig om de toegang tot de wijk met een tweede torenflat op te leuken, wat ons dan wederom wat uitzicht gaat kosten. Die plannen voor dat genoemde winkelgebied kan ik mij wel wat van voorstellen. Maar doe het dan gelijk goed. Het kost wat moeite en euro’s, maar dan heb je ook wat. Overdek de sloot van de Van Foreestweg ter hoogte van de winkels, bouw daar noodwinkels op voor de bestaande winkelgalerij. Dat zijn nog geen tien winkels. Bied de bewoners van de bovenliggende woningen, ook zo’n zelfde aantal, vervangende woonruimte aan met recht op terugkeer naar de wijk en sloop het leeggekomen blok. Op deze plek kunnen dan noodwinkels komen voor de winkels aan de overzijde van de Van Foreestweg. De bewoners die hier in de bovenliggende appartementen wonen, bied je uiteraard ook vervangende woonruimte aan, met recht op terugkeer. En aangezien wij toch wel een zekere mate van beschaving hebben bereikt, bieden we ook de kerk een vervangende ruimte aan. Het nu leeg gekomen blok kan dan in zijn geheel plaats maken voor nieuwbouw; winkels met woningen erboven. Van de ruimte die overblijft van het eerst gesloopte winkeldeel, dat slechts een woonlaag boven zich had, kan dan een met groen omzoomde parkeerplaats worden gecreëerd. Natuurlijk niet vergeten om de afdekking van de sloot weer te verwijderen. De buurt zit weliswaar een tijd in de rommel, maar uiteindelijk is het resultaat een mooi nieuw winkelgebied met een goede parkeervoorziening en géén voor andermans gewin benadeelde partijen…

Jan Willem Pronk, Delft



Brutale vinder
DELFT - Afgelopen zaterdag, 19 februari, heb ik bij de Pathé-bioscoop mijn fietssleutel verloren. Een brutale vinder heeft niet het fatsoen gehad de sleutel af te geven bij de bioscoop, maar heeft mijn fiets meegenomen. De fiets stond bij Theater de Veste vast aan een lantaarnpaal met een dikke AXA-ketting. Het betreft een vrij nieuwe GIANT, fel metallic-blauw met grijs en met een rode streep. Aan het stuur zit een houder voor een mand. Misschien zijn er getuigen die iemand deze fiets, met fietstas, heeft zien wegnemen. Dit moet na 21.30 uur zijn gebeurd. Meldt dit, als u iets heeft gezien, bij de Politie. Er zijn camerabeelden, die nog nagezien zullen worden. De dader beseft duidelijk niet wat een ander hiermee wordt aangedaan. Denk toch aan je fatsoen en blijf van andermans spullen af!

M. Mooijman, Delft


Speeltuin Visstraat
DELFT - Ik woon nu in een klein bovenhuisje aan de Verwersdijk. Ik woon daar sinds mijn man een jaar geleden is overleden aan een ernstige ziekte. Ik voed nu onze twee kinderen van anderhalf en vier jaar oud alleen op. Omdat ik op een bovenhuisje woon maak ik gebruik van de speelplaats in de Visstraat. Die was erg leuk, er stonden klimtoestellen en een zandbak. De zandbak is leuk omdat de kinderen het idee hebben aan het strand te zitten. Nu is de nieuwe speelplaats klaar en er is geen zandbak meer. Ik vraag me of of het water net zo snel wegzakt in het kunstgras als in het zand. Ik heb van de buren gehoord dat hier een verffabriek heeft gestaan. Ik heb bij de Gemeente gevraagd of hier gesaneerd is in het verleden. Dat kon men niet nagaan. Ik heb gekeken op de milieukaart, maar daar is niets aangegeven. Nu is de zandbak verdwenen. Dat vind ik erg jammer, gezien de speelmogelijkheden. Daarnaast is de uitvoering van de speelplaats wel erg moeder-onvriendelijk gedaan. Ik heb maar een simpele buggy met kleine wieltjes, ik heb niet veel uit te geven. Als ik naar mijn bankje wil, dat lekker in de zon staat en vlakbij het speelhuisje wil zitten, dan moet ik over het grasveld met daarvoor en erna een drempel. Dat is niet handig gedaan. Verder staat de bank zo dicht op het grasveld dat de buggy, die op zich al erg klein is, niet meer voor de bank kan staan. Dat is handig als er één kind aan het spelen is, dan staat het andere kind toch in je zichtveld. Vroeger was dat anders. Je kon door het hekje, dat nu is verplaatst, rechtdoor naar het bankje lopen en de buggy voor het bankje plaatsen. Jammer dat er niet over is nagedacht. Jammer dat er niet op een zomerse dag gekeken is hoe het veldje wordt gebruikt. Ik heb mijn politieke partij, de PvdA, gebeld, maar hier nooit meer iets van gehoord. Ik vind dit zorgwekkend. Als de regerende politiek met zo iets eenvoudigs niet op verantwoorde wijze kan omgaan, hoe zit dat dan met de zwaardere vraagstukken?

Barry Willemse, Delft


Bezuinigingen bij DOK
DELFT - Na een lange tijd niet geweest te zijn, ging ik vorig weekend weer eens naar DOK om wat lekkere cd’tjes te halen die ik in de catalogus had uitgezocht. Terwijl ik links afsloeg, richting de cd-bakken, zag ik in het voorbij lopen eigenlijk alleen maar films. Hé, dacht ik, die stonden toch aan de andere kant bij de wereldmuziek en klassieke muziek? Wat schetste mijn verbazing: alle cd-bakken waren weg, op twee of drie vakken na! Waar zijn al die cd’s gebleven? Wat er nu nog staat is slechts een fractie van wat er is geweest. Ik begreep er niks van. Het was voor driekwart films en voor een kwart muziek. Op de plek waar vroeger de films en andere muziek stond, is nu een soort van internetcafé ingericht. Men kan hier aan een werkblad op een laptop werken. Ik voelde me alsof ik in een andere eeuw was. Ik kon niks meer vinden of de artiest in kwestie bestond gewoonweg niet. Ook de balie waar je af kon rekenen of iets kon vragen is weg. Geen lege hoesjes meer waar je lekker doorheen kon ‘wandelen’, de cd’s zaten in een soort van doosjes, het waarom kwam ik later achter. Eindelijk had ik toch wat bij elkaar kunnen sprokkelen en ik wilde afrekenen. ‘Tja, dat gaat tegenwoordig beneden’, was het antwoord van de balie-medewerker. Enfin, ik met al mijn cd’s onder mijn arm naar beneden, leg de cd’s op de balie en wil afrekenen. ‘Nee meneer, dat moet u daar bij dat scan-apparaat doen, ik help u anders wel even’. Scan-apparaat? Dat is toch voor de boeken? Nee, tegenwoordig zitten de cd’s in een doosje dat pas open gaat als het door de scanner is gehaald is, maar dat gaat niet altijd even goed, zoals de medewerkerster verzuchtte. Als zij er al moeite mee heeft, wat zal de gebruiker dan niet ervaren? Het is zonde van al dat geld dat in de muziekafdeling is gestoken om het te maken zoals het nu is. Zonde ook van al die kosten voor de doosjes om de cd’s. In deze tijd waarin DOK - helaas - ook moet bezuinigen had men het geld beter kunnen besteden. Vergeet niet: mensen komen geen geld halen, ze komen geld brengen en ik denk dat men dit met deze opzet uit het oog verloren is. Het gerucht gaat dat de verzameling cd’s en lp’s mogelijk verkocht gaat worden aan de StadsRadio Delft, dus einde discotheek DOK? Ik vind het doodzonde van wat er nu gebeurt en het stemt me dan ook triest om te weten dat we een paar jaar gelden nog hard hebben gevochten met acties en donaties om de discotheek-afdeling te behouden. ‘Beste bibliotheek van Nederland’ of ‘DOK een wereld te leen’? Vergeet het maar...

Hans Slierendregt, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12