Ondernemers en bewoners kritisch over plannen voor uitbreiding autoluwe binnenstad

DELFT – De plannen om de noordelijke binnenstad nog meer autoluw te maken, stuiten bij ondernemers en bewoners in dit gebied op de nodige kritiek. Ze lijken niet al te positief over de plannen om dit stuk stad tot verboden gebied voor auto’s te verklaren.

Het Vrouwenregt zou volgens de plannen na de opening van de Koepoortgarage (op donderdag 29 april a.s.) al autoluw worden. Dat moet gebeuren door de poller op de Oude Langendijk te verplaatsen naar de kruising Oosteinde/Vrouwenregt, maar volgens Gemeentewoordvoerder Jan Langstraat moet dit nog worden gerealiseerd. “Dit zal zeker niet gebeurd zijn voordat de Koepoortgarage open gaat”, weet hij.
Ook voor het Vrouwjuttenland en de in het verlengde hiervan liggende Verwersdijk tot het Doelenplein zijn er plannen om dit stuk stad autoluw te maken. “Hier wordt later dit jaar een besluit over genomen”, laat de woordvoerder weten. “Op verzoek van de bewoners van Rietveld, Vlamingstraat en de Schutterstraat wordt er eerst een aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de effecten op de verkeersintensiteit in het omringende gebied.” Inmiddels zijn er al verkeerstellingen gehouden, de resultaten hiervan worden nu geanalyseerd. 

Op een informatieavond, die eind vorig jaar werd gehouden, waren er volgens aanwezigen weinig voorstanders van de plannen om het Vrouwjuttenland en de Verwersdijk autoluw te maken. “Niemand kan blij zijn met deze plannen”, zegt Ruud Ronteltap van Papillion, die met zijn drogisterij op de hoek van de Choorstraat en de Verwersdijk zit. “Er zijn in dit stuk stad bijna geen winkels en de winkels díe er zitten zijn alleen maar gebaat bij autoverkeer.” Volgens Ronteltap wordt dit stuk stad autoluw gemaakt om het bezoek aan de binnenstad te bevorderen. “Maar de plannen vinden maar weinig ondersteuning bij de middenstand.”

Als de plannen worden uitgevoerd, vervallen elf parkeerplekken op het Vrouwjuttenland, waaronder twee invalidenparkeerplaatsen. “Dat moet worden gecompenseerd door de Koepoortgarage, maar die ligt op een kwartier lopen. Bovendien kun je die invalidenplekken niet laten compenseren door de Koepoortgarage”, aldus Ronteltap.

Ook Jeroen van der Werf, de eigenaar van de Sleutelspecialist aan de Verwersdijk 2, ziet niets in de plannen. “Van mij mag de situatie blijven zoals het nu is. We hebben redelijk wat klanten die even iets komen halen en hun voertuig voor de deur parkeren.” Van der Werf hoopt daarom dat – als de plannen doorgaan – er goed wordt nagedacht over vervangende parkeerplaatsen. “Anders heb je een penibele situatie. Je moet hier in de buurt wel érgens kunnen parkeren. Als dat kan, dan zal het ongetwijfeld goed komen.”

Bianca van der Wilk, van Nottet ’t Naaihoekje in de Choorstraat, is evenmin positief over de plannen. Ook zij hoopt dat er vervangende parkeerplekken in de buurt komen, want niemand heeft zin om een paar honderd meter met een zware naaimachine over straat te zeulen. “Als ze dit hele stuk autoluw maken, kunnen klanten onze winkel niet meer bereiken. Daar zou ik niet blij mee zijn”. Van der Wilk denkt dan ook dat de plannen haar klanten en dus omzet gaan kosten. “Als het aan mij ligt blijft het hier zoals het nu is.”

Tolis Kitsos heeft met Delphi’s en Tapas & Mezzes restaurants op de Verwersdijk en het Vrouwjuttenland. “Ik ben voor autoluw”, begint hij. “Het ziet er mooi uit en er komt dan meer ruimte voor terrassen.” Er is echter ook een ‘maar’. “Er is nu al te weinig parkeergelegenheid hier. Dat is het grootste probleem voor de horeca hier in de buurt.” Als de parkeerplekken aan de Verwersdijk en het Vrouwjuttenland vervallen, wordt dit alleen nog maar erger, vreest ook Kitsos. “En de Koepoortgarage ligt te ver en is te klein.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1