Overlast in de buurt? Playground kan een oplossing zijn

Algemeen

Op de Playground aan de Brasserskade werd onlangs een Voetbalmiddag gehouden, waarbij uiteenlopende voetbalspelvormen aan bod kwamen.

DELFT – Een buurtonderzoek in de zomer van 2010 moet het officiële bewijs nog leveren. Het heeft er echter alle schijn van dat de vermindering van de overlast rond de Brasserskade, naast de grote inzet van het jongeren- en tienerwerk van Breed Welzijn Delft, voor een deel is toe te schrijven aan de komst van een Playground. Dat is nu drie jaar geleden.

Het project Buurt Onderwijs Sport (BOS) was er destijds op gericht de overlast door jongeren met name rond de school aan de Brasserskade in te dammen. Er werden veel vernielingen aangericht en er was sprake van geluidshinder. Wat kon hieraan gedaan worden? Bij het nadenken over deze vraag is het idee voor een multifunctioneel veld ontstaan. “Komende zomer is er dus een nieuw buurtonderzoek en daaruit moet blijken of de vermindering van de overlast inderdaad een gevolg is van de komst van de Playground”, zegt Bart Flaton van Breed Welzijn Delft. Hij is coördinator van de Playground (16 uur per week) en ook lid van het Secos-team, dat staat voor Sport en Cultuur op Straat (20 uur per week). De Playground wordt behalve door Breed Welzijn Delft ook ondersteund door woningcorporatie Vestia, de Delftse Daltonschool, sportverenigingen en de Richard Krajicek Foundation.

Jaarafsluiting met Wintergames
“Op het veld kunnen vele soorten sporten gedaan worden”, gaat Flaton verder. “Tennis, voetbal, hockey, basketbal, noem maar op. Op het terrein van de speeltuin naast de Playground hebben wij een spelcontainer staan, met daarin alle attributen om deze sporten te beoefenen. We werken trouwens goed met Speeltuin Brasserskade samen. Regelmatig maken we gebruik van elkaars faciliteiten.”
Coördinator Bart Flaton is vijf dagen per week bij de Playground aanwezig. Momenteel is er drie keer per week een vrije inloop, op maandag, dinsdag en donderdag. Kinderen en jongeren zijn dan van drie uur tot half zes vrij om te kiezen wat ze willen doen. “Meestal gaan ze voetballen”, zegt Flaton. “Vanaf februari beginnen we ook weer met het cursusaanbod door sportverenigingen op de Playground. Dat zal plaatsvinden op woensdag- en vrijdagmiddag. 

Vertegenwoordigers van sportverenigingen komen dan hier hun sport uitoefenen om de doelgroep hier enthousiast voor te maken. Als jongeren er kennis mee gemaakt hebben en enthousiast geworden zijn zullen ze zich wellicht inschrijven bij de club.”
Kortgeleden was het ook weer een drukte van belang op de Playground, tijdens een Voetbalmiddag die Flaton, zelf actief in het eerste zaalvoetbalteam van Vitesse Delft, geïnitieerd had. Er waren rond de twintig deelnemers, niet alleen kinderen en jongeren, maar ook ouders en begeleiders van Breed Welzijn Delft. “Er werd begonnen met een vrij partijtje, maar daarna kwamen er ook diverse andere voetbalspelvormen aan bod”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld van goal naar goal, goaltje trap, een drie tegen drie-toernooi en latje trap. Als rustmoment hebben we in de accommodatie van de speeltuin met z’n allen iets gedronken.” 

De Voetbalmiddag was vooraf in de wijk aangekondigd met flyers. De reacties na afloop waren positief. Iedereen vond dat ze lekker sportief bezig waren geweest op de Playground. “Eind december, in de week voor de Kerstvakantie, is er nog een officiële Buurtsportactiviteit”, zegt Flaton. “Een jaarafsluiting met de Wintergames, een Kerstgericht sportaanbod. Bijvoorbeeld sneeuwbal rollen en een parcours met een arrenslee. Dat is de officiële Buurtsportactiviteit voor Vrijenban, waarbij de buutbewoners sterk in de organisatie van het evenement participeren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12