Afbeelding

Wat ik zeggen wil... zondag 17 februari

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van zondag 17 februari

Gondelaffaire (2)
DELFT – Bij deze willen wij reageren op de brief van Anton W. Brouwer in Delft op Zondag van zondag 10 februari. Gelijk heeft Brouwer, als het gaat om openheid van zaken in de Gondelaffaire. Ook wij zijn niet tevreden over dit stadsbestuur als het om de benadering van deze slepende kwestie gaat. Het is een aanfluiting voor dit stadsbestuur. Na het zien van de film op de website www.politiekdelft.nl vertelde ik mijn vrouw: ‘Moet je nu eens horen en zien, ongelofelijk!’. En moet dat niet besproken worden in de openbaarheid? Schande, schande, schande. Wij zijn gaan kijken op internet, daar staan diverse uitspraken van rechters, officieren van het OM en Baljé, die zei dat het een grapje was. Het Delftse stadsbestuur moet zich schamen dat ze deze zaak willen verzwijgen. Die snor heeft gelijk, zonde voor de heren en dames stadsbestuur, dat hij zo lang volhoudt. Maar erger nog, zonde voor de democratie in Delft. In de artikelen op internet verneem ik dat de snor geen geld wil van Baljé. Hij wil eerlijkheid en rechtvaardigheid, omdat hij een eed heeft afgelegd. De andere bestuurders waarschijnlijk niet, of zij hebben niets begrepen van de eed die zij hebben afgelegd. Beste meneer Baljé, ik ben het volkomen eens met de gerespecteerde heer Anton W. Brouwer. Bied je excuses aan de hele Delftse bevolking aan en ga verder met je leven. Wat op de film staat zegt al genoeg, al ben ik het niet eens met de manier waarop de film tot stand is gekomen, maar dat doet niet ter zake. Aad van Tongeren, J.P. de Wit en Martin Stoelinga hebben dit feit in de openbaarheid gebracht. Dit mag nooit, maar dan ook nooit de doofpot in.

Jaap en Mieke van Ballegooien, Delft

Gondelaffaire (3)
DELFT - Vorige week zondag keken ongeveer zeven miljoen mensen naar SBS 6. Het ging om opnames die gemaakt waren met een verborgen camera. Volgens Peter R. de Vries zou uit deze opnames blijken dat Joran van der Sloot wel degelijk met de zaak Holloway te maken had. Vervolgens zaten zeven miljoen mensen voor de televisie om te genieten van de openbare terechtstelling zoals Peter R de Vries deze had geregisseerd. De media speculeerden er lustig op los en iedereen die wat aan deze Joran kon verdienen, die deed dat. Dit weekeinde bleek uit beelden van SBS 6 dat het in principe heel eenvoudig is om een (nep)bom te plaatsen in een vliegtuig op Schiphol. Weer zit half Nederland aan de buis gekluisterd en de ministers vragen zich af hoe het zit met de veiligheid op Schiphol. De bewaking en controle worden verscherpt. Justitie heeft zich in deze zaak nog niet laten horen, maar politiek Nederland was wel in beweging. Weer was dit alles te danken aan opnames gemaakt met een verborgen camera. Nu weet ik dat er in het verleden in Delft ook iets heeft plaatsgevonden dat te maken had met video-opnames. Justitie heeft onderzoek gedaan, maar vond in eerste instantie de gemaakte opnames niet relevant. Ik vind dat men hier in het algemeen best eens over na mag denken hoe wij in Nederland artikel 1 van de Grondwet, in gelijke gevallen gelijk behandelen, toepassen. Als het groot genoeg of commercieel genoeg is, dan wordt er actie ondernomen door verschillende instanties. Maar Delft staat alleen in de belangstelling als er echte lijken vallen. Dan heb ik het over de Koninklijke begrafenissen en over de criminele afrekeningen die er zijn in Delft.

Peter J. Voortuin, Delft

Kerkpolderweg
DELFT - Tot mijn schrik las ik deze week op internet dat GroenLinks in Delft deze week actie voert om alsnog een knip op te nemen in de Kerkpolderweg, tussen de Kruithuisweg en de Mozartlaan. Een dergelijke knip zou de bewoners van de wijk 'Delftse Zoom' ernstig benadelen. Op weekdagen is de Kerkpolderweg soms de enige manier om uit de wijk te komen, omdat het verkeer op de Kruithuisweg zelf muurvast zit. Ook voor de hulpdiensten, zoals de brandweer en de ambulance, is het niet goed als zij niet meer in een korte rit van Buitenhof naar Tanthof-West kunnen rijden. Het belang van bewoners en hulpdiensten behoort in dit geval absoluut voor het belang van de natuur te gaan. Overigens is er wel een manier om de natuur te dienen in Kerkpolder en Buitenhof en tegelijkertijd iets goeds te doen voor de bewoners en dat in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen: dat de nieuwe 380 KV-leiding slechts ondergronds mag worden aangelegd. Dat is bovendien technisch innovatief, wat weer goed is voor de economie. Laat de Gemeenteraad het voorstel van het College gewoon volgen en breng geen knip aan in de Kerkpolderweg.

Vidak Conings, Delft

Bomen Bastiaansplein.
DELFT - De Gemeente heeft onlangs drie boomeilanden op het Bastiaansplein aangelegd. Daar is op zich niks mis mee. Het fleurt het stadsbeeld een beetje op, ook al snap ik het nut van de gekleurde A4-tjes in de bomen niet echt. Toen viel mijn oog op het bedrag wat er aan de drie nieuwe bouwsels was besteed. Mijn mond viel open. 200.000 Euro! Voor een student als ik, voor wie het elk jaar weer een rib uit het lijf kost om de gemeentelijke belasting te betalen, vind ik dit een veel te hoog bedrag voor drie bomen. Gemeente Delft: verlaag liever de belastingen dan dit soort onzinnig hoge uitgaven te doen!

Kirsten Jongman, Delft

Carnaval
DELFT – Op TV West was op dinsdag 5 februari een uitzending van het programma Vlieg. Deze uitzending ging over het carnaval in Delft. Er werden opnames uitgezonden van de carnavalsvereniging Goud van Oud. Er is op zich niets mis mee als het carnaval in Delft in de belangstelling staat, maar als er dan door een lid van de werkgroep van Goud van Oud dingen worden gezegd die niet waar zijn, vind ik dat ik dat recht moet zetten. Hij begint met de jeugd bij de Kalfskoppen: “Nou, nou, housemuziek, allemaal housemuziek, ze springen maar en er ligt allemaal glas op de vloer”. Daar wil ik het volgende over kwijt. Ten eerste zijn er bij de Kalfskoppen heel weinig jeugdleden, de gemiddelde leeftijd ligt boven de dertig jaar. Ten tweede wordt er maar maximaal één kwartier housemuziek gedraaid en daaraan doen meer veertigplussers mee dan aan een Engelse wals bij Goud van Oud. En ten derde ligt er bij ons geen glas op de vloer. Eén ding begrijp ik niet: ik heb u nog nooit bij de Kalfskoppen gezien, ik kom bij veel carnavalsavonden, zowel bij Goud van Oud als bij andere verenigingen. Daar ben ik u ook nooit tegengekomen. Dus vraag ik mij af: zuigt u dat verhaal uit uw duim? Of kwam toevallig de naam van de Kalfskoppen bij u op en had u misschien net zo goed de naam van een andere vereniging kunnen noemen? Dat kan echter niet, want wat u in de uitzending beweert, komt bij geen carnavalsvereniging in Delft voor. Jammer dat u op zo’n manier het carnaval in het algemeen en de Kalfskoppen in het bijzonder in een kwaad daglicht stelt. Zo lang u als lid van Goud van Oud dergelijke woorden uitspreekt, lijkt mij dat schadelijk voor het Carnaval. Ik wens Goud van Oud veel carnavalsplezier toe.

Aad Rust, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12