Politiek debat over homobeleid levert geen opzienbare verkiezingsbeloftes op

Algemeen

Politici reageren op stellingen van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit. Van links naar rechts Leja van der Hoek (VVD), Lucas Vokurka (D66), Saskia Bolten (GroenLinks) en debatleider Erwin Angad-Gaur van de werkgroep. Ook Ferrie Förster (STIP), Anco Ses

DELFT – Het roze verkiezingsdebat heeft de aanwezige Gemeenteraadsleden niet kunnen prikkelen tot het doen van concrete verkiezingsbeloftes voor de emancipatie van homo’s.

De aanwezige Gemeenteraadsleden van STIP, D66, PvdA, CDA en de VVD en de wethouder van GroenLinks staan echter wel positief tegenover het verder ontwikkelen van het homobeleid in Delft. Dirk-Jan Dekker, voorzitter van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH), kijkt desondanks redelijk tevreden terug op het debat. “Natuurlijk had ik gehoopt dat de politiek meer ambities zou tonen op het gebied van homobeleid. Dat er beleid nodig is, daar zijn de partijen het wel over eens. Echter, daar moeten dan ook middelen voor worden vrijgemaakt en de bereidheid daarvoor bleek beperkt.” 

Politici van zes Delftse politieke partijen debatteerden vorige week zondag aan de hand van vijf stellingen met elkaar. De eerste stelling, ‘Delft is de meest homo-onvriendelijke studentenstad in Nederland’, is gebaseerd op een onderzoeksresultaat van Expreszo, een landelijk magazine voor homo’s. De zes politici zijn het volkomen met elkaar eens dat deze stelling niet juist is. Lucas Vokurka, lijsttrekker van D66, noemt het onderzoek ‘gekleurd’. “Er is heel erg gelet op de faciliteiten die de stad te bieden heeft. Delft is relatief klein, en heeft dus inderdaad minder te bieden dan de grote steden. Ik ben juist blij met het homobeleid in onze stad” Saskia Bolten, van GroenLinks, vult aan: “Een ander punt waarop we niet scoren is het feit dat Delft geen speciale cafés voor homo’s heeft. Dat is een onterecht verwijt. Delft heeft deze cafés vanwege haar tolerante klimaat namelijk helemaal niet nodig. Homo’s zijn in alle cafés welkom,” aldus de voor homo-emancipatie verantwoordelijke wethouder. “Ook scoren we slecht omdat Delft ten opzichte van andere steden relatief veel meldingen heeft van discriminatie van homo’s. We worden als het ware gestraft voor ons actieve meldingsbeleid. Andere steden stimuleren dit veel minder, waardoor de drempel voor het doen van aangifte of melding hoog is. Logischerwijs hebben ze dan minder meldingen van discriminatie,” beëindigt ze haar pleidooi. 

Ook over de rol van de Delfste Werkgroep Homoseksualiteit zijn de politici het eens. De werkgroep is een uitstekende gesprekspartner en kan goed meedenken over beleid, maar de beleidsontwikkeling hoort bij de Gemeente thuis. Bolten roept de werkgroep wel op tot het indienen van initiatiefprojecten. 

Zodra de stellingen over ‘financiën en bezuinigingen’ gaan, houden de politici zich redelijk op de vlakte. Ze weten allemaal wel aan te geven waar niet op bezuinigd gaat worden, maar ten koste van wat de onvermijdelijke bezuinigingen wèl gaat ‘is nog niet helder’ en ‘ligt niet zo makkelijk’. Ook volgens Leja van der Hoek, plaatsvervangend fractievoorzitter van de VVD, blijft het moeilijk te zeggen waar volgens haar partij op bezuinigd moet worden. “Er valt zeker te praten over bezuinigingen, behalve op het punt van veiligheid. Voor wat betreft de emancipatie van homo’s wil ik eerst in kaart hebben wat de taken van de Overheid zijn en die van de Gemeente.” Anco Sesselaar, nummer 8 op de kandidatenlijst van de PvdA, bezuinigt in elk geval nièt op vrijwilligers en op het meldpunt voor discriminatie. “Voor de PvdA is het zaak om het sociale gezicht in stand te houden. Verder moeten we eerst ambities vaststellen alvorens we middelen en budgetten kunnen toekennen,” verdedigt hij de onduidelijkheid over komende bezuinigingen. 

Zodra het over de invulling en uitvoering van het beleid gaat, leven de partijen weer op. Sesselaar wil het thema ‘roze ouderenzorg’ in de plannen van 2010 opnemen en Ferrie Förster, nummer 2 op kandidatenlijst van STIP, vindt het een goed idee om, evenals in andere steden, een groots homo-event te organiseren. Dekker is blij met de initiatieven. “Een aantal partijen toont zich gelukkig van een creatieve kant en wil initiatieven nemen waar de Gemeente zelf mee aan de slag moet gaan, zoals roze ouderenzorg.” Hij hoopt dan ook dat de Gemeente de regietaak op zich gaat nemen. “Tot nog toe heeft zij dit niet gedaan en kwamen de initiatieven vrijwel alleen bij de werkgroep vandaan. Hierdoor leek het soms of onze werkgroep het gemeentelijk beleid zelf schreef. Onze rol is waakhond te zijn, waarbij we de politiek blijven aanspreken op haar verantwoordelijkheden.” (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12