Handhaven bij verbouwing Dirk van den Broek is volgens de Gemeente niet nodig

Algemeen

Bij Dirk van den Broek wordt volop gebouwd en verbouwd. Daar zijn volgens de Gemeente geen vergunningen voor nodig.

DELFT – De realisatie van een Dirk van den Broek-supermarkt in de Hoven Passage verloopt wèl volgens de regels. Dat zegt de Gemeente Delft in een reactie op een vorige week in Delft op Zondag verschenen artikel over de nieuwe supermarkt in de Hoven.

Wie iets wil bouwen of verbouwen, moest altijd allerlei vergunningen aanvragen. Om de regeldruk te verminderen, is sinds 1 oktober de wet Wabo ingevoerd. De Rijksoverheid heeft de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samengevoegd in deze omgevingsvergunning. In een aantal gevallen heeft de nieuwe wet de activiteiten voor bouwen en slopen vergunningvrij gemaakt. De werkzaamheden in de Hoven vallen hieronder, laat de Gemeente weten. De opmerking dat een supermarkt niet binnen het bestemmingsplan van de vijf panden past, klopt volgens de woordvoerster niet. “In de Hoven Passage mag volgens het bestemmingsplan 4800 vierkante meter supermarkt zijn. De C1000 is 3300 vierkante meter, de nieuwe Dirk van den Broek wordt 1313 vierkante meter. Dat is samen dus zo’n 4613 meter”, weet Frances van Heijst van de Gemeente Delft. Behalve de toegestane ruimte voor de supermarkt is in het bestemmingsplan ook de plaats voor de supermarkt aangegeven. “Omdat op een deel van de voor een supermarkt aangewezen bestemming detailhandel is ingericht, moet de supermarkt opschuiven. Dat opschuiven moet worden geregeld met een ontheffing, een Omgevingsvergunning strijdig gebruik. Dat deel is 280 vierkante meter groot en daarvoor heeft Van der Vorm (de eigenaar van het winkelcentrum, red) nu een aanvraag ingediend.” 

Handhavingstechnisch gezien doet de Gemeente dus niets fout, benadrukt de woordvoerster. Ze vindt het vervelend dat er nu een beeld vol misverstanden bestaat dat de Gemeente het allemaal maar goed vindt dat er een grote supermarkt wordt gerealiseerd. “Maar handhaven is in dit geval echt niet nodig”, benadrukt ze nogmaals. 

Daar denkt Jeroen de Bruin, van de C1000 aan de Vrijheidslaan, toch anders over. Zo lang er geen vrijstelling is gegeven om af te wijken van het bestemmingsplan, mag er volgens hem niet worden gebouwd. “Op zichzelf is dat juist, als er voor dat bouwen een vergunning nodig zou zijn”, reageert Van Heijst. “In dit geval is dat volgens ons niet zo. Overigens is dat een wijziging ten opzichte van de situatie van vóór 1 oktober 2010. Onder de toen geldende wetten waren geen van deze bouwwerkzaamheden bouwvergunningvrij. Dat is per 1 oktober veranderd. Er is echter wel een Omgevingsvergunning nodig die het strijdig gebruik regelt. Als de supermarkt in gebruik wordt genomen zonder over de vereiste vergunning te beschikken, zullen we dat gebruik laten staken.” 

Volgens Jeroen de Bruin weet de Gemeente al dat het met die Omgevingsvergunning wel goed komt. “En ondertussen laten ze maar gewoon bouwen. Het bestemmingsplan staat zo’n supermarkt daar niet toe. De procedure moet doorlopen worden, maar dat doen ze niet. Dat er niet wordt gehandhaafd vind ik niet netjes van de Gemeente. Waarom treden ze in veel gevallen wel handhavend op, maar hier niet?” 

De Bruin vroeg vorige week een bouwstop aan. De Voorzieningenrechter zal hier volgens hem komende week naar kijken. Dirk van den Broek liet deze week in een persbericht weten dat de supermarkt op woensdag 8 december om 09.00 uur officieel zal worden geopend. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12