Goud van Oud door verbrande praalwagen in zak en as.

Algemeen

Giel van Buuren en de afgebrande carnavalswagen van Goud van Oud. “De daders worden bedankt”, zegt Van Buuren. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De praalwagen waar de Delftse Carnavalsvereniging Goud van Oud al jaren mee in de stoet reed, is in de nacht van dinsdag op woensdag in brand gestoken. Van het voertuig, waar door de jaren heen honderden uren werk in is gestoken, is door de brand nog weinig over.

Goud van Oud-bestuurslid Giel van Buuren is er een dag na de brand nog behoorlijk emotioneel onder. Hij snapt niet waarom sommige lieden er plezier aan beleven om andermans eigendommen in brand te steken. De praalwagen stond buiten bij het terrein van Deltax aan de Rotterdamseweg, waar het voertuig was ingepakt in zeilen. Goud van Oud was op zoek naar een nieuwe ruimte om de wagen te stallen, maar dat is nu even niet meer nodig. De regen zal de wagen in deze toestand niet verder kunnen beschadigen.
“Wie doet zoiets nou?”, vraagt Van Buuren zich hardop af. “Maar ja, daar kom je toch niet achter. De wagen stond op een afgelegen plek en het is ’s nachts gebeurd.” Van Buuren en de andere leden van Goud van Oud gaan de toestand van de wagen deze zaterdag nog eens goed bekijken. Omdat er allerlei materialen van plastic en polyester zijn gesmolten en over de bodem zijn gedropen, is niet duidelijk wat hier nog van over is. “Maar ik denk eigenlijk dat we er niet veel meer mee kunnen, het is een puinhoop”, zegt Van Buuren. De trekker voor de wagen is ook deels verbrand en dus beschadigd, maar Van Buuren denkt dat deze nog wel kan rijden.
“We hebben veel schade”, vervolgt hij. “Niet alleen financiële schade, maar ook emotionele. Zo’n wagen is toch iets waar je jaren mee bezig bent. De andere jongens die er aan hebben gewerkt waren er ook emotioneel onder. De dader moest eens weten wat we allemaal gedaan hebben om de wagen zo ver te krijgen. We gaan nu kijken of we een oplossing kunnen vinden om toch weer met de stoet mee te rijden, we moeten toch weer verder.” Die deelname aan het volgende carnaval gaat, hoopt Van Buuren, wel goed komen. “We gaan er keihard aan werken”, zegt hij strijdvaardig. “We laten ons niet uit het veld slaan.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12