Ondernemersfonds Delft biedt ondernemers kansen

Algemeen

Het Ondernemersfonds gaat begin februari met de binnenstad omde tafel. (foto: Alphons de Wit Jr.)

DELFT - In de donkere dagen voor Kerst werd door de Gemeente Delft en de stichting Ondernemersfonds Delft een convenant getekend dat leidde tot de instelling van een Ondernemersfonds in Delft.

Sindsdien betalen ondernemers een toeslag op de Onroerende zaakbelasting voor panden waarin niet wordt gewoond. Dat geld komt ter beschikking van het Ondernemersfonds Delft, dat het naar rato verdeelt onder ondernemersverenigingen. Die wenden het aan om zaken van algemeen belang te realiseren, waar ze anders niet aan zouden toekomen. Op deze manier, zo werd gezegd, kunnen ondernemers lang gekoesterde wensen zien uitkomen. 

Sinds de jaarwisseling is het Ondernemersfonds ook daadwerkelijk actief. “En op dit moment bestaan de werkzaamheden vooral uit inventariseren,” aldus Judith Houben, fondsmanager van het Ondernemersfonds. “We hebben de stad ingedeeld in een aantal gebieden, die zo ongeveer gelijk zijn aan de postcode-indeling van Delft. We zijn nu bezig met uitzoeken of er in elk van die gebieden al een ondernemersvereniging actief is. Als die er niet is, gaan we kijken wie we het best kunnen benaderen om de ondernemers in deze gebieden bij elkaar te brengen. Ondernemers kunnen natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Hiervoor kunnen ze op de website www.ondernemersfondsdelft.nl kijken.” 

René Dings, voorzitter van de Ondernemersvereniging, voegt hieraan toe: “In andere steden is gebleken dat het langer dan een jaar kan duren voordat de ondernemers in bepaalde gebieden zich georganiseerd hebben. Wij hopen dat dit bij ons vlotter gaat, maar soms zie je ook dat het pas echt bij de mensen gaat leven op het moment dat er concrete plannen zijn. Dan komt de aanmeldingsprocedure in een stroomversnelling. Verder is het voor ondernemers van belang om, als ze invloed willen hebben in de besteding van hun geld, zich aan te sluiten bij de vereniging in hun buurt.” 

De participatie van de ondernemers in de verschillende buurten is dan ook erg belangrijk. Binnen elk gebied wordt een bepaald bedrag opgehaald via de toeslag op de Onroerende zaakbelasting voor niet-woningen. De opbrengst daarvan kan worden besteed binnen het gebied. 

“Het geld is dus helemaal voor het eigen gebied beschikbaar,” benadrukt Judith Houben. “Het zou dus zonde zijn hier geen gebruik van te maken. We hopen dat ondernemers zo snel mogelijk doorhebben wat we voor hen kunnen betekenen, zodat ze snel met aanvragen komen. Het geld kan op allerlei verschillende manieren besteed worden. Misschien willen bedrijven het gebruiken voor particuliere beveiliging of vinden winkeliers het leuk om hun winkelstraat op te sieren met plantenbakken. Dat is allemaal prima en er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Het enige waar we naar kijken, is of de aanvraag het resultaat is van democratisch overleg en of alle ondernemers binnen het gebied er profijt van hebben.” 

Tot concrete aanvragen heeft de oprichting van het fonds vooralsnog niet geleid. Wel heeft er al een oriënterend gesprek plaatsgevonden met Bedrijvenkring Schieoevers, waarvan op korte termijn een aanvraag wordt verwacht. En er staat een afspraak met vertegenwoordigers van de ondernemers uit de binnenstad. Het is overigens niet zo dat initiatieven zich moeten beperken tot één gebied. “Verenigingen kunnen namelijk ook kijken of ze iets gebiedsoverstijgends kunnen organiseren,” zegt René Dings. “Zo kan er gedacht worden aan investeringen in het beeld van de stad in het algemeen, bijvoorbeeld door het verbeteren van de toegangswegen.” 

Judith Houben heeft het volste vertrouwen in het plan zoals het er nu ligt: “In Leiden zijn ze met deze vorm van ondernemersvereniging begonnen. Daar heeft het tot mooie resultaten geleid, waardoor ook andere steden het concept hebben overgenomen. Het mooiste vind ik nog wel dat er in Leiden wijken waren, waarin de ondernemers elkaar eigenlijk nauwelijks kenden. De oprichting van het fonds zorgde ervoor dat ze zich wel moesten gaan organiseren en hieruit ontstond een collectief verantwoordelijkheidsgevoel. Ook hier in Delft trachten we om de banden tussen de ondernemers aan te halen, waar dat niet al het geval is.” 

“En soms,” vult René Dings aan, “komen de verenigingen met zulke goede ideeën, dat de Gemeente en bedrijven van buiten de stad in de kosten delen. Zo beschikte het fonds in Leiden bijvoorbeeld over een budget van een miljoen euro, maar is er voor de realisatie van de projecten die voortvloeien uit het fonds door externe partijen ook twee miljoen bijgedragen. Verder bleek dat de banden met de sport- en cultuursector ook aangehaald werden, wat heeft geleid tot heel interessante initiatieven. We hopen dat we bij de evaluatie over een jaar of twee kunnen zeggen dat ook het Ondernemersfonds in Delft een groot succes blijkt.” (AdW)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12