Muziek van Tee-Set is van wereldklasse, dus reisde Hans van Vuuren hiervoor graag de wereld over

Algemeen

Hans van Vuuren showt de nieuwe dubbel-cd van de Delftse band Tee-Set, die hij onlangs uitbracht. (foto: Koos Bommelé)

DELFT –Tee-Set scoorde tussen 1966 en 1979 hit na hit. In de periode daarna maakte niemand zich nog erg druk om de Delftse band, waardoor veel van hun werk verloren leek gegaan. Hans van Vuuren reisde echter de wereld over, vond daar veel sporen van Tee-Set en doet er nu alles aan om te zorgen dat hun muziek niet wordt vergeten.

Dit heeft onlangs geleid tot het uitbrengen van TEE-SET; She Likes Weeds – Collected, een dubbel-cd met 47 ‘remastered tracks’. Die cd houdt Hans van Vuuren al sinds 2002 bezig. Toen verkreeg zijn bedrijf Centertainment Music via Tee-Set-voorman Peter Tetteroo, die hij sinds de jaren ’90 kent, de rechten op hun muziek. Vlak voor zijn dood gaf Tetteroo zelfs nog enkele gouden platen aan Van Vuuren. “Verder gaf hij me een paar dozen met banden en singles. That’s it. Ik heb er negen jaar over gedaan om de wereld af te struinen op zoek naar tapes. Ondanks dat ik de rechten had, was niet alle muziek bij me afgeleverd.” 

‘ALS JE WEET WAT IK HAD EN WAT IK NU HEB, DAT IS EEN WERELD VAN VERSCHIL’ 
Dus ging Hans van Vuuren zelf op zoek en met succes. “De beelden van de videoclip van Ma Belle Amie heb ik bijvoorbeeld gevonden in Australië. Ik heb alles wat ik heb gevonden gedigitaliseerd. De nieuwe dubbel-cd met 47 nummers van Tee-Set is voortgekomen uit bloed, zweet en tranen. Mensen zien alleen het eindproduct, maar als je weet wat ik hád en wat ik nu hèb, dat is een wereld van verschil... Vroeger, vooral in de periode van 1966 tot 1971 namen ze nummers vaak meerdere keren op, waardoor er soms zes of zeven uitvoeringen zijn. Ik vond een hoop materiaal. Zelfs dit jaar nog. Ik dacht wel eens: ‘Goh, wat klinkt dit slecht.’ Als ik twintig tapes van één nummer heb, kijk ik daarom naar wat de beste is en die gebruik ik.” 

- Heb je inmiddels alle nummers van Tee-Set gevonden? 
Van Vuuren: “Qua muziek ben ik aardig compleet. Ik heb veel demo-materiaal en een stuk of tweehonderd bonus-tracks gevonden. Dat zijn andere uitvoeringen van een bepaald nummer, bijvoorbeeld een nog onbekende live-uitvoering.” 

- Tweehonderd bonustracks? Dat zijn er vrij veel... 
“Het zijn er héél veel. Tee-Set was met Tee-Set Records de eerste Nederlandse band die een eigen label had en – nog voordat de Beatles met Apple kwamen - alles in eigen beheer deed.” 

‘TEE-SET SCOORDE ZELFS HITS ONDER EEN PSEUDONIEM’
Volgens Hans van Vuuren was Tee-Set tussen 1966 en 1979 een band van wereldklasse. “Laten we eerlijk zijn: Welke andere band heeft in vijftien jaar tijd 22 hits gehad? Dat is uniek. De houdbaarheidsdatum van bands is gemiddeld 0,001, want het merendeel flopt. Tee-Set scoorde zelfs hits onder een pseudoniem.” 

- Wat maakt hun hits volgens jou zo goed? 
“Het is eigenlijk een soort puzzel. Als er één stuk niet past, dan lukt het niet. Het is ook een kwestie van geluk en op het juiste moment de juiste mensen om je heen hebben. Het hangt af van honderden factoren of een nummer wel of geen hit wordt. Ma Belle Amie werd, denk ik, een hit omdat het nummer een sterke zanglijn heeft, omdat Peter Tetteroo het zingt en omdat het tweetalig is. Alleen in Canada zijn er al twee miljoen exemplaren van verkocht, wereldwijd zijn dat er zeven miljoen. Dat is ongekend. Ik ben Tee-Set in de loop der jaren steeds meer gaan waarderen. Het is een ondergewaardeerde band. Als je de nieuwe dubbel-cd luistert... Dat zijn verdomd goede liedjes, gezongen door een zanger die zeker in de jaren ’60 en ’70 tot één van de beste van Nederland behoorde. Hij bracht de nummers tot een andere hoogte. Als iemand anders nummers van Tee-Set zingt, hoor je meteen het verschil. Tetteroo was van een andere planeet. Hij had een uniek stemgeluid. Je hoeft er, net als bij Piet Veerman, geen fan van te zijn, maar als je het als muziekliefhebber hoort, dan weet je dat het gewoon goed is.” 

- The Skanking Monks hebben Ma Belle Amie nu in een nieuw reggea-jasje gestoken. Hoe is dat gegaan?
“Ik heb jarenlang gezocht naar een band die iets kan doen met nummers van Tee-Set. Van een aantal nummers heb ik de multitracks, dus de meersporen-opnames. The Skanking Monks zijn zó enthousiast over het spelen van dit nummer, dat hoor je terug in de opnames. Het nummer is opgenomen met de originele zang van Peter Tetteroo. Als je het hoort, is het net of hij met een lange vakantie naar Jamaica is geweest en dat het gisteren is opgenomen. Sommigen zeggen dat dit nummer beter is dan het origineel. Dat is voor The Skanking Monks het grootste compliment dat ze kunnen krijgen. The Skanking Monks was echter een uitstapje. Ik ga nu weer verder met de Tee-Set-collectie. Volgend jaar komen we met de dubbel-cd Emotions. Op hun debuutalbum Emotions stonden twaalf nummers. Die gaan we aanvullen met 36 bonus-tracks.” 

- Je zorgt dus eigenlijk voor een soort comeback van Tee-Set...
“Ja, het is een herwaardering van een stukje cultureel erfgoed dat meer bevat dan veel mensen denken. Al die jaren is er bar weinig met hun catalogus gedaan, ook omdat er geen tapes waren. Volgens mij hadden de overgebleven bandleden van Tee-Set ook geen zin om er nog iets mee te doen.” 

‘DE KWALITEIT DIE WE HEBBEN GEHAALD IS ENORM’
- Waar ben je het meest trots op? 
“Eigenlijk op het complete verhaal, dat ik van heel weinig heel veel heb weten te creëren. De kwaliteit die we hebben gehaald is enorm. De muziek klinkt als een klok en staat als een huis. Vroeger klonk muziek vaak wat mager, omdat er geen visie was en het niet werd ge-remasterd. De dubbel-cd is – door alle nieuwe informatie die is vrijgekomen - een lust voor oog en oor. In het bijbehorende boekje staat bijvoorbeeld een paginagrote Tee-Set-advertentie uit 1970. Enorm gaaf. Het complete verhaal geeft de meerwaarde. Ik heb hierover al heel veel gevonden, maar ik ben nog steeds op zoek. Als er dus nog mensen zijn die iets van Tee-Set voor me hebben, dan is dat altijd welkom.” 

- Wat vinden de bandleden er eigenlijk van? 
“Ze vinden het geweldig. Ze zien het als een herwaardering voor hun prestaties en muzikale talent. Polle Eduard loopt nu met een big smile door de stad.”
Wie de nieuwe dubbel-cd wil bestellen dan dit doen via de website www.centertainment.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12