Dat Delfia het zo goed doet, is voor coach Marcel Jongeleen absoluut geen verrassing

Algemeen

DELFT – Ze lachen zich, bij Delfia, voorlopig 'in tienen', zoals coach Marcel Jongeleen het zo treffend uitdrukt. Delfia, dat z'n trainer al na vier competitiewedstrijden en toch zeven punten bedankte voor bewezen diensten. Delfia, dat met een veredeld vriendenteam meende aan het avontuur in de derde klas te moeten beginnen.

Dat Delfia prijkt gewoon op een keurige vijfde plek, met 16 punten uit 11 duels. Toen trainer Charl van Goozen te horen kreeg dat hij niet meer vanuit Voorschoten op en neer hoefde te reizen, werd het voetbaltechnische lot van Delfia (op verzoek van de spelers) in handen gelegd van Marcel Jongeleen, die de coaching ging doen, en van speler Robert Linthorst, die de trainingen voor z'n rekening ging nemen. Dit duo kruipt op de vrijdagavond bijeen om de opstelling voor zondag te verzinnen. 

Marcel Jongeleen (38) was tot november 2007 Delfia's selectiecoördinator. Daar moest hij toen wegens omstandigheden mee stoppen. "Ik zou dit seizoen weer in een vriendenteam gaan voetballen". Maar hij belandde in de selectie. Een ietwat merkwaardige selectie, die was 'opgebouwd' uit spelers van het eerste en tweede elftal en uit spelers van een vriendenteam. "In totaal 21 spelers. Die zeiden: We gaan in elk geval nog een jaar door. En we kijken wel wat de verdere mogelijkheden zijn. Ikzelf zou ook nog proberen voor een basisplaats te gaan. Maar ja, ik was in de voorbereiding twee weken met vakantie gegaan. Ik had een conditionele achterstand en ik had de laatste drie jaar niet op dit niveau geacteerd. In de eerste de beste wedstrijd liep ik een hamstringblessure op. Was ik zes weken zoet mee. Daarna ben ik niet meer aan voetballen toegekomen". 

-Jij regelde altijd heel veel voor en rond de selectie. Toen viel je weg. Zou er, als je op je post had kunnen blijven, minder gedoe geweest zijn bij Delfia?
"Ik denk, als ik er nog was geweest, dat er in elk geval duidelijkheid was geweest. Ik had er wel wat meer bovenop gezeten. Nu was het al juli toen er eindelijk een elftal stond. Maar ja, dan kan je elkaar wel de schuld gaan geven, maar dat lost ook niks op. Nu zijn er verschillende commissies bezig om te kijken wat de mogelijkheden op een doorstart zijn. Maar daar bemoei ik me niet mee. Dat dit het laatste jaar van Delft zou zijn, dat is in elk geval véél te negatief gedacht. Ach, alle clubs hebben het op de één of andere manier wel moeilijk. De één heeft financiële problemen, de ander heeft te veel spelers van buitenaf, bij ons kwam te veel op te weinig mensen neer". 

-Maar het tweede promoveert en wordt vervolgens teruggetrokken. Is toch niet gezond?
"Het tweede promoveerde per ongeluk, via de nacompetitie. Dat het moest worden teruggetrokken, die conclusie hadden we aan het eind van het vorige seizoen al getrokken. We zouden het nieuwe seizoen ingaan met een selectie van 21 man. Daar zitten jongens op leeftijd bij, je krijgt blessures en schorsingen. We moesten het met trainen rustig aan doen, af en toe mensen wat vrijaf geven, om zondag te kunnen voetballen. En dan werden er ook nog 's weinig wedstrijden afgelast. We hebben nu al elf wedstrijden gespeeld, dat gebeurt ook niet zo vaak in december. Daarom hebben we ook nog steeds het principe dat één keer per week trainen verplicht is en dat twee keer mag". 

-Is het voor jou een verrassing dat jullie het zo goed doen?
"Nee. Absoluut niet. Toen we die 21 spelers op een lijstje hadden staan, dacht ik: Dit is een groep die kwalitatief niet onderdoet voor heel wat andere derdeklassers. Natuurlijk, je moet wat geluk hebben. Heb je pech, dan kan je er ook zo uitknallen. Maar ik zeg dat wij echt niet minder zijn dan negen van de twaalf tegenstanders in onze afdeling. Alleen lopen we de kans dat we met onze trainingsmethode af en toe tegen een zeperd oplopen. Dat calculeren we in. Dan pakken we ook na zo'n wedstrijd een biertje en een saté'tje en dan kijken we weer naar de volgende wedstrijd. En de laatste weken zijn we gelukkig niet tegen zeperds opgelopen…" 

-Vind je het leuk wat je nou doet?
"In het eerste weekend had ik iets van dat ik een knop moest omzetten. Ik ben nogal fanatiek. En ik ben het ook niet altijd eens met de scheidsrechter. Ik moest wedstrijden anders gaan bekijken. Niet meer als toeschouwer. Ik moest de tegenstander in de gaten houden. Maar ik moet zeggen: we hebben, inclusief de staf en de begeleiding, een groep van 32 man en er valt geen onvertogen woord. Ze weten dat ik geen trainer ben en dat ik fouten kan maken. Dat is overigens gelukkig nog niet gebeurd. En als je dan ook nog punten gaat pakken, ja, dan lachen we ons helemáál in tienen. Al weet je natuurlijk nooit of we het nóg zo leuk zouden vinden als we zeven wedstrijden hadden verloren". 

Jongeleen rekent zich ook zeker nog niet rijk. "Ik weet uit ervaring dat voor en na de winterstop een wereld van verschil is. En zondag moeten we nog tegen Concordia. We hebben een 2-0 voorsprong, maar we hebben nog wel 68 minuten te spelen. Concordia gaat die wedstrijd onbevangen in. Voor ons is het alleen daarom al een heel moeilijke wedstrijd. Ondanks die 2-0. Maar ik blijf van mening dat wij in de derde klas een stabiele middenmoter moeten kunnen zijn en blijven". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12