Wielerronde van Pijnacker: zonder dure profs, maar zeker zo leuk

Algemeen

Michael Boogerd krijgt, zo te zien, zijn zege in één van de dernykoersen voor oud-profs niet cadeau. Z'n tong hangt nog net niet uit z'n mond… (foto: Koos Bommelé)

PIJNACKER – Het hield de laatste jaren niet over met de publieke belangstelling voor de jaarlijkse Wielerronde van Pijnacker. Dat was, in een overigens tamelijk ver verleden, wel anders. En het werd voor de organisatoren ook steeds moeilijker voldoende sponsorgeld op te halen om aan de niet geringe financiële eisen van de heren beroepsrenners te kunnen voldoen. Dus moest wel de beslissing genomen worden er maar een Wielerdag zonder profkoers van te maken. Nood breekt immers wet. Dat dat niet fataal behoeft te zijn, bewees de jongste editie (nummer 53 alweer) van de Pijnackerse Wielerronde, vorige week zaterdag.

Er viel van 's ochtends vroeg tot 's avonds te genieten van hardfietsen in tal van categorieën. Variërend van de welbekende Dikke Banden Race tot de koersen voor trimmers en van de wedstrijden voor nieuwelingen, eliterenners en beloften tot de vier spectaculaire koersen voor plaatselijke prominenten en oud-profs achter de derny's. Bert Bos, de voorzitter van het organisatiecomité, kijkt tevreden terug op dit wielerevenement. "Er was weer meer publiek. Dat we wat meer nadruk hebben gelegd op het entertainment viel ook goed in de smaak. En dat we noodgedwongen het parcours moesten inkorten, pakte ook goed uit. De mensen kregen de renners nu twee keer zo vaak te zien. En, maar dat was puur mazzel, het was schitterend weer". 

Er was dus voor elk wat wils. En er viel van echte sport te genieten. Bij de weddstrijden voor plaatselijke prominenten, bijvoorbeeld. Bos: "We hebben in Pijnacker en omgeving best wel heel wat goeie renners. Daar blijven we dus wedstrijden voor organiseren". De wedstrijd van de eliterenners en de beloften werd gewonnen door Delftenaar Malaya van Ruitenbeek. En de wedstrijden-achter-de-brommertjes, met onder anderen oud-profs als Maarten den Bakker, Johan Museeuw, Steven Rooks, Matthieu Hermans en Michael Boogerd, werden een prooi voor Museeuw en Boogerd. Het was, kortom, genieten geblazen, in Pijnacker. Waar dus ook meer aandacht was voor 'de gezelligheid'. Zo verhoogde George Baker aan het eind van de Wielerdag de feestvreugde, uiteraard door onder meer nog steeds heel gevoelig zijn onvermijdelijke 'Una paloma blanca' te kwelen. Het organisatiecomité, dat met zes leden weer aardig op sterkte is, had dus eer van z'n vele werk. "We zijn er met nieuw élan tegenaan gegaan", zegt Bos. "Dit was een nieuwe start". Ook in financieel opzicht valt er weinig te mopperen, concludeert hij voorzichtig. "We moeten het allemaal nog evalueren, maar ik denk dat we quitte hebben gedraaid".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12