Woonberichten... zondag 3 januari

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 3 januari.

Verenigingen van Eigenaren riskeren boete

DELFT – Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn sinds 1 juli 2008 verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een groot deel van de VvE’s heeft dit echter nog niet gedaan. Bij veel VvE’s is de inschrijfplicht nog onvoldoende bekend. De onbekendheid komt bij VvE’s in veel gevallen doordat een groot deel nog niet is aangeschreven door de Kamer van Koophandel. Daarnaast ondervinden vooral ‘slapende’ VvE’s praktische problemen bij de inschrijving, bijvoorbeeld doordat er geen bestuurder is die de inschrijving kan verzorgen. Formeel riskeren VvE’s die zich niet hebben ingeschreven vanaf 1 januari 2010 een boete. Officieel kan de boete oplopen tot ruim 16.000 euro. Vereniging Eigen Huis vindt het opleggen van een boete niet te rechtvaardigen, vanwege genoemde problemen.


Ondersteuning dertien ‘excellente gebieden’

DELFT - Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) ondersteunt gemeenten die aan de slag gaan met zeer energiezuinige en innovatieve nieuwbouw. Maximaal dertien projecten, waar zeer energiezuinig wordt gebouwd, komen als ‘excellente gebieden’ in aanmerking. De excellente gebieden komen voort uit het Lente-akkoord dat de ministers Vogelaar en Cramer in april 2008 hebben gesloten met bouwpartijen. Per project is maximaal 300.000 euro beschikbaar. De bijdrage is bedoeld voor de extra proces- en begeleidingskosten. Van der Laan heeft alle gemeenten in een brief opgeroepen om voorstellen in te dienen. Het totale budget is 3 miljoen euro. De Energie Prestatie Coëfficiënt van de woningen of gebouwen moet minimaal 25 procent lager zijn dan de eisen uit het Bouwbesluit 2003. Ook moet er een leereffect in zitten voor andere gebieden. Verder is de omvang van het project van belang. Uitgangspunt is ook dat gemeenten samenwerken met marktpartijen. De projecten moeten voor 1 januari 2012 gestart zijn. De ervaringen worden verzameld en verspreid, zodat onder andere gemeenten en projectontwikkelaars van de opgedane kennis gebruik kunnen maken. Van der Laan wijst uiterlijk 30 april 2010 de excellente gebieden aan.


Nieuwe energietarieven per januari

DELFT - De nieuwe energietarieven voor standaardcontracten die ingaan op 1 januari 2010 zijn inmiddels bekend. Consumenten die nog niet zijn overgestapt naar een ander product en/of een andere energieleverancier hebben meestal zo’n standaard (variabel) tarief. Het betreft zo’n 70 procent van de consumenten. Voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1800 kubieke meter gas) en uitgaande van het gemiddelde van de aanpassingen van de grootste drie leveranciers (Essent, Nuon en Eneco) heeft dit deze consequenties voor deze consumenten: gemiddeld gaan de kosten van elektriciteit met ongeveer 48 euro omlaag. De kosten voor gas stijgen met ongeveer 16 euro. Tegelijkertijd wordt de energiebelasting flink verhoogd. Voor stroom en gas samen is de stijging 23 euro. Hierdoor blijft slechts een verlaging over van ongeveer 9 euro (gerekend op jaarbasis).


Compensatie bij OpMaat Hypotheken

DELFT – Voor iedereen met een OpMaat Hypotheek van de Rabobank (met een beleggingselement ter aflossing van de hypotheek) is een compensatie afgesproken. Die is vastgelegd in een overeenkomst met de Rabobank. Reden voor deze compensatie is dat binnen deze verzekering ook kosten en risicopremies zijn ingehouden op het spaardeel, zonder dat dat voor de klanten duidelijk was. Daardoor werd het spaardeel negatief beïnvloed. De gemiste rentevergoeding op dit spaardeel wordt nu vergoed. Ook de betaalde kosten en risicopremies kunnen binnen het spaardeel blijven, mits deze op andere wijze worden betaald. Daarnaast krijgen de betreffende klanten kosteloos de mogelijkheid om productaanpassingen te doen die tot verbetering moeten leiden. De precieze inhoud van de overeenkomst is nog niet bekend. Die zal door Vereniging Eigen Huis nader bestudeerd worden en van een mening worden voorzien. In de eerste helft van 2010 worden de klanten door de Rabobank benaderd, ze hoeven dus zelf niets te doen. Deze schikking moet los worden gezien van een kostenregeling via Achmea/Interpolis in het kader van de woekerpolisaffaire.


Insolventieverzekering verplicht voor NHG

DELFT - Als een opdrachtgever een hypotheek wil afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dient het ingeschakelde bouwbedrijf te beschikken over een insolventieverzekering. Deze regel zal door NHG vanaf 1 januari 2010 worden ingevoerd. De VerBOUWgarantie Plus van BouwGarant biedt uitkomst. Om tegemoet te komen aan de vraag van zowel opdrachtgevers als deelnemers is door BouwGarant de VerBOUWgarantie Plus ontwikkeld. Die voldoet aan de eisen die NHG stelt. Dus kan de opdrachtgever die een huis laat bouwen door een BouwGarant-aannemer zijn hypotheek met NHG afsluiten. De VerBOUWgarantie Plus kent in vergelijking met het basisproduct van BouwGarant een ruimere schaderegeling bij een eventueel faillissement van de aannemer. Op de VerBOUWgarantie Plus is de Garantieregeling 2006 van toepassing. Met de toevoeging dat bij faillissement de schade van een opdrachtgever tot maximaal 17 procent van de contractsom wordt vergoed. Dat betekent een maximale dekking van 59.500 euro (17 procent van 350.000 euro). De VerBOUWgarantie Plus kan alleen worden afgesloten als er wordt gewerkt met een bouwbedrijf dat is aangesloten bij BouwGarant.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12