Bacinol Expo

Algemeen

DELFT - De tentoonstelling ‘Lekker licht’ van kunstenaars Janpaul Verburg en Maryon Widdershoven, die deze zondag wordt geopend, is de laatste expositie die de stichting BacinolEXPO organiseert.

Per 1 januari stopt de stichting met haar werkzaamheden. De stichting komt tot die rigoureuze stap naar aanleiding van de recente beslissing van de Gemeenteraad om voorlopig nog geen besluit te nemen over subsidie voor de stichting in 2009. Het bestuur vindt dat het zonde zou zijn om in 2008 nog overheidsgeld te steken in iets dat het jaar daarna wellicht ophoudt te bestaan. "Er is voor 2008 door de Gemeente geld gereserveerd, dus we zouden volgend jaar kunnen draaien”, zegt voorzitter Hub Jongen van BacinolEXPO. “Als de Gemeente echter in 2009 de stekker eruit trekt ben je feitelijk een afbouwjaar aan het subsidiëren. De Delftse creatieve industrie is dan meer geholpen met andere initiatieven, die wèl doorlopen."
BacinolEXPO aan de Wateringsevest is de afgelopen jaren een succes geweest. Er kwamen ruim drie keer zoveel bezoekers naar de tentoonstellingen als verwacht. Uit activiteiten die in BacinolEXPO gehouden werden, zijn ook weer nieuwe initiatieven voortgekomen, zoals het Techniek Ontmoetings Punt en de Werkplaats Spoorzone. Het bestuur vindt dan ook dat ook in het nieuwe Bacinolpand vanaf 2009 een expositieruimte zou moeten komen. Jongen raadt de Gemeente Delft aan het komend jaar goed na te denken of ze dat nog wil: "We zijn in 2005 als partners samen aan een klus begonnen: de creatieve industrie op de kaart zetten. Zoiets móet je samen doen en het ís ook gelukt, maar in de loop der tijd hebben wij wel het partnerschap zien afkalven. Het besluit van de Raad past helaas in die trend. De Gemeente zal nu moeten uitspreken wat haar ambitie is." Het bestuur en de overige vrijwilligers hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in het opzetten en uitbouwen van de formule. Het besluit om te stoppen nemen ze dan ook niet van harte. Desondanks ziet Hub Jongen nog wel één lichtpuntje: "Wat ook gebeurt, er wordt in ieder geval duidelijk of het de Gemeente menens is met de creatieve industrie in Delft. En als het ze menens is, kunnen ze het geld dat dit jaar op ons bespaard wordt gebruiken om vanaf 2009 in het nieuwe pand met een nieuwe club mensen en nog meer ambitie aan de slag te gaan."

Foto: Janpaul Verburg: laatste exposant bij Bacinol Expo. (foto: Jesper Neeleman)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!