BewonersParkPlan gaat nu voor een klein, maar fijn Weidevogelpark

Algemeen

Waar een fraai stadspark had moeten komen, wordt nu gewerkt aan de bouw van een appartementencomplex.

YPENBURG – Een flink stadspark sierde jarenlang de maquettes van de wijk Morgenweide in Ypenburg. Precies op die plek is net begonnen met de bouw van een appartementencomplex met woontoren.

Dit ParkPlan beslaat ruim de helft van het oorspronkelijke parkterrein. De wijkbewoners hebben zich drie jaar lang fel verzet tegen de bouwplannen, maar ze praten nu constructief mee over de inrichting van het Weidevogelpark. “We gaan er nu positief tegenaan” zegt voorzitter Kees Joosten. “Onze inzet is nu een zo mooi mogelijk park te realiseren. Klein, maar fijn.” Het samenwerkingsverband BewonersParkPlan moest daarvoor wel even omschakelen. Na jaren van bezwaarschriften, procedures, posters plakken en tal van ludieke acties tegen de massale bebouwing van het park. Er loopt nog één beroepsprocedure tegen het verlenen van de vergunning, maar de bouw is inmiddels gestart. 

Een groot bord langs de Boslaan kondigt de komst van 96 appartementen en 2600 vierkante meter maatschappelijk voorzieningen aan. De wijk is een stadspark beloofd. Zo eenvoudig is het. De huizen aan het Kwikstaartpad werden tien jaar geleden zelfs verkocht als 'Parkwoningen' en de verkoopbrochure beloofde 'een fantastisch uitzicht op een groen park'. Drie jaar geleden bleken de plannen echter drastisch gewijzigd. De Gemeente Den Haag wilde geen groot park, maar hoogbouw. 

Na een storm van protesten van de goed georganiseerde bewoners werd het ontwerp aangepast. Toch neemt het huidige ParkPlan nog zeker de helft van het oorspronkelijke park in beslag. Wat overblijft is volgens Kees Joosten “een flinke groenstrook met uitzicht op een muur van flats en een woontoren van veertig meter.” 

“Ik baal er echt van, er is al zo weinig groen op Ypenburg.” zegt wijkgenote Esther de Graaf. Zij woont met haar man en dochtertje een paar straten van het toekomstige bouwterrein en Weidevogelpark. “Toen wij ons huis kochten was er sprake van een flink park met enige bebouwing in parkachtige sfeer. Dat vonden we echt een pré. Maar met de huidige plannen blijft er van een parkachtige sfeer natuurlijk niet veel over.”

Constructief overleg
Inmiddels heeft BewonersParkPlan een gesprek gehad met onder meer Projectbureau Ypenburg en de architect van het park. “Het was een constructief overleg,” aldus de voorzitter. De bewoners zetten in op een park voor jong en oud, met de nadruk op tieners. Ze willen dus graag stevige bankjes, een sportveldje en ruimte voor sociale evenementen. “We hebben in elk geval de toezegging dat het een kwalitatief goed park wordt, qua beplanting en voorzieningen.” 

Eugène Noya was als hoofd van Projectbureau Ypenburg bij het gesprek aanwezig. “Ja, er was inderdaad een goed overleg,” bevestigt hij. “De bewoners hebben een flink aantal wensen bij ons neergelegd en die nemen we mee in de verdere ontwikkeling van het plan.” Op de vraag wanneer de bewoners eindelijk op een bankje van de natuur in het Weidevogelpark kunnen genieten durft hij geen antwoord te geven. “Er loopt nog een procedure. Daarnaast is de bouw nog maar net begonnen. De bouw duurt anderhalf tot twee jaar en de bouwer heeft veel ruimte nodig. Dus voorlopig komen we niet aan de aanleg toe.” 

Het hele terrein is daarom nu afgezet met hekken. Daarmee zijn de kinderen van de wijk hun speelterrein kwijt. Maar niet voor lang, belooft Noya: “We maken een ruimte vrij en we maken daar een, misschien niet al te groot, maar uitbundig speelterrein. Het is half november klaar.” 

Tegenover het park ligt basisschool De Paradijsvogel. “We zijn blij dat het park er gaat komen, maar het had er natuurlijk eigenlijk negen jaar geleden al moeten liggen” aldus directeur Mieke Opstal. Vanwege het park werd de school destijds maar een klein plein toebedeeld, het park zou immers ook speelgelegenheid bieden. Opstal heeft begrip voor het standpunt van de bewoners, maar als school wil ze vooral dat het park er snel komt. “De architect heeft in elk geval leuke ideeën, het is natuurlijk altijd afwachten of het ook zo gaat worden.” De tijdelijke speelgelegenheid zal door de kinderen van De Paradijsvogel in elk geval met gejuich worden begroet. 

Zo lang er nog een procedure loopt, vindt Eugène Noya het nog te vroeg om terug te kijken op de periode dat Gemeente Den Haag en Projectbureau Ypenburg aan de ene kant en de bewoners aan de andere kant vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Kees Joosten kijkt als voorzitter van BewonersParkPlan terug op een heel hectische periode, die achteraf toch ook een positieve kant heeft. “Dat gezamenlijke vechten tegen de bouwplannen heeft de wijk sterker gemaakt. Er is meer saamhorigheid en een duidelijk wij-gevoel.” Daarom staat er ook een muziektent op het wensenlijstje van de bewoners, zodat ze daaromheen straks wijkfeesten kunnen organiseren in 'een parkachtige omgeving'. (IK)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12