Eigenaar wilde de Wallertuin aan de stad cadeau doen

Algemeen

DELFT – De eigenaar van de Wallertuin, Chris Oomen, heeft overwogen om de tuin, nadat hij zou zijn verhuisd, cadeau te doen aan de stad. Maar van dat idee is hij inmiddels ‘afgeraakt’.

Oomen zegt dat niet meer te willen, omdat hij al jarenlang door de Gemeente en milieuorganisaties wordt tegengewerkt bij het opknappen van zijn tuin, die hij in 1999 kocht. Hij mag weliswaar, na jarenlange juridische procedures, beginnen, maar een bouwvergunning voor een schuilplek in de vorm van een tuinornament, een gemetselde muur in de vorm van een kunstwerk en een oranjerie wordt tot op heden geweigerd. 

“Ik had het idee om een aantal jaren van de tuin te genieten en, als ik hier op een zeker moment zou weggaan, deze dan te schenken aan de stad. Het onderhoud zou voor de volgende bewoner waarschijnlijk te duur zijn. Je moet er een fulltime-tuinman voor in dienst nemen.” Het idee is overigens niet nieuw. Volgens hem wist de Gemeente ervan.
Oomen wil nog één keer een aantal punten duidelijk naar voren laten komen. Zoals het feit dat hij de tuin kocht, omdat de Gemeente Delft van plan was om in de tuin appartementen tot vier verdiepingen hoog te realiseren. De opmerking van toenmalig wethouder Grashoff, dat de plannen nooit een bestuurlijke status kregen, doet Oomen de wenkbrauwen fronsen. “Het is mij letterlijk in mijn gezicht gezegd dat die plannen zouden doorgaan. Het heeft in de stukken gestaan. Dáárom kocht ik de tuin. Om er juist voor te zorgen dat er niet werd gebouwd.” 

Verhalen als zou hij een speculant zijn en dat hij de tuin kocht, omdat het mooie bouwgrond was, verwijst hij naar het rijk der fabelen. “Zelfs de makelaar zei tegen mij: U gaat hier natuurlijk bouwen. Maar ik ben toch niet gek om op een paar meter van mijn eigen huis te gaan bouwen? Ik weet wel betere plekken in Delft.” 

Ondertussen takelt de tuin steeds verder af. Afgelopen weekend, tijdens de storm, zijn er weer bomen omgevallen, onder meer op het terras van een gezondheidsinstelling aan de Nieuwe Plantage, die aan de achterzijde aan de tuin grenst. Oomen is deze week nog poolshoogte gaan nemen. Hij zorgt ervoor dat de rotzooi wordt opgeruimd, zodat er, als het straks mooi weer is, van het terras gebruik kan worden gemaakt. “De tuin moet opgeknapt worden”, zegt hij. “Zo kan het niet langer. Gelukkig is er nog niemand gewond geraakt. Dat is ook de reden dat ik het hek, dat door anderen vernield is, heb vervangen. Maar dan moet ik weer wèl duizend euro bouwleges betalen. En als ik het hek niet vervang en er komen mensen in de tuin en er gebeurt wat, ben ik verantwoordelijk. Dat is toch te dol voor woorden? Daarom loopt ook hiervoor een procedure. Ik wil de bouwleges terug, omdat ik het principieel onjuist vind dat ik die leges moet betalen.”

Volle glorie
“Dit verhaal”, zo zegt hij, “moet geen vuurverhaal worden. Ik ben een fatsoenlijk mens en ik wil hier fatsoenlijk mee omgaan. Ik herinner mij een uitspraak van burgemeester Bas Verkerk uit zijn Nieuwjaarstoespraak van 2007. Hij zou de wijken ingaan, discussiëren met bewoners en hen vragen: Wat doet ú nu voor de stad? Nou, ik wilde de stad een stuk natuur teruggeven waar Delft trots op kan zijn. Een tuin in volle glorie. Ik rotzooi niet aan, hoor. Maar het mág niet en het kán niet. Het wordt me onmogelijk gemaakt er iets positiefs van te maken. Ik stel de wedervraag aan B en W: Wat doet ú nu voor de stad? Het antwoord is: U houdt een ontwikkeling tegen waar het overgrote deel van de Delftse burgers voordeel in ziet. De politiek straalt hiermee een volstrekt misplaatste arrogantie uit. Een arrogantie die ze één keer per vier jaar niet heeft: als er verkiezingen zijn.” 

Oomen zegt dat hij op het punt staat om ermee te stoppen. Omdat ook zijn horizon in zicht is en omdat door de ellenlange procedures de tijd om nog van de tuin te genieten steeds korter wordt. “Dan draag ik het dossier over aan de Ombudsman. Die is er om te onderzoeken of de belangen van burgers niet onnodig worden geschaad. En ik kan mij voorstellen dat er een vernietigend oordeel voor de Overheid uitkomt. Men moet leren dat de Overheid zo niet met de burger kan omgaan. En wie overigens denkt dat ze mij vreselijk te grazen hebben als ik ermee stop, heeft het mis. Ik kan er mee leven, want ik hèb al een mooie tuin en ik hoef nu geen miljoenen te investeren. Maar als er niks gebeurt is het jammer van de tijd, het geld en de procedures. Maar goed, als het niet mag, dan mag het niet. Daar ben ik dan niet boos over, maar dan gaat er geen injectie met privaat geld naar de tuin. Ik houd de ogen droog, maar de natuur is de grote verliezer. De Wallertuin kán een mooie tuin worden, maar óók een schandvlek van Delft.” En een bezoek aan het spreekuur van de wethouder, zoals door de Gemeente is voorgesteld? Oomen: “Dat doe ik niet. Ik ga niet bedelen.” (MdW)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12