Afbeelding

Delftenaar Aad van Vondelen vertelt zijn verhaal over de Hongerwinter bij Andere Tijden

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Aad van Vondelen vertelt over zijn vertrek naar Friesland op 2 maart 1945 vanaf de Hooikade voor de filmploeg van Andere Tijden. (foto: Mariska van Vondelen)

DELFT – Aad van Vondelen (76) heeft afgelopen week zijn medewerking verleend aan het tv-programma Andere Tijden. Samen met twee andere hongerkinderen doet hij verslag van zijn ervaringen tijdens de Hongerwinter. Hij is toen als 7-jarig jongetje in een schip naar Friesland vervoerd om daar aan te sterken.

Een paar weken geleden benaderde een redacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden Aad van Vondelen voor een uitzending die zij wilde maken over de hongerkinderen die tijdens de Hongerwinter van het westen van het land naar de noordelijke provincies werden vervoerd. “Ze was bij mij terecht gekomen door de roman Hongerkind die ik samen met mijn dochter Mariska het afgelopen jaar heb gemaakt over mijn ervaringen tijdens de Hongerwinter. We hebben ontzettend veel onderzoek gedaan, zodat we veel te weten zijn gekomen over die evacuaties. Niet alleen over het transport waar ik aan deelnam, maar ook over de organisatie van deze kindertransporten.”

Hooikade
Al gauw werden er draaidagen afgesproken en verleden week was het dan zover. De huiskamer van dochter Mariska werd op een ochtend verbouwd tot studio en de opnames gingen van een leien dakje. Geen enkele take moest over, behalve toen een van de katten graag naar binnen wilde en voor het raam heen en weer ging lopen, maar ook dat was weer gauw opgelost.Aad van Vondelen heeft door de vele uren die hij, snuffelend, in archieven doorbracht inmiddels een schat aan kennis over de evacuaties van hongerkinderen en dat werd door de regisseur, die uiteindelijk het interview afnam, zeer gewaardeerd. “Het is natuurlijk de bedoeling dat je goed kan vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt. Ik heb levendige herinneringen aan de Hongerwinter en tijdens het eerste interview, dat meer dan anderhalf uur duurde, heb ik veel kunnen vertellen.” Later op de dag werden opnames op de Hooikade gemaakt waar Aad op 2 maart 1945 met het schip naar Friesland vertrok.

Friesland
De dag erna werd Aad verwacht in Drachten, waar filmopnames werden gemaakt met zijn toenmalige buurjongen Feije Westra. Aan de bar van een grand-café haalden ze voor het oog van de camera herinneringen op. Daarna toog de hele filmploeg naar de Rijksstraatweg in Noordbergum waar Aad vier maanden woonde tijdens de Hongerwinter. “Jammergenoeg was het slecht weer, maar ook hier gingen de opnames weer heel soepel. Het was een enorm leuke ervaring. Nu maar afwachten wat ze zullen uitzenden.”
Andere Tijden wordt uitgezonden op zondag 29 december 2013 om 21.20 uur op NED 2. (MvV)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12