Cubaanse haven slibt dicht en vijf Delftse studenten willen daar wat aan doen

Algemeen

Reinier Tromp, Mattijs Oud, Lee van Kessel en Kasper Lendering.

DELFT – Cuba is het land van Fidel Castro, communisme en dikke sigaren. Dat is echter niet de reden waarom vijf Delftse studenten dit voorjaar naar Cuba reizen. In plaats van twee maanden genieten van zon, strand en vertier gaan ze aan een oplossing werken voor een dichtslibbende haven.

Die haven, Surgidero de Batabano, slibt vooral tijdens het orkaanseizoen dicht. Voor de scheepvaart is dat erg vervelend en het water moet daarom regelmatig worden uitgebaggerd. Dat is een dure aangelegenheid. De plaatselijke havenautoriteit ziet het daarom wel zitten dat de vijf Delftenaren hen willen komen helpen om hier een oplossing voor te vinden. 

Mattijs Oud, Reinier Tromp, Kasper Lendering, Lee van Kessel en Roy Hopmans stappen op 20 april in het vliegtuig. Momenteel zijn ze vooral druk met voorbereiden. “Internet is daar niet alles. Je kunt niet effe wat opzoeken en je hebt te maken met een download-limiet, dus we moeten alles zelf meenemen”, vertelt Mattijs Oud. De informatie die ze nodig denken te hebben moeten ze daarom nu alvast in PDF-bestanden verwerken. Een flinke klus, waar ze nog lang niet klaar mee zijn. De vijf hebben in elk geval alvast geregeld dat ze twee maanden lang onderdak en eten krijgen, dus dat is een zorg minder. Even op de hoek van de straat een broodje kopen is in communistisch Cuba geen vanzelfsprekendheid. “Het blijkt dat het moeilijk is om aan eten te komen, ze werken daar met voedselbonnen”, weet Reinier. “En ze zien direct aan ons dat we toeristen zijn, daarom proberen ze altijd extra aan je te verdienen”, verwacht Kasper, die zijn hele jeugd op Curaçao woonde. “De dingen die hier heel makkelijk gaan, gaan daar veel moeilijker”, denkt Mattijs.
Maar, vinden ze unaniem, dat is eigenlijk ook wel het leuke aan hun project. “De TU raadt het ook aan om zulke projecten in het buitenland te doen. In Nederland gaat alles zó makkelijk. Het zelf overal achter moeten komen is juist de lol van het project”, stelt Reinier. 

- Hoe groot schatten jullie de kans dat jullie een oplossing vinden voor de dichtslibbende haven?
Reinier: “Groot:”
Mattijs: “We gaan sowieso een oplossing vinden.”
Reinier: “Het draait vooral om het advies dat we na twee maanden geven. Er zijn meerdere oplossingen. De vraag is hoe de havenautoriteit omgaat met het advies dat we uitbrengen.”
Kasper: “We hebben vaak contact gehad met ze. Ze zien ons als vijf TU-studenten die ’t wel even komen doen. Of ze wat met onze oplossingen gaat doen, zal afhangen van het kostenplaatje.” 

- En wat als ze helemaal niets met jullie onderzoek doen?
Kasper: “Dan is dat meer iets dat aan het budget ligt.”
Reinier: “Je bent dan altijd teleurgesteld, denk ik.”
Mattijs: “Als ze niks met onze resultaten doen, hebben we in elk geval twee maanden een leuke tijd gehad.” 

- Wat lijkt jullie het allerleukste aan de trip naar Cuba?
Mattijs: “Ik vind het vooral heel erg leuk dat we in een andere cultuur met andere normen en waarden terechtkomen. De mensen hebben daar andere denkbeelden, dat zie ik als een uitdaging.”
Reinier: “Ik stel me Cuba voor met een prachtig hotel en een prachtig strand. Dat we daar ons project mogen doen is gewoon mooi.”
Kasper: “Bij mij gaat het er meer om om Cuba te leren kennen, dat lijkt me heel vet. Zeker omdat het communisme onder Castro er nog is. Zo lang dat nog bestaat moet je ’t een keer meemaken.” 

Wie meer wil weten over het project van de vijf Delftse studenten kan dat vinden op www.cubacrew.webs.com. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12