Afbeelding

De Hekkensluiter: Ron Witsenboer (GroenLinks)

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

‘Het is goed als raadsleden na twee, drie perioden wisselen’

DELFT – Na acht jaar in de gemeenteraad zwaait Ron Witsenboer af als actief politicus. Hij neemt de laatste plek in op de verkiezingslijst van zijn partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en is toe aan wat anders.

Zelf is Witsenboer meer links dan groen, erkent hij. De sluiting van buurthuizen afgelopen jaren ging hem persoonlijk aan het hart, maar: "Het kon niet anders." De volgende periode gaat niet gemakkelijker worden, waarschuwt hij zijn opvolgers. De nieuwe verantwoordelijkheden die de gemeente krijgt – jeugdzorg, participatiewet, de nieuwe zorgtaken – ziet hij als 'een grote opgave'. "Volgens mij is ook bij de gemeente nog niet goed doorgedrongen wat er allemaal op ons af komt."

-Uw ervaring op het vlak van de sociale zorg zou van pas kunnen komen, toch zwaait u nu af.
"Ja, dat besluit is genomen. Na twaalf jaar actief in de politiek wordt het tijd voor iets anders. Het is goed als raadsleden na twee, drie perioden wisselen. Dat heeft ook met nieuwe energie te maken, ik ben vorig jaar opgebrand geweest. Toen dacht ik ook: er komt zoveel op de gemeente af, dat moet ik maar aan nieuwe mensen overlaten. En er staat een goed team klaar."

-Wat verwacht u voor de komende periode?
"Ik denk dat het nog een lastige tijd blijft, zeker met de nieuwe sociale taken van de gemeente. De gemeente en de raad krijgen verantwoordelijkheden die nog dichter bij de burger liggen, meer burgers zullen zich wenden tot de gemeente. Communicatie vanuit de gemeente naar de inwoners is dus heel belangrijk. Op dat vlak kan het beter. Veel mensen, ook in Delft, hebben angst over de nieuwe zorgplannen. Ik merk dit ook in mijn eigen directe omgeving. Naar mijn mening wordt onvoldoende rekening gehouden door de gemeente hoezeer zorgen onder inwoners leven, ook al ontkent de verantwoordelijke wethouder [Raimond de Prez] dit. Als fractie verschillen wij van mening met hem hierover."

-Hoe kijkt u terug op de afgelopen vier jaar? Waar bent u trots op?
"De gemeente kreeg afgelopen periode te maken met enorm pijnlijke ingrepen, ook op onderwerpen die wij belangrijk vinden. Als fractie hebben wij een positief, maar kritische opstelling gehad om de afgelopen bezuinigingen aan te pakken. Er moesten buurtcentra sluiten, iets wat mij zeer aan het hart gaat. Door kritisch te blijven en deel te nemen in het proces werd het geen abrupte sluiting."

-Is dat nou waar u trots op bent? U voert iets uit wat u liever niet wilt doen.
"Het is lastig. Maar het kon op een gegeven moment niet anders. Dus dan zoek je naar het maximaal haalbare. Die verantwoordelijkheid zal je moeten nemen als je plaatsneemt in de raad. En om te vechten voor je belangen, zal je moeten meedoen aan het proces, ook als het pijnlijk is. Vanaf de zijlijn is het gemakkelijk roepen."

-Heeft u afgelopen periode niet iets kunnen opbouwen?
"De gemeentelijk financiën blijven een punt van zorg. Er komen nieuwe opgaven bij voor de gemeente, en tegelijkertijd is een gebied als de Spoorzone een financiële molensteen die je meedraagt. De financiën rondom de Harnaschpolder zijn de afgelopen jaren weliswaar onder controle gebracht, maar er blijven risico's die men in de gaten moet houden. Als je idealistisch bent en iets wilt neerzetten, dat blijkt moeilijk in die omstandigheden. En de komende jaren blijft dat."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12