Held in onderbroek redt zwaar gehavende zwaan

Algemeen

Leo Tellekamp ging in z’n onderbroek het water in om een gewonde zwaan te vangen, maar hij heeft voor de foto bij de Vogel- en Egelopvang zijn jas van de Dierenambulance toch maar aangehouden. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Leo Tellekamp heeft veel over voor dieren. Hij rijdt op de Dierenambulance Haaglanden en hij gaat, als het moet, ver als hij een dier moet redden. Zoals begin vorige week, toen de Dierenambulance melding kreeg van een zwaan die door een hond was aangevallen.

Tellekamp reed met zijn collega Thomas den Dekker naar de natuurijsbaan aan het Kerkpolderpad, waar de zwaan nog rond zou zwemmen. “Toen we aankwamen wisten we nog niet of het echt ernstig was”, vertelt Den Dekker. Hij en zijn collega schrokken echter van de situatie. “De zwaan bloedde enorm en bijna alle veren waren eraf.” De twee dierenvrienden wilden de zwaan pakken, maar dat lukte niet. “De zwaan zwom weg, maar we moésten ‘m wel pakken, zodat ‘ie behandeld kon worden en antibiotica kon krijgen. Leo had toen zoiets van: Ik ga het water in.”

En aldus geschiedde. Tellekamp trok alles uit, op z’n onderbroek na, en hij ging het ijskoude water, achter de zwaan aan. “Ik kwam niet meer bij van het lachen. Ik dacht: Hij is niet goed in z’n bovenkamer”, geniet Den Dekker nog na. Tellekamp was echter de laatste die lachte, want na een half uur door het water struinen ving hij de zwaan en bracht hij het dier naar de kant. Inmiddels hadden verschillende toeschouwers zich rondom het water verzameld. Ze trakteerden Tellekamp na het vangen op een daverend applaus. “Als het had gemoeten”, reageert hij, “dan was ik zelfs naakt het water in gegaan.” En wie weet hadden de omstanders dan nóg harder geklapt...

Zwaar in shock
De zwaan was na z’n avontuur zwaar in shock. Medewerkers van de Vogel- en Egelopvang en Den Dekker stopten het dier direct in de Dierenamulance en brachten het naar de opvang in de Delftse Hout. Daar werd het behandeld aan z’n verwondingen. “Het gaat goedkomen met de zwaan”, reageert asielhoudster Winanda de la Rambelje daags na het incident. “We verzorgen ‘m goed, hij wordt gezalfd. Hij heeft gezelschap gekregen van een andere zwaan, dat doet ‘m goed.” Even poseren voor de foto zit er echter nog niet in. De zwaan is nog te gestressd en te veel drukte om hem heen doet het dier geen goed, vindt Winanda. Als we een week later weer bellen en vragen hoe het met de gans is, corrigeert ze ons streng maar rechtvaardig dat het om een zwaan ging. “Maar verder gaat het alweer beter met ‘m”, kan ze ons gerust stellen. Ook met Leo Tellekamp blijkt het, een week later goed te gaan. Hij is niet ziek of verkouden geworden van het steenkoude water. “Ik heb een goede weerstand.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12