Gemeente Delft geeft voorkeur aan derde tramlijn boven busverbinding

Algemeen

DELFT – Tram 1 en Tram 19 rijden momenteel al door Delft en daar komt - als het aan de Gemeente Delft ligt - vanaf 2020 nog een derde tramlijn bij. Het tracé hiervan loopt vanaf de Haagse nieuwbouwwijk Wateringse Veld via de Harnaschpolder, Den Hoorn, langs het Reinier de Graaf Gasthuis naar station Delft Centrum.

In het ruim twintig jaar oude bestemmingsplan Voordijkshoornsepolder staat deze tramlijn al aangegeven. Navraag bij de Gemeente Delft leert echter dat het helemaal niet zeker is dat hier in de toekomst ook daadwerkelijk een tram gaat rijden. “Er zijn wel plannen voor een zegeheten HOV-lijn 37 (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) door Harnaschpolder”, laat Gemeentewoordvoerder Jan Langstraat weten. “In de toekomst zou lijn 37 nog verder door moeten lopen via Pijnacker naar Zoetermeer.” 

Dat kan volgens de woordvoerder worden uitgevoerd als ‘hoogwaardige buslijn met een hoge snelheid en een hoge frequentie’ of als tramverbinding. “Op een aantal plaatsen op dit traject is ruimte gereserveerd voor de benodigde infrastructuur hiervoor.” De Gemeente Delft geeft de voorkeur aan een tramtracé, laat de woordvoerder weten. Stadsgewest Haaglanden bepaalt echter uiteindelijk of er een bus of een tram komt te rijden. “Het gaat dan overigens om plannen voor de lange termijn, dus de periode vanaf 2020.” 

Komende zomer, vanaf juli 2011, gaat de huidige buslijn 37 echter al via dit tracé tussen Wateringseveld en Station Delft rijden. “Voor de langere termijn zal het HOV-principe nog verder uitgewerkt moeten worden”, aldus Langstraat.

Momenteel geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor het deel waar de tram óf de ‘hoogwaardige buslijn met een hoge snelheid’ door de Harnaschpolder gaat rijden. Als uiteindelijk wordt gekozen voor een busverbinding, dan geldt deze maximumsnelheid uiteraard ook voor de bus, laat de Gemeentewoordvoerder weten. “Voor een trambaan, die in de meeste gevallen naast een wegvak - in de grasbaan - gelegen is, kan een ander regime gelden”, besluit hij.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12