De Najaarskermis van de Markt naar Lijm & Cultuur, lang niet iedereen vindt het een goed idee

Algemeen

DELFT – De Najaarskermis, die tot nu toe op Markt voor enerzijds veel vertier en anderzijds de nodige ergernis zorgt, moet (vanaf) 2010 naar Lijm & Cultuur, zo zal de Delftse Gemeenteraad worden voorgesteld. Maar is dat wel zo'n goed idee? We vroegen het politici en kermisklanten.

'De Najaarskermis is niet verbonden aan andere activiteiten in de buurt, staat te lezen in de brief die het College van Burgemeester en Wethouders aan de leden van de Gemeenteraad stuurde. 'Het College is van mening dat deze kermis verplaatst zou kunnen worden naar het terrein van Lijm & Cultuur, zoals ook besproken is bij de besluitvorming rond de aankoop en ontwikkeling van de gelatinefabriek. De eerste mogelijkheid om de kermis te verplaatsen is 2010. Voor de zomer 2009 zal een voorstel aan de Raad worden aangeboden omtrent de eventuele verhuizing van de Najaarskermis'. Er wordt nog geconstateerd dat 'een verhuizing vermoedelijk kosten met zich zal meebrengen', waarmee bedoeld wordt dat die andere locatie minder inkomsten zal opleveren en dat het jeugdiger publiek minder zal verteren, maar: 'Als de financiële consequenties van een verhuizing naar Lijm & Cultuur bekend zijn zal het College met een dekkingsvoorstel komen voor eventuele tekorten in de begrote opbrengsten'. 

Bram Stoop, van Onafhankelijk Delft, moet er niet aan denken, aan een binnenstad zonder kermis. "Iemand die echt betrokken is bij de stad Delft komt in ieder geval niet met een voorstel als dit. Of je moet zo in de war zijn doordat je zelf met je kop tegen een draaimolen bent aangelopen…" 

Martin Stoelinga doet daar nog een schepje bovenop: "Dit is het zoveelste slechte idee uit de koker van de VVD. De coffeeshops moeten naar de rand van de stad. De weekmartk mag verdwijnen en de horeca wordt achtervolgd met waanzinnige sluitingen. En nu weer de kermis die in de weg staat. We zijn voor een andere opzet van de kermis, maar eene verhuzing naar een uithoek van Delft vinden we belachelijk". 

Fleur Norbruis, van GroenLinks, denkt er heel anders over. "GroenLinks vindt het goed dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van een verplaatsing van de kermis naar het evenemententerrein Lijm & Cultuur. Voordeel van een kermis op die locatie is dat de kermis kan groeien. Nu lijken sommige attracties al te groot voor de Markt. Bovendien bereiken ons ieder jaar klachten van binnenstadbewoners die last hebben van de kermis: lawaai, vervuilingen, vernielingen, enzovoort. Het is wèl belangrijk dat de bewoners van en de ondernemers in de binnenstad betrokken worden bij het onderzoek naar een mogelijke verhuizing van de kermis. Dat geldt ook voor de bewoners in de buurt van Lijm & Cultuur". 

Namens Stip laat Bas Bennebroek weten dat zijn partij de verhuizing 'een goed idee' vindt. "Lijm & Cultuur is een prachtig evenemententerrein. De kermis heeft hier alle ruimte, is goed bereikbaar en er is veel parkeergelegenheid. Verder voegt de Markt niets toe aan de kermis en de kermis voegt niets toe aan de Markt. Het is niet zo dat de kermis gebruik maakt van de historische achtergrond van de binnenstad". Bovendien: "Lijm & Cultuur is, geografisch gezien, net zo centraal gelegen als de Markt". 

'Een goed idee'. Dat zegt ook Pauljan Kuijper, van D66. Zijn partij steunt dan ook het VVD-voorstel verplaatsing van de kermis te onderzoeken. "De kermis veroorzaakt nu veel overlast op een plek waar haast ieder weekend al een evenement plaatsvindt. Aan de andere kant is er het evenemententerrein aan de Rotterdamseweg, dat hiervoor uitstekend geschikt is en wel wat extra aandacht kan gebruiken. De angst dat mensen dan wegblijven, is wat voorbarig. Het evenemententerrein is prima bereikbaar en het biedt meer ruimte, dus misschien kan de kermis dan juist groter worden".

Nieuwe attractie
Leja van der Hoek, van de VVD, de partij die het voorstel tot onderzoek naar verplaatsing indiende, is duidelijk: "Omvang en geluidsvolume van de hedendaagse kermisattracties passen niet meer in het historische centrum. Aan de Rotterdamseweg is bewust een evenemententerrein aangelegd voor grootschalige manifestaties. De Kermis kan daar ook langer staan en zelfs een nieuwe attractie introduceren: de Kermisboot voor vervoer tussen de kermis en het centrum".
Bianca van der Werf is met de VVD indiener van de motie om de kermis te verplaatsen. Geen wonder dat ze zegt: "Ik ben van mening dat we dit idee niet gelijk af moeten doen als slecht. De totstandkoming van het evenemententerrein heeft veel geld gekost en het staat meer leeg dan dat er iets te doen is. Dat is zonde". Ze somt nog even de voordelen van de verplaatsing naar Lijm & Cultuur op: "Attracties kunnen groter uitpakken. De kermis kan langer blijven staan. De donderdagse markt hoeft niet verplaatst te worden naar een gebied dat op de schop gaat voor de aanleg van de Spoortunnel". 

Nee, dan Jan Peter de Wit, van Leefbaar Delft. Hij weet het zeker: "De kermis hoort op de Markt. Het evenemententerrein ligt veel te ver buiten de stad. Ook is de Rotterdamseweg slecht bereikbaar met de bus". Verplaatsing zou 'de doodsteek' zijn voor de kermis. "Er is in de stad steeds minder te doen voor jongeren. Ook poppodium Speakers dreigt dicht te gaan. De kermis levert ook veel stageld op de voor de Gemeente". Nee, hij weet geen andere geschikte plek voor de kermis. Mooi iets voor Delft Internet Peiling, vindt hij: "Ik verwacht dat de grote meerderheid vóór de kermis op de Markt zal zijn". 

Ook Aad Meuleman, van Stadsbelangen, vindt Lijm & Cultuur maar niks. "Simpel omdat dit terrein zich niet kan meten met het prachtige decor van de Delftse binnenstad". Mensen, weet hij, trekken voor evenementen als de kermis toch het liefst naar de binnenstad. "Daar vindt men de gezelligheid en het aanbod van verschillende horecagelegenheden en detailhandel". Toch zegt hij ook: "Op zichzelf zou je kunnen uitproberen of het evenemententerrein aantrekkelijk genoeg is voor kermisexploitanten en vooral voor de bezoekers". Maar: "In principe horen grote evenementen, waaronder de kermis, thuis in onze binnenstad en niet in een afgelegen gedeelte in onze stad". 

"Voor elk evenement moet een goede afweging worden gemaakt welke locatie het beste geschikt is", zegt Willem de Bie, van de PvdA. "Daarbij spelen de doelgroep, de eventuele overlast, de bereikbaarheid en de eventuele culturele en/of historische aspecten een belangrijke rol". Dat kan de keus bepalen voor de binnenstad of het evenemententerrein. Toch: "De PvdA-fractie is van mening dat de najaarskermis vanaf 2010 naar Lijm & Cultuur verplaatst kan worden. Er is geen harde reden om de kermis in de binnenstad te houden". 

Overlast voor de omwonenden, toeristen en de zondagse kerkdiensten, het zijn voor de ChristenUnie/SGP doorslaggevende argumenten om de kermis van de Markt te verbannen, zegt Harold van Til. "Ook het gedwongen uitwijken van de wekelijkse warenmarkt is ongewenst". Hij rept zelfs van 'gevaarlijke situaties' op de Markt tengevolge van de kermis. "En de uitstraling van de kermis past niet bij het historisch beeld van de binnenstad als geheel". Geen twijfel, dus: verhuizen met die kermis. 

Het CDA is zo ver nog lang niet, verwoordt Niek van Doeveren. Sterker: "Het CDA vindt een onderzoek of de kermis op de Markt thuishoort niet nodig. Dit in tegenstelling tot een meerderheid van de Raad". Want het centrum van de stad is 'een logische plek' voor de kermis. Het is ook belangrijk voor de vrijetijdsbesteding. Komt er toch een onderzoek, dan is het goed na te gaan of verplaatsing van de kermis 'de reputatie van de stad aantast of versterkt of op een andere wijze ondersteunend werkt voor de cultuur of de economie'. Want: "Elk groot evenement moet aan de (economische) waarde voor de stad als leefbare stad bijdragen".
Nou kunnen die politici het allemaal wel mooi vertellen, maar wat denkt de gewone man en vrouw er nou van? Daarvoor gingen we even de straat op. 

Delftenaar Rutger Korsten (20) vindt het 'een goed idee' als de kermis naar de Rotterdamseweg uitwijkt. "Omdat de kermis voor een pleuriskabaal zorgt. Het valt wel mee met de overlast, zeggen ze, maar ik vind het maar irritant". 

Daar moet je bij Pim van Dam (18, ook Delftenaar) niet mee aankomen. "Ik vind de kermis in de stad juist gezellig. Daarom is het een slecht idee om de kermis uit de stad weg te halen". Bovendien: "Met zo'n kermis in de stad heb je weer extra eetmogelijkheden en dat is voor een student wel makkelijk". Eigenlijk vindt hij het heel simpel: "Een kermis hoort in de stad". 

Delftenaar Freek Habets (19) is het roerend met de vorige spreker eens. "Ik denk dat de kermis veel minder druk wordt bezocht bij Lijm & Cultuur. Ik zou er in elk geval niet naartoe gaan". 

Michelle Schmitz (16, uit Den Haag) zou wèl naar de kermis gaan als die zich op Lijm & Cultuur afspeelt, maar ze zegt ook: "Geluidsoverlast? De kermis is er maar een paar dagen. En met andere festivals in de stad heb je ook lawaai". 

Sofie Haket is ook 16, Pijnackerse en ervaringsdeskundige. "Ik vind dat je, als je in het centrum van de stad gaat wonen, er een beetje voor kiest dat je te maken krijgt met geluidsoverlast. In Pijnacker is de kermis ook altijd in het centrum. Ik vind dat ze dat in Delft ook zo moeten laten". 

Tiffany Smit (16) bezocht als Haagse de Delftse kermis al eens. "Zo'n kermis in het centrum is veel makkelijker te vinden dan wanneer het aan de rand van de stad wordt georganiseerd". (JN/PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12