Speelplek op de Markt roept vooralsnog vraagtekens op, en niet alleen bij ondernemers

Algemeen

DELFT – De mogelijkheid voor een speelplek voor de jeugd op de Markt kan nog niet op sympathie rekenen van ondernemers. Het plan staat in het concept Wijkprogramma Binnenstad 2008.

Een speelplek op de Markt is één van de opties die het College van B en W voorstelt in het Wijkprogramma, omdat er in de binnenstad te weinig vaste speelvoorzieningen zouden zijn voor de jeugd rond de zestien jaar. Of het er ook daadwerkelijk van komt, is nog maar de vraag, want de plannen moet nog door de Commissie en door de Gemeenteraad goedgekeurd worden. Een rondje langs ondernemers op de Markt leert dat niet iedereen staat te springen bij het idee. Vincent Quack van Grand Café De Sjees, achter het Stadhuis, is van mening dat de jeugd van tegenwoordig en van deze leeftijd zichzelf wel kan vermaken en dat daar geen speciale voorzieningen voor nodig zijn. “Het is nou niet de makkelijkste leeftijd, moet ik zeggen, maar ze kunnen zichzelf toch wel vermaken? Dat deed ik vroeger ook, hoor. Kijk, kinderen van drie, vier jaar, die moet je wèl vermaken. Voor hen zou een speelplek misschien wel leuk zijn, maar niet voor deze leeftijdsgroep.” Ook een mobiele speelplek lijkt hem niet echt iets. “Dan staat zo’n speelplek de ene keer op de Markt en de volgende keer op de Beestenmarkt? Is dat het idee? Nee, dat lijkt me niks.” 

Bij souvenirwinkel World of Delight Souvenirs zijn de medewerkers het er met elkaar wèl over eens dat er een plek voor deze leeftijdsgroep moet zijn. Maar of dat nou de Markt moet zijn, dat vragen ze zich af. “We zien wel veel jeugd op de Markt, dan zitten ze met z’n allen daar op die bankjes”, zegt een verkoopster, wijzend naar de bankjes voor het Stadhuis. “Ze zitten er, maar we hebben er geen last van, hoor. Maar ik vind het zeer onduidelijk wat er nu precies mee wordt bedoeld. Een speelplek voor zestienjarigen? Dat heet toch een hangplek? En op de Markt, dat lijkt me niet leuk voor de toeristen.”

Geen allegaartje
Dirk Wijtman, van Hotel Café Restaurant ’t Raedthuys, moet het eerst nog allemaal maar zien. Afgelopen woensdag bezocht hij een regulier overleg tussen de Gemeente en de Delftse horeca en kaartte hij de plannen voor de speelplek op de Markt aan. “Ik ben er nog niet veel wijzer van geworden, maar er schijnt een lijst te zijn van wat er wel en wat er niet mag op de Markt. Dat gaat nu uitgezocht worden. Maar ik denk dat dit een luchtballon is. De Markt is er volgens mij niet geschikt voor, maar we wachten het wel even af. Wel zou ik veel meer sfeer op de Markt willen hebben, bijvoorbeeld met plantenbakken. De Markt is toch de huiskamer van Delft? Nou, jij hebt thuis toch ook planten in je huiskamer? Nu is het toch nog een beetje een kale boel.” 

Ook Jeroen Beelen, directeur van Delft Marketing, loopt nog niet over van enthousiasme voor de speelplek op de Markt. “Ik heb al een ondernemer gesproken die bang was schreeuwende kinderen voor zich te zien. Daarin kon ik hem geen ongelijk geven. Mijn inzet is dat de activiteiten die plaatsvinden op de Markt, in mijn ogen het mooiste plein van Nederland, kwalitatief goed moeten zijn. We doen van alles op de Markt, van de Mooi Weer Spelen tot de Autosalon en van Koninginnedag tot dus nu bijvoorbeeld een speelplek. Maar we moeten niet alles willen. Het moet geen allegaartje worden. En een speelplek op de Markt? Ik denk dat er in de binnenstad ook wel andere mogelijkheden zijn.” (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12